Stichodactyla gigantea – Reuze Tapijt Anemoon
Stichodactyla gigantea is in 1775 beschreven door Forsskål. In het Nederlands wordt hij ook wel Reuze Tapijt Anemoon genoemd. Deze soort is onderdeel van de familie Zee Anemonen die slechts twee geslachten kent Heteractis en Stichodactyla ofwel de Tapijt Anemonen. Dit geslacht kent 5 soorten.
Beschrijving
In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden wordt de Reuze Tapijt Anemoon vaak niet veel groter dan zo’n 50 centimeter in doorsnee met een maximum van 80 centimeter. Ze blijven daarbij kleiner dan sommige andere tapijtanemonen. Zijn disk is bezaaid met korte stompe, taps toelopende tentakels die ongeveer 8 millimeter lang worden. Wanneer de anemoon gezond is zijn de tentakels erg kleverig. Door de stroming bewegen de tentakels wat deze anemoon zijn tapijt-achtige uiterlijk geeft.
De disk van deze anemoon golft veelal, veel meer dan bijvoorbeeld de Stichodactyla haddoni die een wat plattere schijf heeft. De Reuze Tapijt Anemoon heeft ook niet echt de neiging om zijn omgeving helemaal af te dekken zoals bijvoorbeeld de Stichodactyla mertensii wel doet.
Deze anemoon leeft in symbiose met diverse krabben, garnalen en anemoonvissen. Van de Anemoonvissen is het bekend dat hij samenleeft met Amphiprion akindynos, A. bicinctus, A. clarkii, A. ocellaris, A. percula, A. perideraion en A. rubrocinctus. Ook het Fluwelen Juffertje – Dascyllus trimaculatus gebruikt hem soms als woning.
Kleuren
In het wild is de kleur van deze anemoon doorgaans een vaak voorkomend bruin of groenig. Heel af en toe komt hij voor in helder paars, roze, diep blauw of helder groen. De mond is vaak bruinig of roze en bevindt zich in het midden van de disk.
Herkomst
De Reuze Tapijt Anemoon kan worden gevonden in de Indische Oceaan en de Stille Oceaan, vanaf de Rode Zee tot aan Solomon Eilanden. Ze bewonen de gebieden van 2 tot 20 meter diepte. Ze hebben een voorkeur voor zanderige gedeeltes of waar koraalafval op de bodem ligt.
Dieet
Normaal gesproken zou de mond van de anemoon dicht moeten zijn. Wanneer ze honger krijgen kan hij wat open gaan staan en heeft dan een ovalen vorm. Als de mond open blijft staan is dat een waarschuwing dat er iets mis is.
De anemoon moet meerdere keren per week worden gevoerd met bijvoorbeeld gehakte vis, garnaal, inktvis etc. Met hun tentakels houden ze hun prooi vast totdat de anemoon zich om de prooi heeft kunnen wikkelen en hem naar de mond heeft kunnen transporteren.
Hoewel ze vaak in symbiose leven met bijvoorbeeld Anemoonvissen is dit niet direct noodzakelijk. De Anemoonvis vangt zelfstandig voedsel en neemt dit mee naar de Anemoon waar ook de Anemoon van profiteert. Ze zijn echter goed in staat om te leven van de rondzwevende voedseldeeltjes en onvoorzichtige prooien.
Aanschaf van een Stichodactyla gigantea
Bij het aanschaffen van de Reuze Tapijt Anemoon moet je eerst goed naar de anemoon kijken. Heeft hij zijn voet ergens op vastgezet? Is de mond wel gesloten? Is de kleur goed? Voelen de tentakels kleverig? Bekijk ook de voet goed, deze moet onbeschadigd zijn. Bij het vangen worden ze soms te hardhandig losgerukt. Twijfel je aan de antwoorden? Laat de Anemoon dan in de winkel.
Het Aquarium
Stichodactyla gigantea zoekt het liefst een plekje in een diep zanderig substraat waar het zijn voet begraaft en zich vast kan hechten aan het glas of een diep begraven rots. Zorg ervoor dat hij als eerste wordt geplaatst. Met behulp van zijn voet wandelt hij zelf naar de meest geschikte plek in het aquarium toe. Omdat hij erg netelt kan hij daarbij andere dieren beschadigen. Deze anemoon heeft veel waterbeweging en licht nodig!
Het is een wat moeilijkere soort om goed te houden. Na het transport lopen ze een wat grotere kans op dodelijke bacteriële infecties. Plaats ze in ieder geval niet in een pas opgestart aquarium, dit overleven ze zeker niet. Plaats ze alleen in aquariums die al langer dan een jaar staan en geheel stabiel zijn.
Vermeerderen
Anemonen kunnen zich op twee manieren voortplanten. Seksueel en A-seksueel.
Seksuele voortplanting vraagt om minimaal twee Anemonen. Ze hebben mannelijke en vrouwelijke seksklieren. Uit het zaad van de anemoon groeit een planula larve. Deze valt naar de bodem en vormt zijn eigen disk en zoekt een geschikte plek om verder te groeien. Het is op deze manier nog niet gelukt om ze in het aquarium te kweken.
De A-seksuele manier houdt in dat de Reuze Tapijt Anemoon zichzelf kloont. Hiervoor splitst de Anemoon zich in twee delen. Ze splitsen zich in het aquarium zelden uit zichzelf. Je kunt dit zelf wel doen door de Anemoon in twee delen te snijden. Snijdt hiervoor de disk en mond in twee stukken. Dit is wel op eigen risico; je loopt de kans dat de anemoon dit uiteindelijk niet overleeft!!!.
Video
Copyright foto’s
Henk Naert
Ryan McMinds – CC BY 2.0
Anne Hoggett – CC BY 3.0
Referenties
Saltcorner.com
Animal-world.com
Wikipedia.org
Zeewaterforum.info