Semaprochilodus taeniurus

De Semaprochilodus taeniurus is een van de meest voorkomende vissen in het Amazone gebied, door hun grootte worden ze echter maar zelden naar Europa geexporteerd.

Beschrijving

De Semaprochilodus taeniurus heeft een zijdelings afgeplat lichaam met een zilverachtige kleur. De staartvin heeft horizontale strepen met 6 of meer zwarte banden die worden afgewisseld met diep grijze banden. Ze kunnen een lengte bereiken van zo’n 30 centimeter.

Let op! In de winkel worden doorgaans kleine exemplaren aangeboden. Omdat het een scholenvis is heb je minimaal 6 dieren nodig om te voorkomend dat ze agressief naar elkaar worden. Gezien de lengte die deze dieren kunnen bereiken is dus een flink aquarium nodig!

Verspreiding en Leefomgeving

Ze bewonen het stroomgebeid van de Amazone en de toevoer rivieren zoals de Rio Negro. Ze verplaatsen zich door de rivier kanalen en paaien daar ook maar voeden zich voornamelijk in de uiterwaarden.

Dieet in het Wild

In het wild voedt de Semaprochilodus taeniurus zich voornamelijk met Petiphyton (een complexe mengeling van algen, cyanobacteriën, microben en detritus die zich heeft vastgehecht aan oppervlaktes in de meeste onderwater ecosystemen.

Behoud

IUCN Red List Least concern, CITES; Not Evaluated. Semaprochilodus taeniurus is een van de meest voorkomende vissen in het Amazone stroomgebied

Opmerkingen

De Semaprochilodus taeniurus heeft twee magen. Eén gevuld met modder en waarschijnlijk gebouwd om detritus te verwerken en verteren.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Ron DeCloux

Referenties

Ron’s flickr
Ron’s WordPress Shortlink
fishbase
Encyclopedia of Life

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

taeniurus

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Lengte Minimaal

24

Lengte Maximaal

30

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

29

pH minimum

5.5

pH maximum

7.5

GH minimum

1

GH maximum

20

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Semaprochilodus taeniurus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *