Spectrolebias reticulatus

Spectrolebias reticulatus is een fraai rood gekleurde eenjarige kilivis uit Zuid Amerika. Ze worden hooguit zo’n 3 centimeter lang.

Spectrolebias reticulatus

Spectrolebias reticulatus is een zeer fraai gekleurde kleine eenjarige killivis uit Zuid Amerika. Ze worden maximaal zo’n 2,5 tot 3 centimeter lang. Deze soort is pas in 2003 beschreven door Costa en Nielsen.

De geslachtsnaam Spectrolebias is opgebouwd uit twee woorden. Uit het Latijn komt spectrum wat verbeelding of verschijning betekent. Uit het oud Grieks komt Lebias wat een soort kleine vis betekent. De naam reticulatus is vrij vertaald gemarkeerd met een netvorm wat verwijst naar de tekening op de flank.

Etymology: Spectrolebias: Latin, spectrum = imagen of a thing, apparition + Greek, lebias, ou = a kind of small fish

Synoniem: Simpsonichthys reticulatus

Beschrijving

Mannen hebben een rood gekleurd uiterlijk met op iedere schub een wittige vlek die blauw iriserend kan zijn. De rug en anaalvin zijn eveneens rood gekleurd met duidelijk blauw iriserende vlekken. Deze vinnen zijn ook anders van vorm en veel langer dan de vinnen van de andere soorten in dit geslacht. Aan de voorkant van de rugvin hebben de mannen een vlek die half zwart en half iriserend blauw is. De vrouwen zijn iets kleiner en wat saai grijs van kleur. Ze zijn nauw verwant aan Simpsonichthys costai.

Herkomst

Zuid Amerika; Brazilië, Rio Xingu.

Kweek van de Spectrolebias reticulatus

De eieren worden door Spectrolebias reticulatus afgezet in het substraat. Man en vrouw duiken hier volledig in onder, zetten de eieren af en bevruchten ze. Als je de eieren wil verzamelen kun je hiervoor het best een glazen pot op de bodem plaatsen. Vul de pot met turf en maak dit minstens zo diep als de lengte van de vissen.

Nadat de eieren zijn gelegd kun je de turf enigszins vochtig in het donker opbergen. Het duurt vrij lang voordat de eieren goed zijn ontwikkeld. Dit kan wel 6 tot 10 maanden duren, een en ander afhankelijk van de temperatuur. De pas uitgekomen Spectrolebias reticulatus zijn wat teer. Ze eten alleen het kleinste voer zoals infusoria en microwormen. Een korte tijd later kun je overstappen op pas uitgekomen artemia.

De jonge vissen groeien met het juiste voer snel en zijn na zes weken al weer klaar om zelf voor eieren te zorgen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Peter Maguire

Bronnen

ItRainsFishes
Fishbase.org
Costa, W.J.E.M. and D.T.B. Nielsen, 2003. Simpsonichthys reticulatus n. sp. (Cyprinodontiformes: Rivulidae): a new annual fish from the Rio Xingu floodplains, Brazilian Amazon. J. Ichthyol. Aqua. Biol. 7(3):119-122.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

reticulatus

Synoniemen

Simpsonichthys reticulatus

Broedgedrag

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

2.5

Lengte Maximaal

3

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Spectrolebias reticulatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.