Stigmatogobius pleurostigma

Stigmatogobius pleurostigma is een actieve en vreedzame grondel die paarsgewijs gehouden dient te worden

Stigmatogobius pleurostigma

De Stigmatogobius pleurostigma heeft een karakteristiek Goby achtig lichaam en is parelmoergrijs met onregelmatig kleine zwarte vlekken. Volwassen mannen hebben een verlengde rugvin, waaraan ze de naam Riddergoby danken. Komt voor in estuaria en riviermondingen in Vietnam, Cambodja en Thailand. Leeft in zowel zoet als lichtbrakwater. Komt in zeewater niet voor. Volwassen dieren leven vooral in zoetwater. Jongere dieren migreren heen en weer. Vraag voor aankoop na op welke wijze de vis gehouden wordt, aangezien overwennen geleidelijk moet plaatsvinden

Beschrijving

Ieder dier heeft een eigen territorium. De Stigmatogobius pleurostigm moet dan ook koppelsgegewijs gehouden worden. Mannen vertonen onderling agressiviteit. Is naar andere vissen vreedzaam, behalve in de broedtijd.

Het Aquarium

Richt de bak in met voldoende open stukken en schuilplaatsen. Matig licht, bij te fel licht worden de dieren schuw. Pas op met kleine visjes. Hoewel de grondels niet specifiek roofzuchtig zijn, zijn het wel opportunisten met een grote bek.

Water

Vereist redelijk hard water. Volgens sommige websites zorgt toevoeging van 1 of 2 theelepels zout per 10l water voor een verhoging van de weerstand. Het is de vraag of dit klopt.

Dieet

Levend voer, met af en toe algensupplementen. De meeste exemplaren wennen ook goed aan droogvoer of grof granulaat droogvoer

Kweek

Redelijk eenvoudig. Na een verhoging van de temperatuur worden de eieren in een hol afgezet. De beide ouders verzorgen de jongen. De man neemt hierin het grootste aandeel.

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Nonn Panitvon – Siamensis.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

pleurostigma

Synoniemen

Gobius pleurostigma, Vaimosa spilopleura

Eerstbeschrijving

Pieter Bleeker

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , , ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

9

Temperatuur minimaal

21

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

10

GH maximum

20

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Stigmatogobius pleurostigma” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *