Sewellia lineolata

De Sewellia lineolata is een van de bekendste soorten uit de Balitoridae familie. Een aanwinst voor ieder aquarium, maar niet geschikt voor ieder aquarium.

Sewellia lineolata

Sewellia lineolata is al in 1846 officieel beschreven door Valenciennes. Ze maken onderdeel uit van de familie van de Steenkruipers (Gastromyzontidae). In het Nederlands worden ze soms Vietnamese Algeneter genoemd.

Grootte

5 a 6,5 centimeter

Herkomst

Vietnam, de provincies: Thua Thien-Hue, Quang Nam, Quang Ngai en Binh Dinh. Hier bewonen ze snelstromende rivieren op een bodem van stenen. Ze komen ook voor in China en Cambodja.

Aquariuminrichting

De Sewellia lineolata voelt zich het meest thuis in een hillstream biotoop. Een goed ingedraaid aquarium met veel bealgde stenen om te kunnen grazen, en snel zuurstofrijk water. Ideaal is een filter met 10 – 15 maal de aquariuminhoud. Planten komen niet voor in de natuurlijke habitat maar helpen wel met de waterwaarden en het creëren van schuilplaatsen, denk dan aan: Microsorum, Anubias, Vallisneria. De Sewellia is een groepsdier, minstens 5 a 6 exemplaren zijn aan te raden in een aquarium van 80 centimeter.

Waterwaarden

PH: 6.5 – 7.5
GH: 5 – 10
Temperatuur: 20 – 24°c

Gedrag

De Sewellia lineolata wordt meestal beschreven als een vredelievende vis, terwijl ze in sommige gevallen nogal territoriaal kunnen zijn. Ze worden dan ook beschouwd als een van de meest dominante soort van de steenkruiper familie. De Sewellia lineolata zal dan ook territoriaal zijn naar zowel soortgenoten als ook in sommige gevallen naar andere bodembewoners.

Aanschaf

Als je de Sewellia lineolata aangeboden ziet, zal je zien dat dit een prijzige vis is. Dit komt vooral door de moeilijkheid van het vervoeren, door de hoge zuurstofeisen van deze vis worden ze vaak per laag aantal verpakt voor het verzenden. Er sterven dan ook veel vissen tijdens dit proces. Deze soort is dan ook voorbehouden voor aquaristen die deze vissen een aquarium kunnen bieden aan de wensen van de Sewellia.

Eetgedrag

De Sewellia lineolata is een alleseter, in de natuur eten ze algen, de micro-organismen die leven in de algen en insectenlarven. In het aquarium eten ze zo’n beetje alles, voedingsresten, algen, micro-organismen die in de algen leven, diverse algentabletten. Ook eten ze vaak diepvries voer, denk dan aan bijvoorbeeld rode muggenlarven. Hou wel rekening met dat de Sewellia lineolata een kleinere mond heeft dan bijvoorbeeld Gastromyzon soorten.

Geslachtskenmerken

Vrouwtjes zijn opmerkelijk breder gebouwd dan de mannetjes. Je kunt het verschil het best zien van van boven af gezien, de mannetjes hebben een opvallend vierkantere kop. Ook zijn de mannetjes te herkennen aan de zogenaamde “fenches”. Dit zijn een soort opstaande randjes die je kunt vinden op de eerste paar borstvin stralen.

Kweek van Sewellia lineolata

Het meest belangrijke aspect voor de kweek van Sewellia lineolata is een geschikt, rijp aquarium. Een groot aantal bealgde, afgeronde stenen van verschillend formaat is ideaal, omdat dit ervoor zorgt dat de eitjes kunnen ontwikkelen zonder opgegeten te worden door de ouders. Omdat de eitjes zich in spleten en kieren tussen de stenen kunnen bevinden.

Organisch afval dat zich ophoopt op de bodem zorgt voor de ontwikkeling van micro-organismen die op zich weer als voer voor de de jongen kunnen dienen. Als filtering gebruik je het best een sponsfilter omdat deze veilig is voor de toekomstige jongen, zodat die niet in het filter worden gezogen.

De kweek zelf kan ingeleid worden door de watertemperatuur te verhogen naar 26°C, best doe je dit geleidelijk aan. Om daarna een koele periode te simuleren, dit is haalbaar met het verversen van het aquarium met koud water. Dan gaat het mannetje het vrouwtje het hof maken, dit is een spektakel op zich, ze “dansen” wat rond elkaar en het mannetje achtervolgt het vrouwtje door het aquarium.

Wanneer de eitjes worden afgezet zul je deze meestal niet zien, omdat ze goed verborgen zullen liggen tussen de stenen, wel zal je de jongen zien vrij rondzwemmen als ze groot genoeg zijn. eens je de jongen voedsel ziet zoeken over de bodem kan het voederen beginnen, geschikte voeding is: infusie, artemia naupliën en microwormen.

Video

Auteur

Ypoc

Copyright foto’s

Ypoc

Bronnen

Loaches.com – Seriouslyfish.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

lineolata

Synoniemen

Balitora lineolata

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6.5

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

5

GH maximum

10

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Sewellia lineolata” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *