Scleromystax barbatus
De Scleromystax barbatus kan een totale lengte bereiken tot zo’n 12 centimeter. Het is een van de grootste corydoras achtige soorten. Net als Corydoras hebben ze baarddraden die ze gebruiken om in of op het substraat voedseldeeltjes op te sporen.
Scleromystax barbatus is dimorfisch wat betekend dat de man en vrouw er niet helemaal hetzelfde uitzien. De mannen zijn donkerder gekleurd en hebben veel zwart op hun kop en de voorste helft van hun lichaam. Ze hebben ook borstels op hun wangen onderaan de rand van hun kieuwdeksel. Mannen hebben ook veel langere borstvinnen, wat je al op jonge leeftijd zou moeten kunnen zien. Hun buik is zilverwit en de vinnen zijn doorzichtig met zwarte vlekjes of stippen. De vrouwen lijken meer op grote Corydoras paleatus.
Karakter
Scleromystax barbatus is een aktieve scholenvis die je in een groepje vanaf 6 stuks kunt houden in het aquarium. Ze zijn prima geschikt voor in een gezelschapsbak en vreedzaam tegen soortgenoten of andere vissen. Niet samenhouden met cichliden.
Synoniemen
Callichthys barbatus, Corydoras barbatus, Corydoras eigenmanni, Corydoras kronei – Deze soort was voorheen ingedeeld in de Corydoras familie, samen met een heel aantal anderen zijn ze afgesplitst als Scleromystax
Herkomst
Brazilië, ze bewonen daar de riviertjes die uitmonden in zee tussen Santa Catarina en Rio de Janeiro.
Dieet
De Scleromystax barbatus is een alleseters, klein levend voer zoals muggelarven en cyclops, ook algen en groenvoer, voedertabletten, aanvullen met droogvoer. Alhoewel het goede opruimers zijn in het aquarium, moet je toch voor voldoende afwisseling zorgen met het voedsel.
Het Aquarium
Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak los beplanten, gebruik kienhout en stenen om schuilplaatsen te maken. Zorg dat het wateroppervlak open blijft, ze gaan namelijk weleens aan het oppervlak ademhalen (darmademhaling, ze slikken de lucht in en persen die dan door de darmen).
Een zachte zandbodem is noodzakelijk voor ze om te kunnen grondelen zodat ze hun baarddraden niet beschadigen.
Water
Temperatuur: 16-25 graden.
PH: 5,5-7
GH: 2-6
Kweek
De kweek van Scleromystax barbatus is vrij makkelijk, gebruik een kweekbak en geef ze afwisselend voer, na een waterverversing met koeler water kunnen ze spontaan eieren gaan afzetten. De GH en pH van het water moet vrij laag zijn. Bij een GH boven de 3 komen de eieren moeilijk uit. Het zure, zachte water helpt bij het uitkomen van de eieren. Na de eiafzetting de ouders uitvangen. De jongen komen na 5 dagen uit, je kunt ze opkweken met artemia-naupliën.
Vervoer van Corydoras en Scleromystax
Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.
Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestresst zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.
Video
Auteur
Coby
Copyright foto’s