Sphaerichthys vaillanti – Samurai Goerami

Bij deSphaerichthys vaillanti of Samurai Goeurami kunnen de vrouwen soms agressief zijn tegenover de mannen. Ze moeten in een groepje van minimaal 6 gehouden worden.

Sphaerichthys vaillanti – Samurai Goerami

De Sphaerichthys vaillanti wordt in het Nederlands ook wel Samurai Goerami genoemd, eigenlijk wel een aparte naam omdat ze niet echt agressief zijn en al helemaal niet uit Japan komen.

Er wordt aangeraden deze soort groepsgewijs te houden minimaal ongeveer 6 stuks. Vrouwtjes kunnen soms vrij agressief tegenover de mannetjes zijn, soms met de dood tot gevolg !! Tegenover andere vissen zijn ze zeer vreedzaam. Een moeilijk te houden visje, gelet op de eisen die ze stellen aan het water.

Geslachtsonderscheid

Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 8 centimeter. Het verschil tussen de man en vrouw is te zien aan de anaalvin. De man heeft onderaan de anaalvin een aantal stippen, bij de vrouw ontbreken deze stippen.

De andere soorten binnen dit geslacht zijn iets hoger en compacter gebouwd dan de slanke Sphaerichthys vaillanti. Daarnaast is het verschil tussen de andere soorten binnen het geslacht goed te zijn tijdens het broeden. Bij de Samurai Goerami broed de man de eieren uit, bij de Sphaerichthys osphromenoides en Sphaerichthys selatanensis broed de vrouw de eieren uit.

Herkomst

Borneo, Indonesië

Dieet

Droogvoer aanvaarden ze niet , wel allerlei diepvries en levend voer, muggenlarven, cyclops, daphnia, artemia ( vooral levende nauplien ).

Waterwaardes

In hun natuurlijk biotoop zijn waardes gemeten van:
PH=6,1
GH 0 tot 1
KH 0 tot 1
Temperatuur  tot 27° Celsius

Het aquarium

Deze labyrinthvis houd van een goed beplant aqua met veel schuilplaatsen en ook drijfplantjes worden op prijs gesteld .

Kweek van de Sphaerichthys vaillanti – Samurai Goerami

Het mannetje muilbroed en laat na ongeveer 2 weken broeden rond de 20 jongen los. Heb je maar 1 koppeltje dan is het raadzaam het vrouwtje te verwijderen.

Eigen ervaring

Prachtig visje die het bij mij uitstekend doet in ww PH 5,8 GH 5, KH 0 tot 1 en een temp. van 24°. In den beginne héél schuw maar komen nu bij wijze van spreken het eten uit mijn hand halen. Het is overduidelijk dat bij deze soort het vrouwtje de baas is, is groter en dominanter dan de man en draagt daarbij ook nog de mooiste kleuren.

Auteur

Rushman – Amazoona.be
John de Lange

Copyright foto’s

Rushman – Amazoona.be

Bronnen

Seriouslyfish.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

vaillanti

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Sociaal Gedrag

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

8

Temperatuur minimaal

21

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

3.5

pH maximum

6.5

GH minimum
GH maximum

4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Sphaerichthys vaillanti – Samurai Goerami” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *