Sawbwa resplendens – Naakte Rasbora

Sawbwa resplendens of Naakte Rasbora is eigenlijk een bijzonder visje. Ze hebben geen schubben! Met hun rode kop vallen ze wel heel erg op!

Sawbwa resplendens – Naakte Rasbora

Sawbwa resplendens is in 1918 beschreven door Annandale. De Nederlandse naam voor dit visje is Naakte Rasbora. De geslachtsnaam Sawbwa is afkomstig uit de lokale taal en betekent prins of chef.

Het geslacht Sawbwa is monotypisch, dit betekent dat het geslacht slechts één soort kent. Sawbwa resplendens valt in de familie Cyprinidae ofwel de Echte Karpers.

De Nederlandse naam Naakte Rasbora heeft hij gekregen omdat dit visje helemaal geen schubben heeft. Het is overigens geen Rasbora!

Beschrijving

Sawbwa resplendens is een vreedzame, levendige scholenvis die veel vrije zwemruimte nodig heeft. Hou ze niet met minder dan 12 daar dit een echte scholenvis is, zo niet zullen ze erg schuw zijn! In het wild komt hij voor in gigantische scholen. Ze zijn rustig en klein en daarom goed geschikt voor een klein aquarium. Het gezelschap zullen ook rustige vreedzame vissen moeten worden anders blijft de Naakte Rasbora schuw en zult u er weinig van genieten.

Geslachtskenmerken:
Het vrouwtje ziet er niet echt spectaculair uit, grijsbruin, maar de mannen zijn zilver tot staalblauw met voor een de kop en achter aan de staart bloedrode vlekken.

Herkomst

Het Inlé-meer in Myanmar

Dieet

Als voer moet klein levend voer worden gegeven. Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

Grootte:3.5-4cm

Het Aquarium

Het aquarium moet verder worden ingericht met aan de randen en de achtergrond een dichte beplanting. Het water mag niet te zacht zijn aangezien dan de kleuren verbleken..In het aquarium zult u dus ook naast zwemruimte dichte beplanting dienen te zetten.

Waterwaarden:
pH: 7 – 7,5
KH: 16 – 20
Temperatuur: 21 – 25

Kweek van de Sawbwa resplendens

De kweek is niet al te moeilijk, als men tenminste voldoende kleinvoer aan de jongen kan geven. De eieren worden tussen fijnbladerige planten afgezet. Na het afzetten moeten de ouders verwijderd worden. Ze moeten worden grootgebracht met infusoriën.

Opmerkingen

Dit is eigenlijk een heel bijzondere vis, hij heeft namelijk géén schubben, vandaar zijn naam naakte Rasbora (Hoewel het géén Rasbora is).

**Net als Danio erythromicron , Microrasbora rubescens, Channa harcourtbutleri, Macrognathus caudiocellatus en Inlecypris auropurpureus hoort deze vis tot de endemische soorten die in de Inlé-meer in Myanmar(Birma) voorkomen. Het Inlé-meer ligt bij het stadje Nyaung Shwe in de zuidelijke Shan State. Het is 22 kilometer lang en 6 kilometer breed, en ligt op 1000 meter boven zeeniveau. Het meer is omgeven door moeraslanden, waarvan soms hele stukken over het meer drijven. Er blijken heel wat vissen endemisch te zijn in het meer. Van de 31 soorten vis die in het meer voorkomen zijn er 16 endemisch (komen alleen in dit meer voor).

Video

Auteurs

CB – Amazoona.be
John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Bronnen

Aquavisie.org
Aquaclopedie.nl (niet meer online)

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

resplendens

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Carnivoor

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

3

Lengte Maximaal

4

Temperatuur minimaal

21

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

7.0

pH maximum

7.5

GH minimum

16

GH maximum

20

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Sawbwa resplendens – Naakte Rasbora” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.