Serrasalmus spilopleura
Serrasalmus spilopleura is in 1858 officieel beschreven door Kner.
In het Nederlands wordt hij ook wel Spilo, Gouden Piranha of Diamantpiranha genoemd.
Beschrijving
Baby Serrasalmus spilopleura lijken erg veel op de jongen van andere piranha-soorten, inclusief Pygocentrus-piranha’s. Ze zijn zilverkleurig, vaak met een groenige zweem over de flanken, bedekt met talloze kleine zwarte stippen, en de kop is zeer concave van vorm. Hoe ouder de vissen worden, hoe meer convex de vorm van de kop wordt: zeer oude exemplaren zijn soms zelfs te verwarren met Pygocentrus-piranha’s.
Volwassen dieren hebben een gelig zilveren grond-kleur, terwijl de buik, onderkaak en het onderste gedeelte van de kiewdeksels (grofweg tot aan de zijlijn) goud-achtige geel zijn. Sommige exemplaren behouden gedurende hun gehele leven een vaag zwart stippen-patroon op de flanken, maar vaak komt dat niet voor.
De gepaarde vinnen zijn geel tot oranje van kleur, soms met een zwarte rand, terwijl de rug- en vetvin donkergrijs gekleurd zijn. De staartvin is lichtgrijs van kleur, met een donkere staartwortel en een donkere rand. Typisch voor deze soort is een zeer dunne (hooguit een paar millimeter brede) semi-transparante terminale band – de zogenaamde “hyaline edge”.
Varianten
Er bestaat een aantal regionale varianten van deze soort, waarvan nog niet is vastgesteld of het hier daadwerkelijk om variaties gaat of om aparte soorten. Zo hebben bepaalde exemplaren uit het Rio Araguaia-gebied een fel oranje-rode buik, kieuwdeksels en onderlichaam. Andere variaties hebben een paarsige gloed op de flanken. Tot slot hebben sommige volwassen exemplaren een zwarte vlek achter de kieuwdeksels, varierend van zeer vaag tot zeer duidelijk zichtbaar, en is deze bij andere exemplaren volledig afwezig.
Afwijkende/unieke Uiterlijkheden
Staartvin heeft een kleurloze terminal band (hyaline edge).
Herkomst
Deze soort komt voor in het stroomgebied van de Rio Guaporé en Rio Araguaia, Brazilië.
Maximale Grootte:
Ongeveer 30cm.
Het Aquarium
Dit is een van de weinige Serrasalmus-soorten die min of meer succesvol in een groep gehouden zijn. Het is belangrijk op te merken dat deze soort niet schoolt, zoals de piranha’s uit het geslacht Pygocentrus dat doen: het gaat hier eerder om een soort gespannen co-existentie, daar zij op elkaars vinnen blijven azen, en veel minder tolerant zijn ten opzichte van soortgenoten. Om dit te bewerkstelligen is een bijzonder ruim aquarium nodig, waarbij elke vis minimaal een liter of 150 tot zijn beschikking moet hebben.
De meeste mensen houden deze soort echter alleen – iets dat ook ten zeerste is aan te raden. Temperatuur: 24-30°C, pH: 5.5-7.5.
Compatibele Soorten
De Spilopleura Piranha is een van de schaarse Serrasalmus-soorten die (redelijk) succesvol in een groep kan worden gehouden, mits het aquarium ruim genoeg is voor elk dier om een territorium te claimen, en voorzien is van een groot aantal schuilplaatsen. Desondanks is het aan te raden deze soort alleen te houden: het zullen altijd vinbijters blijven, met een agressief en onberekenbaar karakter: het scholen van deze soort is alleen aan te raden aan ervaren piranha-houders!
Desondanks is het aan te raden deze soort alleen te houden: het zullen altijd vinbijters blijven, met een agressief en onberekenbaar karakter. Bij voldoende schuilplaatsen kan een meerval, zoals een Pleco of een Doornmeerval, worden geplaatst om te zorgen voor eventuele voedselresten, maar er is geen enkele garantie dat dit goed gaat. Andere vissen zijn ongeschikt om samen met deze soort te houden.
Dieet
Deze soort is een uitgesproken vleeseter, en zijn dieet bestaat voornamelijk uit vis (filet, ingevroren hele vis en levende vis *), garnalen, krill, mosselen, inktvis, regenwormen, bloedwormen, muggenlarven, en tubifex. In sommige gevallen worden ook voedertabletten, noten en zaden aangenomen.
In het wild alsook in gevangenschap is de Spilopleura Piranha een parasitaire kostganger, levend van schubben en vinnen van andere vissen: dit is een van de reden waarom het zo moeilijk is deze soort in een groep te houden.
Naarmate ze ouder worden verschuift het dieet meer naar vleesvoer, maar de parasitaire levenswijze zal nooit helemaal verdwijnen.
* Indien levende vis gevoerd wordt, dient men een aantal zaken in acht te nemen: ten eerste kunnen alle vissen ziekten en/of parasieten in het aquarium introduceren, zowel goudvissen, windes en andere veelgebruikte koudwatervissen alsook tropische vissen. Het is daarom ook aan te raden voedervissen eerst een week of 2 in een quarantaine-aquarium te houden, om zo de zieke en verzwakte exemplaren eruit te ‘vissen’. Daarnaast dient men er ernstig rekening te houden dat goudvissen en naaste verwanten niet bepaald voedzaam zijn. Een dieet dat veelal bestaat uit levende vis is dan ook niet aan te raden. Te meer omdat goudvissen en andere Cyprinidae (karper-achtigen) hormonen – zgn. “Thiaminase / Vitamine B1 inhibitors” – bevatten die de aanmaak van bepaalde groei-stimulerende stoffen bij roofvissen lamlegt. Een zeer eenzijdig goudvis dieet kan dan ook leiden tot groei- en ontwikkelingsstoornissen!
Het kan een tijd duren voordat de vissen geprepareerd voer accepteren: is dit het geval, zorg er dan voor dat de vis goed gevoed is met levend voer, om vervolgens een vasten-periode van een week tot 12 dagen in te lasten. Geef tijdens deze periode het gewenste geprepareerde voer terwijl de verlichting gedimd of uitgechakeld is. Mocht het een eerste keer niet lukken, voer dan bij met levend voer, en probeer het opnieuw. Piranha’s kunnen probleemloos een aantal weken zonder voer, dus gevaar loopt de vis tijdens deze “kuur” niet (uitgezonderd exemplaren kleiner dan een centimeter of 8!)
Opmerkingen
Experts denken dat de Spilopleura Piranha deel uitmaakt van een complex van op elkaar gelijkende varianten danwel soorten. De verschillen tussen de diverse vormen worden zeer waarschijnlijk veroorzaakt door regionale verschillen in habitat, chemische samenstelling van het water en dieet.
Naast Pygocentrus nattereri, en meer recentelijk Pygocentrus cariba, Serrasalmus sanchezi en Serrasalmus maculatus, is dit een van de weinige piranha soorten die in gevangenschap is gekweekt.
Video
Auteur
Jonas Hansel – Piranha-info.com (originele website niet meer online)
Copyright foto’s
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.