Scophthalmus maximus – Tarbot
De Tarbot of Scophthalmus maximus bij zijn wetenschappelijke naam kan een totale lengte bereiken van zo’n 100 centimeter en maakt hem daarmee niet echt geschikt voor het aquarium thuis. Bij deze lengte kan deze vis zo’n 25 kilogram wegen.
De kleur van de Tarbot is variabel. Ze kunnen de kleur aannemen van de bodem onder hen zodat ze goed gecamoufleerd zijn. De kleur kan variëren van zandkleur tot donker bruin met daarop donkere vlekken. De onderzijde van de vis is wit. Het lichaam is nagenoeg rond. Ze hebben een grote kop, kleine ogen en een grote bek die verticaal staat.
Dieet
Het dieet van de Scophthalmus maximus bestaat voornamelijk uit kleine vissen maar schaal- en schelpdieren worden ook wel gegeten. Het is een zichtjager dus ze hebben wel redelijk helder water nodig.
Biotoop
Het leefgebied van de Tarbot strekt zich uit van de kust van Noorwegen tot aan IJsland en naar beneden richting Afrika en naar het Oosten door de Middellandse Zee in de Baltische Zee.
Ze bewonen zout- en brakwater gebieden tussen de 20 en 70 meter diepte en komen voor boven rotsen en zandgronden. Ze zijn regelmatig te vinden langs de randen van diepere geulen.
Het afzetten
Het paaiseizoen is een beetje afhankelijk van de temperatuur van het water. In de warmere wateren van de Middellandse Zee worden de eieren meestal gelegd tussen februari en april. In de Atlantische Oceaan ligt de temperatuur wat lager en worden de eieren afgezet tussen mei en juli. De vrouwen zetten de eieren af met tussenpozen van 2 tot 4 dagen.
Opgroeien van de jongen
De jonge visjes die uit het ei komen zien er uit als normale rechtop zwemmende vissen. 40 tot 50 dagen na het uitkomen is hun metamorfose klaar, ze zijn dan zo’n 2,5 centimeter lang. Het rechteroog verhuist naar de linkerzijde waardoor de vis plat op de bodem kan liggen en toch beide ogen gebruiken.
Commerciële kweek
Inmiddels wordt deze soort op grote schaal commercieel gekweekt. Dit zorgt er voor dat er minder uit het wild hoeft te worden gevangen voor consumptie.
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
John de Lange
De foto’s op deze pagina zijn geschoten in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.
Referenties
Cultured Aquatic Species Information Programme – FOA
Fishbase.org