Sluierstaartgoudvis – Oranda (leeuwenkop)

De Oranda is een van de grotere soorten van de sluierstaart goudvissen en velen bevelen het dan ook aan om deze in een vijver te houden.

Leefgebied

De sluierstaart is van oorsprong afkomstig van de giebel, een karperachtige die qua uiterlijk veel overeenkomsten heeft met de Nederlandse goudvis. De sluierstaart is een doorgekweekte goudvis op verschillende vormen en kleuren. De vissen worden voornamelijk gekweekt in China en Japan. In dit artikel ga ik specifiek in op de Oranda.

Aanbevolen Aquarium Afmetingen

De Oranda is een van de grotere soorten van de sluierstaart goudvissen en velen bevelen het dan ook aan om deze in een vijver te houden. Vrijwel elke sluierstaart kan in de vijver gehouden worden mits deze minimaal 1 meter diep is en zo’n 2 meter lang, hoe groter hoe beter natuurlijk.

Men zegt dat de wen van de vis mooi zal groeien in een vijver.

Maar sommige mensen vinden het leuker om de sluierstaarten binnen te houden in een aquarium, omdat het simpelweg prachtige vissen zijn om naar te kijken. Omdat de Oranda tot een van de grotere soort toebehoort van de sluierstaarten wordt er daarom geadviseerd een aquarium te nemen van minimaal 120 centimeter lang. Ook hierbij geldt hoe groter hoe beter.

Een zeer belangrijk punt bij sluierstaart goudvissen is dat deze vissen heel erg vervuilen. Ze scheiden heel veel afvalstoffen af en kunnen zichzelf daardoor snel vergiftigen. Om deze reden wordt er een minimum van 50L per vis gerekend en bij de Oranda het liefst 100L, vanwege zijn grootte en massa.

Naast de normale ontlasting waarmee de vissen afvalstoffen afscheiden, scheiden deze vissen ook een groei hormoon af. Als sluierstaart goudvissen teveel van dit hormoon in het water hebben, remt dit de normale groei van de vis. Hierdoor vergroeien de vissen als deze te klein worden gehouden en dus niet over genoeg liters beschikken.  Dit betekend dat de buitenkant van de sluierstaart zal stoppen met groeien, terwijl de organen van de vis wel doorgroeien, omdat de vis zijn volwassen grootte nog niet heeft bereikt. Dit veroorzaakt een beknelling van de organen binnen in het lichaam van de sluierstaart, waardoor de vis na heel wat lijden vaak te vroeg zal sterven.

Even voor de duidelijkheid

Als je een aquarium hebt van 120x50x60, beschik je over  360L, hier zou je dus eventueel 3 max 4 Oranda’s in kunnen houden. (je kan de natuurlijk verschillende Sluierstaart soorten bij elkaar houden, let wel op de specifieke eisen die bij elke soort horen) Onthoud wel dat dit echt het minimum is die je de vissen moet bieden, meer liters per vis is altijd beter en zorgt voor een gezonder leven.

Grootte/vorm van de vis

Een Oranda wordt zo’n 25 tot 30cm groot.

Een Oranda is te herkennen aan de “wen” op zijn hoofd, dit is een kopgroei boven op het hoofd die lijkt op hersenen, deze kan per Oranda verschillen van grote en soms zelfs over de wangen heen groeien. Vanaf zijn hooft loopt zijn rug mooi rond door naar zijn staart, hij beschikt over een mooie rugvin. Ook zijn buik loopt mooi rond naar zijn staart toe. Alle sluierstaarten beschikken over 2 borstvinnen, 2 buikvinnen, 2 anaalvinnen en 2 staart vinnen.

Gedrag

Oranda’s zijn heel actief en lomp, ze zijn heel de dag door op zoek naar eten op de bodem en zwemmen samen met de andere sluierstaart goudvissen in het aquarium. Wat heel leuk aan deze vissen is, is dat ze je herkennen en je volgen als je langs de bak loopt of een kijkje komt nemen bij het aquarium. Zoals vele niet weten zijn ook Sluierstaart goudvissen heel intelligent, als je ze op vaste tijden eten geeft zullen ze dit onthouden en automatisch op dat tijdstip om eten komen “zeuren”. Ook kun je ze leren om uit je hand te eten. Omdat deze vissen heel gevoelig zijn voor stress is het verstandig om ze tam te maken, dit doe je door vaak voor de bak te gaan zitten en bijv. een boek te lezen of op je laptop te zitten. Ook is het verstandig om soms voor een tijdje je hand in het water te laten hangen, hierdoor weten ze dat je handen in de bak geen bedreiging vormen en hebben ze minder stress tijdens de wekelijkse waterverversing.  Sluierstaarten beschikken over een eigen persoonlijkheid, elke vis is identiek, daarom krijgen ze vaak een naam van hun eigenaar.

Voeding

Sluierstaart goudvissen zijn alles eters, zij eten zowel planten als dierlijke voeding. Het is daarom heel belangrijk om de sluierstaarten gevarieerd eten te geven. Voorbeelden van voer zijn onder andere:

Pellets – Hikari, A-plus, saito
Tabletten – Spurinella, JBL Novotab
Diepvries voer – Rode muggenlarve, Zwarte muggenlarve, Spirulina
Levend voer  –  Brine shrimp, Rode muggenlarve, tubifex
Groenten – broccoli, spinazie, doperwten zonder vel, boontjes. Alles even koken zonder zout.
Aquarium planten  – meestal eten de vissen snelgroeiers, zoals Hoornblad, waterpest en cabomba, deze planten groeien meestal vanzelf weer terug. Ook eten de vissen alg van de planten af.

Er is ook speciaal pellet voer voor Oranda’s die hun wengroei bevordert.

Omdat sluierstaart goudvissen afstammen van de karperachtige zoeken zij gedurende de hele dag naar voedsel op de bodem, grondelen noemen ze dit. Ze nemen vaak een hap zand en filteren op deze manier het voedsel uit de bodem, het overige zand tuffen zij terug uit. Omdat ze de gehele dag op zoek zijn naar eten is het verstandig om ze gedurende de dag meerdere keren een klein beetje te voeren.

Voer ze 3 tot 5 keer per dag, per keer mag je ze zoveel voeren als ze in 5 minuten op kunnen.

Inrichting

In de sluierstaart hobby heb je verschillende inrichtingen voor de vissen, omdat het vissen zijn die puur uit een kweekvorm komen hebben zij niet echt een vaste biotoop. Belangrijk is wel dat omdat deze vissen grondelen, je het beste kan kiezen voor een zandbodem. Hiervoor kan je het beste filterzand gebruiken van zo’n 2mm dik.

Soorten inrichting

Bare bottom, dit betekend dat de gehele bodem en bak leeg is, er is geen bodem en meestal ook geen planten. Dit wordt meestal gedaan, zodat het gemakkelijk is om de bak schoon te houden, aangezien sluiers grote vervuilers zijn. Sommige mensen fleuren hun bare bottom op met was kleine glazen kiezels of glazen potjes met plantjes erin. Belangrijk is wel om planten of zelfgemaakte kweekvangers in je bak te doen als de vissen gaan paaien, vaak wordt het vrouwtje rond gebeukt. het is fijn als ze in de planten wordt gebeukt of dekking kan zoeken in de planten als ze moe is.

Plantenbak, de naam zegt het al een beetje, een aquarium met een zandbodem en heel veel planten. Aanbevolen wordt om snelgroeiers in je bak te zetten, omdat deze sneller groeien dan eventueel opgegeten worden. Daarnaast zijn alle planten die je mooi vind gebruikt worden.

Rustige bak, Een bak met een zandbodem en een paar plantjes of gebruik van stenen of hout.
Let bij de inrichting op dat er niets scherp is en dat de vissen nergens in vast kunnen zwemmen, sluierstaarten kunnen soms best lomp zijn en zichzelf klem zwemmen of beschadigen. Voorkomen is beter dan genezen.

Waterwaarden/temperatuur

Sluierstaart goudvissen zijn koudwater vissen je kunt ze dus het beste houden op kamer tempratuur. 18-23C is een prima tempratuur om de vissen in de houden, er is geen verwarming nodig. In de vijver passen de vissen zich aan op de tempratuur van het water, als het in de winter koud wordt krijgen ze een soort van stop in hun groei, je kan ze dan ook minder vaak voeren.

Let bij het verversen op dat de tempratuur van het kraanwater gelijk is aan de tempratuur in de bak, Sluierstaarten zijn erg gevoelig voor ziektes en stress en lopen dus snel iets op. Waterverversing moet minimaal 1x per week gebeuren, hierbij ververs je 50% van je gehele aquarium inhoud. Dit is nodig om alle afvalstoffen maar vooral groeihormonen uit het water te halen en vers schoon water toe te voegen.

Waterwaarden behoren rond het volgende te zijn:
PH: 7-8
KH: 4-8
GH: 8-15
NO²: 0
NO³: <10/20
NH³/4: 0

Heel belangrijk is dat de NO² en NH³/4 0 blijven, aangezien deze giftig zijn voor de vissen.
Aan te raden is om een waterwaarden test koffer te gebruiken bij het meten van je waterwaarden, aangezien deze veel preciezer is.

Geslachtsonderscheid en kweek

Vrouwtje:
–   Bollere/rondere achterkant
–   Uitstulping bij de anus
–   Er loopt een lijn van de anus naar de borstvinnen, bij een vrouwtje ligt deze lijn plat op het lichaam.

Mannetje:
–   Torpedo achtige vorm/langer en dunner.
–   Witte stippen op de borstvinnen en op de kieuwdeksels als hij klaar is om te gaan paaien.
–   Er loopt een lijn van de anus naar de borstvinnen, bij een mannetje komt deze lijn een beetje omhoog.
–   Mannetjes zitten vaak achter de vrouwen aan, dit doen ze tijdens het paaien. Ze beuken vervolgens de eitjes uit de buik van het vrouwtje.

Als je nieuwe vissen koop en je stopt ze in hun nieuwe omgeving gaan ze mannetjes meestal ook even achter de vrouwtjes aan, dit wordt gestimuleerd door de verandering van omgeving en water, hierdoor kan je meestal al snel zien welke vissen mannetjes zijn.

De Kweek

Kweken met deze vissen lijkt heel makkelijk, maar er komt veel bij kijken. Meerdere keren per jaar gaan de vissen paaien. De mannetjes jagen achter de vrouwen aan en beuken tegen de buik van het vrouwtje, waardoor de eitjes uit haar worden geperst. Daarna laat het mannetje zijn sperma los in het water, hierdoor worden de eitjes bevrucht.

Sluierstaarten eten zelf hun eitjes en jongen op, je moet de eitjes dus snel apart zetten en zelf uit laten komen en opkweken. Stop ze in een 60cm bak met ¼ gevuld met water, stop er een luchtpompje bij voor zuurstof, het liefste geen planten, aangezien deze kunnen gaan rotten. Als de eitjes op de planten zijn afgezet dan mag je die plant er wel instoppen.  De eitjes komen na enkele dagen tot een week uit, het zijn dan ini mini visjes. Het lijkt op 2 speldenkopjes met een staart eraan. Alle eitjes die niet uitkomen moet je weggooien, anders gaan ze rotten.

Nu begint het zware werk. De fry moeten meerdere keren per dag eten, het beste kan je ze brine shrimp voeren, omdat ze dit makkelijk kunnen opeten en verteren. Je kunt zelf brine shrimp voer kweken, zodat je het vers kunt voeren.  Omdat jij nu de rol van moeder natuur over neemt zul je de baby’s moeten selecteren. Je kijkt welke vissen er niet snel genoeg/goed genoeg ontwikkelen en deze moet je cullen. Dit houdt in dat je de minder ontwikkelde vissen dood maakt. Je kan dit doen door ze bijv. bij de ouders in de bak te zetten, dan worden ze opgegeten. Of je maakt gebruik van kruitnagelolie, ook heb je speciale selecteer en cull spullen die je kunt aanschaffen. Om te verversen schep je met een beker voorzichtig het water eruit, het is de bedoeling dat je dit zo rustig mogelijk doet, omdat in dit stadium de ontwikkeling van de visjes heel belangrijk is. Door teveel schommelingen kunnen de visjes zwemblaas problemen oplopen.

Je blijft ze meerdere keren per dag voeren en elke dag vers water geven, zodat ze groter en groter groeien. Per week kan je kijken welke fry zich niet goed ontwikkelen en deze cull je vervolgens weer. Uiteindelijk blijven er misschien 5 van de 150 die je had over, deze kan je weggeven of houden. Wat je zelf wilt.

Houdt er rekening mee dat het kweken van deze vissen ong. zo’n 3 uur per dag in beslag neemt.
Ook wordt het aangeraden om te kweken met dezelfde soort vissen, dus Demekin met Demekin.  Het liefste nog zo dat het geen broertjes of zusjes van elkaar zijn, maar echt van een andere kweek vandaan komen.

Auteur

Misuzu

Copyright foto’s

Misuzu

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Sluierstaartgoudvis – Oranda (leeuwenkop)” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *