Scatophagus argus – Argusvis

De Argusvis is een van de zeer aantrekkelijke soorten die vaak in de handel wordt aangeboden. Helaas wordt er dan niet bij verteld dat als de vis ouder wordt hij eerst brak en later zout water nodig heeft.

Naam

Wetenschappelijke naam: Scatophagus argus; Nederlandse naam: Argusvis

Synoniemen

Scatophagus argus argus , Chaetodon argus, Ephippus argus, Chaetodon pairatalis, Chaetodon atromaculatus, Scatophagus bougainvillii, Scatophagus ornatus, Scatophagus purpurascens, Scatophagus maculatus, Scatophagus argus ocellata, Scatophagus aetatevarians, Scatophagus quadranus

Verspreiding

Indonesië, Filippijnen, Zuid-Afrika, Indische oceaan

Beschrijving

De Argusvis is een grote, zijdelings geplatte vis met een tamelijk vierkante vorm. Het lichaam is groenig-zilver tot koperkleurig met onregelmatige stippen. De vinnen zijn vrij kort en kleurloos en hij heeft een kleine, snavelachtige bek met kleine tandjes. De rugvin bevat stekels waar een giftige stof in zit. Er is geen zichtbaar geslachtsonderscheid.

Verzorging

De Scatophagus argus heeft een bijzondere levensloop: geboren en getogen in het brakke water van de mangrovewouden, maar tijdens het volwassen leven een echte zeevis. Dit maakt het niet eenvoudig de dieren in gevangenschap te houden. De vissen worden vaak, op zeer jonge leeftijden, als zoetwatervis verkocht. Tot dat ze een cm. of 6 bereikt hebben kunnen ze het ook prima uithouden in een zoetwater aquarium, maar ze zullen toch echt in een brakwater aquarium verder moeten opgroeien. Aangezien volwassen exemplaren erg groot worden en deze vissen in een groepje van ongeveer 5-6 exemplaren gehouden dienen te worden, zijn het niet de meest geschikte aquariumvissen. Hoewel de volwassen vissen ook in brakwater overleven lijkt de beste optie om volwassen leeftijd overbrengen naar een geschikt zeeaquarium.

Tot die tijd is het belangrijk dat de brakwaterbak uiteraard groot genoeg is om deze vissen te houden. Ze hebben wat schuilplekken nodig in de vorm van planten (al zullen die het niet goed doen in brak water over het algemeen) stenen en hout. Ook is het verstandig de verlichting te temperen zodat de sfeer van een mangrovewoud nagebootst wordt. Het beste is het deze dieren in een speciaalbak te houden met eventueel een groep Zilverbladvissen.

Lengte

30 cm.

Voortplanting

Over kweken in gevangenschap met de Scatophagus argus is niets bekend. De Argusvis legt waarschijnlijk eieren op een koraalrif waarna de larfjes naar de brakke gebieden van mangroven en riviermondingen trekken.

Voeding

Deze vissen eten zowel dierlijk voer (op jonge leeftijd muggenlarven e.d., later groter voedsel als mossels en garnalen) als plantaardig voedsel. Ze staan er om bekend een plantenbak totaal leeg te kunnen eten, maar soms gedragen ze zich netjes. Het is dan wel zeer verstandig zeer afwisselend te voeren, zowel levend, diepvries als groenvoer. Daarmee houdt u ze gezond.

Waterwaarden

Temperatuur: 20 – 28°C
Hardheid: 16 – 20
pH: 7,5 – 8,5

Opmerking

Hoewel deze vissen niet gemakkelijk te houden zijn, hebben ze wel een zeer grote aantrekkingskracht op aquarianen. Ze zijn zeer gemakkelijk tam te krijgen en kunnen dan uit de hand gevoerd worden. Als aan alle voorwaarden voldaan kunnen worden zijn het zeer leuke huisdieren waar men jarenlang plezier aan kan beleven. Helaas worden ze meestal als zoetwatervis verkocht en ‘vergeet’ men er bij te vermelden dat ze toch echt brakwater nodig hebben op den duur. Hierdoor sterven er zeer veel Argusvissen voor ze zelfs maar halfwas zijn.

Helaas hoor ik steeds dat deze vissen in de aquariumwinkel aan nietsvermoedenden mensen worden verkocht als oplossing voor hun alg probleem (helpt niet je moet de oorzaak wegnemen, zie informatie optimale plantengroei) zonder dat er dus wordt vermeld dat ze:
1) groot worden
2) In brakwater moeten
3) De neiging hebben om als de alg op is aan de planten te beginnen bij verkeerde voeding.

Dat is erg jammer, want deze vis verdient echt een speciaalbak. Dan pas laat deze vriendelijke argusvis zijn volle pracht zien. Er zijn overigens verschillende kleur variëteiten in de handel waarvan het nog maar de vraag is of het dezelfde soort is.

Auteur

BiancaB

Copyright foto’s

Keith

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Karakter