Steatocranus casuarius – Bultkopcichlide

De Bultkopcichlide of Steatocranus casuarius valt direct op door zijn afwijkende vorm. Het zijn bodembewoners met een grote bult op hun kop.

Steatocranus casuarius – Bultkopcichlide

De Steatocranus casuarius kan een lengte bereiken van zo’n 12 centimeter. Deze soort heeft een enorme bult op zijn kop. Vandaar ook de naam bultkopcichlide. Het lichaam is blauw tot grijs met enkele lichtere strepen. De mannetjes van deze soort worden groter dan de vrouwtjes. Ook is de bult bij de mannetjes groter. Een vergelijkbare soort is de Steatocranus sp. aff. ubanguiensis.

Herkomst

Beneden-Kongorivier, Zaïre, Centraal Afrika.

Aquarium Inrichting

De Steatocranus casuarius hebben een ruim aquarium nodig met veel schuilplaatsen. Een fijne bodem is aan te raden, de voorkeur gaat dan ook uit naar zand. De decoratie materialen moeten goed worden vast gezet. Het liefst zelfs aan elkaar gekit. Deze soort graaft namelijk heel erg veel en zo kan worden voorkomen dat er decoratie materiaal op de vissen valt.

In de natuur komt deze soort voor in snelstromende rivieren. Het beste is dan ook om veel stroming in het water te hebben. Zorg er echter wel voor dat er her en der ook plekken zijn waar de stroming veel minder is. Bijvoorbeeld zou je bloempotten en pvc buizen neer kunnen legen. Die kunnen dan ook dienst doen als broedhol.

Als er planten in het aquarium worden geplaatst moet er worden gekozen voor stevige planten zoals anubias.

Water

Temperatuur: 24-27 graden.
PH: 6,5-8
GH: 12-16

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Het zijn alleseters, als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals muggelarven, watervlooien, mysis en krill. Zorg voor voldoende afwisseling.

Karakter

Van de Steatocranus casuarius kan in het aquarium slechts 1 koppel gehouden worden, ze zijn niet veeleisend en kunnen behoorlijk agressief en roofzuchtig zijn. Ze kunnen samengehouden worden met scholenvissen uit de hogere waterlagen of andere robuuste cichliden. Ze zwemmen in de onderste waterlagen.

Deze soort vormt paren voor het leven. Het gebeurt eigenlijk nooit dat een vis een nieuwe partner neemt nadat zijn vorige is overleden.

Kweek van de Steatocranus casuarius – Bultkopcichlide

De kweek van deze soort is niet erg moeilijk. Als de vis goed wordt verzorgt gaan ze vanzelf tot afzetten over. De eitjes worden gelegd in een holletje. Hierin worden vrij grote oranje gele eitjes gelegd. Een nest kan tot zo’n 150 eieren bevatten.

Na 4 dagen komen de eitjes uit en 5 dagen verder zwemmen de jongen vrij rond door de grot. De jongen zullen ongeveer een week na het uitkomen ook buiten de grot te zien zijn.

De jongen worden fel bewaakt en de ouders gaan hier ook erg lang mee door. De jongen kunnen worden gevoerd met fijn stofvoer of artemia nauplien.

Video

Auteur

Kevin – Coby

Copyright foto’s

Foto 2: © Dr. David Midgley
Ben Lee – Amiidae.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

casuarius

Herkomst

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

6.5

pH maximum

8.0

GH minimum

12

GH maximum

16

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Omnivoor

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Steatocranus casuarius – Bultkopcichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.