Stegastes punctatus

Stegastes punctatus is een donker gekleurde juffer die waarschijnlijk niet snel in een aquarium terecht komt. Ze worden maximaal zo’n 15 centimeter lang.

Stegastes punctatus

Stegastes punctatus is in 1825 beschreven door Quoy en Guimard. Ze zijn lid van de familie Pomacentridae ofwel de rifbaarzen en juffers. Deze familie omvat zo’n 28 geslachten en 360 soorten. Het geslacht Stegastes omvat zo’n 38 soorten.

Synoniemen: Pomacentrus punctatus, Pomacentrus prosopotaenioides, Pomacentrus cyanospilos, Pomacentrus kumkum, Eupomacentrus kumkum, Pomacentrus obscurus.

Beschrijving

Stegastes punctatus is een onopvallende juffer. Ze zijn donkerbruin van kleur. Op de schubben zijn vage blauwe vlekken zichtbaar. Onder de rugvin tegen de staartwortel aan zit een donkerder vlek die som een lichtblauwe rand toont. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 15 centimeter.

Dieet

Het dieet van Stegastes punctatus bestaat voornamelijk uit algen en plantaardig voedsel. Doorgaans plukken ze de algen van dood koraal af. Om hun koraal met algen te beschermen tegen indringers verjagen ze alle herbivore soorten. Ze zijn ook niet bang voor duikers die ze zonder aarzeling aanvallen en onverwachts kunnen bijten.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

zsispeo – CC BY-NC-SA 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

punctatus

Synoniemen

Eupomacentrus kumkum, Pomacentrus cyanospilos, Pomacentrus kumkum, Pomacentrus obscurus, Pomacentrus prosopotaenioides, Pomacentrus punctatus

Eerstbeschrijving

Jean René Constant Quoy, Joseph Paul Gaimard

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

13

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

29

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Stegastes punctatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *