Salarias fasciatus – Gestreepte Rotsspringer
De Salarias fasciatus wordt in het Nederlands ook wel de Gestreepte Rotsspringer genoemd. De soort werd al in 1786 officieel beschreven door Bloch. Het geslacht Salarias valt onder de familie van de Naakte Slijmvissen ofwel Blenniidae. Deze soort wordt relatief vaak in het aquarium gehouden, vooral omdat ze de algen uit het aquarium in toom houden.
Synoniemen: Blennius fasciatus, Salarias fascitus, Salarias quadripennis.
Beschrijving
Over het algemeen is de Gestreepte Rotsspringer een vredelievende vis. Alleen naar soortgenoten toe kunnen ze wat agressief worden. Wil je er meer dan een van houden zorg dan voor een voldoende groot aquarium.
De maximale totale lengte van de Salarias fasciatus ligt rond de 14 centimeter. De kleur is wat variabel van olijfgroen tot bruin met daarop witte stippen. Op de flanken zijn een aantal verticale strepen te zien, deze strepen vervagen tegen een donkere achtergrond. Op een lichte ondergrond zijn deze strepen beter zichtbaar. Deze vis kan zijn kleur en patroon op het lichaam enigszins aanpassen aan de omgeving zodat ze goed gecamoufleerd opgaan in de omgeving. Opvallend zijn de grote rood/groene ogen die hoog op de kop staan. Boven de ogen zitten een soort antenne-achtige uitsteeksels.
Het verschil tussen de man en de vrouw is moeilijk te zien, omdat ze er vrijwel gelijk uit zien. De mannen zijn schijnbaar soms iets groter dan de vrouwen. De anaalvin is bij de man wat langer dan bij de vrouw.
Biotoop
Het verspreidingsgebied van de Salarias fasciatus is enorm. Ze komen voor langs de oostkust van Afrika, Madagaskar, Rode Zee, Australië tot aan Japan en in de Stille Oceaan. Ze leven op langs de kusten op riffen, koralen en rotsplateaus op dieptes van 0 tot 8 meter. Af en toe kunnen ze ook worden gevonden in brakwater lagunes.
Dieet
Salarias fasciatus is een echte herbivoor. In het wild voeden ze zich met de algen, draadalgen en micro algen op de riffen en rotsen. In het aquarium zullen ze zich voornamelijk voeden met de algen. Je kunt ze bijvoeren met bijvoorbeeld spirulina vlokken en andere voeders die geschikt zijn voor herbivoren. Let op! Ze zijn moeilijk over te wennen aan iets anders dan algen. Zorg er dan ook voor dat je ze in een goed ingedraaid aquarium plaatst waar voldoende eetbaars voor ze te vinden is.
Sommige dieren laten zich ook wel voeren met vlokvoer, mysis of ander levend en diepvriesvoer maar het komt ook voor dat ze verhongeren en weigeren om aanvullend eten aan te nemen. Een gezonde Salarias fasciatus is relatief rond van vorm. Als ze een ingevallen buikje krijgen is dat een teken dat ze te kort eten.
Hoewel het normaal gesproken strikte herbivoren zijn kunnen ze soms een hapje nemen van SPS poliepen maar ook van schelpdieren. Houdt dus goed in de gaten waar ze hun voer vandaan halen.
Het Aquarium
Omdat het dieet van de Salarias fasciatus zich veelal beperkt tot algen mogen ze alleen worden toegevoegd aan een goed ingedraaid aquarium met voldoende algen. Het zijn geen grote zwemmers en de lengte van het aquarium maakt dan ook niet zo heel veel uit. Houdt wel ongeveer een inhoud van minimaal 400 liter aan om er voor te zorgen dat ze voldoende voedsel kunnen vinden. Dit mag iets kleiner zijn indien je ze zo ver krijgt dat ze ook ander voer dan algen opnemen.
Richt het aquarium in met voldoende holen, kieren en spleten. Ze zwerven doorgaans rustig door het aquarium en hangen op de rotsen. Als het ze te druk wordt duiken ze weg tussen het koraal of de rotsen.
Over het algemeen zijn ze prima te combineren met de meeste vissen. Alleen het samen houden met soortgenoten of voedsel concurrenten wordt afgeraden omdat dit op gevechten uit kan draaien.
Video
Copyright foto’s
John de Lange
Aquamaps.org
Referenties