Sebastes pinniger – Kanarie Rotsbaars
Zoals zijn Nederlandse naam al doet vermoeden is deze vis opmerkelijk oranje-geel gekleurd. Dit wordt veroorzaakt door een vlekkerig oranje patroon op een melkwitte of lichtgrijze basiskleur van het lichaam. Op zijn kop lopen drie onregelmatige oranje of donkergele strepen, waarvan de middelste dwars over zijn oog loopt. Midden over zijn lichaam loopt de laterale lijn die een stuk lichter tot wit is. Ook de borst-, bekken-, anale en staartvinnen zijn oranje van kleur. Iets lichter zijn de grote rugvinnen.
Deze grote rugvin heeft gezorgd voor zijn Latijnse toevoeging: “Pinniger”, dit staat voor “ik draag een grote vin”. Het is een grote vis die wel 76 cm. lang kan worden en wel 84 jaar oud.
Herkomst
De Kanarie Rotsbaars is een straalvinnige vissensoort uit de familie van schorpioenvissen, die leeft bij de Pacifische kust. Hij is aangetroffen vanaf het zuiden in de Straat Shelikof, tot aan de oostelijke Golf van Alaska tot Punta Colnett in het noorden van Baja California. De jonge Kanarie Rotsbaarzen leven in relatief ondiep water. Wanneer ze volwassen worden verhuizen ze naar dieper water.
Volwassenen worden meestal gevonden op een diepte van 80-200 meter, er zijn zelfs verhalen waarin ze op een diepte van 838 meter gespot zijn. De Kanarie Rotsbaarzen hebben de neiging om zich te verzamelen in groepen rond rotsformaties, vooral wanneer de stroming sterk is.
Omdat bekend was dat ze behoorlijke afstanden kunnen afleggen zijn er een aantal van deze vissen van een chip voorzien, zodat ze kunnen nagaan hoever ze zwemmen. Zo kon men constateren dat er exemplaren waren die zo’n 700 km in vier jaar aflegde.
Het is een vis die behalve ruimte niet veel nodig heeft. Platte stenen op een modderige ondergrond is al voldoende voor hem.
Dieet
De jonge vissen voeden zich met kleine schaaldieren zoals krill larven (en eieren), roeipootkreeftjes en vlokreeftjes, terwijl de volwassenen kleine vissen eten.
Overbevissing
De Kanarie Rotsbaars is al sinds 1880 commercieel erg aantrekkelijk. Het is een echte consumptievis. Er werd dan ook veel met grote netten op gevist, daarom staat hij al sinds enige tijd bekend als overbevist en zijn de aantallen in de visvangst behoorlijk gedaald.
In 2007 heeft de National Marine Fisheries Service (NMFS) een petitie ontvangen om deze vis samen met nog 4 andere rotsbaarzen als kwetsbaar aan te merken. De NMFS vond dat in deze petitie genoeg informatie en redenen stond om te rechtvaardigen dat deze dieren als bedreigd genoteerd werden. Sinds die tijd wordt er aanzienlijk minder op gevist. Gelukkig maar, want het is een prachtvis die hopelijk nog heel lang door de mens bewonderd kan worden en dan bedoel ik niet op hun bord.
Auteur
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Copyright foto’s
Ron DeCloux
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda
Vicky Okimura (Washington Department of Fish and Wildlife)