Solenostomus paradoxus – Harlekijn Spookfluitvis
Spookfluitvissen zijn geen echte zeenaalden. Ze zijn lid van de familie Solenostomidae. Ze zijn nauw verwant aan zowel de zeepaardjes als de zeenaalden van de familie Syngnathidae. Spookfluitvissen vallen in 1 geslacht. Dit geslacht bestaat uit slechts 5 soorten. Deze soorten zijn endemisch in de tropische wateren van de Indische Oceaan tot aan de westelijke Stille Oceaan. Ze bewonen daar de ondiepe rifformaties van de Rode Zee en Oost Afrika tot Fiji, naar het Noorden naar Zuid Japan, Naar het Zuiden naar Zuid-Oost Australië en New Caledonia. Recent ook gevonden nabij Tonga.
Dit zijn bijzondere dieren, zowel in uiterlijk als gedrag. Deze soort lijkt meer op een soort koraal dan op een vissoort. Het grootste deel van hun leven brengen ze ondersteboven door. Ze drijven bijna onbeweeglijk ondersteboven net boven het koraalrif of oceaanbodem met hun mond naar beneden. Dit ondersteboven leven is essentieel voor hun voedingsgewoonte. Ze voeden zich door het opzuigen van kleine schaaldieren met hun langwerpige snuit. Spookfluitvissen worden ook wel eens aangeduid als valse zeenaald of pijpbekvis. De laatste verwijst naar hun lange cilindervormige snuit. Hun kop maakt in feite ongeveer 1/3 van hun totale lichaamslengte uit.
In de onderstaande video kun je goed zien dat ze hun kleur en vorm aanpassen aan hun omgeving en er helemaal in opgaan:
Dit zijn kleine dieren. De grootste soort spookfluitvis groeit uit tot een maximale lengte van zo’n 15 centimeter. Er zijn een aantal anatomische verschillen die de echte zeenaalden onderscheiden van de valse zeenaalden. In plaats van de gepantserde ringen van de zeenaalden zijn de fluitvissen behangen met grote benige ster-vormige platen. Fluitvissen hebben twee rugvinnen waar de zeepaardjes en zeenaalden er maar 1 hebben. Zeepaardjes en zeenaalden missen buikvinnen. Spookfluitvissen hebben vergrote buikvinnen. Deze vinnen smelten bij de vrouwen samen om een broedzak te vormen. In tegenstelling tot de zeepaardjes en zeenaalden, broeden de vrouwen van deze soort de eieren uit in plaats van de man. Spookfluitvissen kunnen niet alleen van kleur veranderen maar ook hun fysieke vorm.
Spookfluitvissen zijn ongrijpbare wezens voor zelfs de meest ervaren duikers en onderwaterfotografen. Ze zijn echte meesters in hun vermomming. Ze brengen de meeste tijd door tussen hun gastheer fauna zoals crinoiden, zachte koralen, zeegras en hydroids. Ze kunnen hun vorm en kleur aanpassen aan hun gastheer tot op het punt waarop ze volledig naadloos opgaan in hun omgeving. Spookfluitvissen hebben uitgebreide versieringen op hun kop en lichaam waarmee ze hun lichaam nog beter kunnen camoufleren en wegvallen tegen de achtergrond.
Van de 5 soorten in het geslacht lijken er van slechts 2 enige documentatie te bestaan; de Harlekein Spookfluitvis (solenostomus paradoxus) en de Solenostomus cyanopterus.
Video
Auteur
Exotic-Aquariums (originele website niet meer online)
Copyright foto’s