Puntius titteya – Sherry barbeel
Puntius titteya is voor het eerst beschreven door Deraniyagala in 1929. In de loop van tijd zijn Barbus titteya en Capoeta titteya als synoniemen verschenen. Momenteel is zijn originele naam, Puntius titteya, nog steeds de officiële geldige naamgeving voor deze vissoort.
In het Nederlands worden deze vissen ook wel Sherry barbelen of Cherry barbelen genoemd. Deze naamgeving verwijst naar de rode kleur van deze vissoort.
Beschrijving
De kleur van de Sherrybarbeel is roodbruin tot fel rood. Deze kleur hangt erg af van de stemming van de vissen en het geslacht. Mannetjes zijn namelijk roder van kleur dan de vrouwtjes. Daarnaast worden de kleuren mooier tijdens de paartijd. Naast deze rode kleur is een donkere, horizontale streep te zien die loopt van de kop tot de staartvin. De vissen zijn op hun rug donkerder gekleurd dan op hun buik.
Herkomst en habitat
De Cherrybarbeel wordt gevonden in Sri Lanka. Op dit eiland leven ze in wateren die stromen door de tropische bossen. Hier worden de vissen met name gevonden op schaduwrijke plekken. Onderzoek naar deze riviertjes laat zien dat het substraat bestaat uit zand of slijk. Daarnaast is er weinig stroming in deze wateren. Ze komen voor in het stroomgebied van de Kelani en Nilwala rivieren. In dit gebied leven bijvoorbeeld ook Pethia nigrofasciata, Belontia signata en Devario malabaricus.
Bij metingen in het water van hun natuurlijke habitat hebben onderzoekers aangetoond dat Puntius titteya leeft bij een temperatuur die ligt tussen de 22°C en 25°C. Daarnaast varieert de pH in de natuur tussen 5.2 en 7.1.
Dieet
Puntius titteya is een omnivore vissoort. Deze barbelen eten naast algen en detrius ook insecten en hun larven.. In het aquarium zijn het echter geen hele moeilijke vissen om aan het eten te krijgen. Naast levend en diepvriesvoer eten Sherrybarbelen ook droogvoer. Zorg er echter wel voor dat het natuurlijke dieet wordt nagebootst. Wissel dus carnivoor voedsel af met voer voor herbivoren zoals komkommer en algentabletten.
Het aquarium
Cherrybarbelen hebben geen strenge eisen aan de inrichting van het aquarium. Desondanks komen gedimd licht en een donkere bodem de kleuren van de vissen ten goede. Daarnaast worden schuilplaatsen in de vorm van planten of hout op prijs gesteld. Door dode boombladeren op de bodem neer te leggen, wordt de natuurlijke leefomgeving echter wel beter nagebootst.
De vissen zijn vredelievend en zullen andere soorten en elkaar niet lastig vallen. Houd de Sherrybarbeel echter wel in een schooltje. Hierdoor zullen de vissen zich meer laten zien en vertonen ze mooiere kleuren en leuker gedrag.
Kweek
Puntius titteya is een vrij makkelijke soort om te kweken. Dit kan zelfs voorkomen in een gezelschapsaquarium. Deze vissen zorgen echter niet voor de eieren en jongen. Daarom is het aan te raden om voor het kweken een apart kweekaquarium te gebruiken.
Het kweekaquarium voor Cherry barbelen moet worden ingericht met materialen die ervoor zorgen dat de ouderdieren de eitjes niet kunnen opeten. Dit kan worden gedaan met veel fijnbladerige planten, zoals Javamos. Daarnaast kunnen afzet moppen worden geplaatst. Een andere optie is een bodem van knikkers of een rooster boven het substraat. Daarnaast moet het licht in het aquarium gedimd zijn. Het water moet zuur zijn met een temperatuur die aan de hoge kant is.
Als het aquarium klaar is kunnen de ouderdieren worden uitgezet. Neem hiervoor vissen die klaar zijn om te paren. Aangezien Sherrybarbelen in de natuur gedurende het hele jaar door eitjes leggen, is het simuleren van een bui tijdens het regenseizoen niet noodzakelijk.Het afzetten van de eitjes zal in de ochtend gebeuren. Vang direct nadat de eitjes zijn gelegd, de ouderdieren uit.
Na 24 tot 48 uur komen de eitjes uit. Na nog eens 24 uur zullen de jongen vrij rondzwemmen. Vanaf dit moment eten ze zeer fijn voer. Geef ze daarom infusoriën te eten. Artemia en microwormen kunnen iets later worden gegeven als de dieren al enigszins gegroeid zijn
Video
Auteur
R. Eltingh
Copyright foto’s
John de Lange
Bronnen
California Academy of Sciences. (n.d.). Retrieved April 15, 2018, from Researcharchive.calacademy.org
Cruz, T. (n.d.). Puntius titteya summary page (R. B. Reyes, Ed.). Retrieved April 15, 2018, from Fishbase.org
De Silva, S. S., Schut, J., & Kortmulder, K. (1985). Reproductive biology of six Barbus species indigenous to Sri Lanka. Environmental Biology of fishes, 12(3), 201-218.
Jayaneththi, H. B. and H. G. S. Maduranga, 2004. A preliminary study on the diversity of Ichthyofauna of Kukulugala proposed forest reserve, Ratnapura district. Sri Lanka Naturalist, 6 (1&2): 17-23.
Puntius titteya – Cherry Barb (Barbus titteya, Capoeta titteya). (n.d.). Retrieved from Seriouslyfish.com