Puntigrus tetrazona – Sumatraan

De Sumatraan of Puntigrus tetrazona is te herkennen aan het lichtoranje lichaam met de 4 zwarte banden die over het lichaam lopen.

Puntigrus tetrazona – Sumatraan

De Puntigrus tetrazona of Sumatraan is te herkennen aan het licht oranje lichaam met de vier zwarte banden die over het lichaam lopen. Dit kenmerk is ook in de wetenschappelijke naam te vinden, Tetra betekend namelijk vier. De mond en de vinnen zijn vaak rood. De vrouwtjes zijn te herkennen doordat ze vaak iets dikker zijn dan mannetjes en het rode op de vinnen en op de mond minder aanwezig is.

Synoniemen

Het Sumatraantje heeft al heel wat namen gezien. De lijst met synoniemen is voor deze soort redelijk lang: Capoeta tetrazona, Barbus tetrazona, Barbus tetrazona tetrazona, Puntius tetrazona, Systomus tetrazona, Systomus sumatrensis, Systomus sumatranus.

Karakter

Sumatranen zijn erg actieve en vreedzame scholenvissen. Het vreedzame is alleen van toepassing als je ze houdt in een school van voldoende grootte en met voldoende soortgenoten. Houd ze dan ook echt met een schooltje vanaf minimaal 10 exemplaren maar beter nog een stuk of 20. Als ze met te weinig zijn kunnen ze zich gaan vervelen en dan knabbelen ze aan de vinnen van vissen met lange vinnen zoals goerami’s. Samen houden met tere of langzaam zwemmende vissen wordt niet aangeraden.

Kweekvariant van de Sumatraan

Puntigrus tetrazona - Cobalt Sumatraan
Puntigrus tetrazona – Cobalt Sumatraan

De Sumatraan was en is nog steeds een veel verkochte siervis. Er is inmiddels ook een kweekvariant die veelvuldig wordt aangeboden, de Cobalt Sumatraan

Herkomst

Sumatra

Dieet

In het wild voedt de Sumatraan zich met alles wat hij kan vinden. Dit omvat kleine ongewervelden zoals muggenlarven, wormpjes, kleine insecten (larven) maar ook wat plantaardig materiaal en detritus.

In het aquarium kun je ze voeren met vlokvoer, granulaat, diepvries en levendvoer. Zorg er wel voor dat in het vlokvoer wat plantaardig materiaal zit. De mooiste kleuren en gedrag krijg je te zien als je ze levendvoer geeft zoals artemia, watervlooien en bijvoorbeeld tubifex.

Het aquarium

De Sumatraan heeft het liefs randbeplanting met veel open zwemruimte. Een donkere bodem zorgt dat de vissen mooier gekleurd zijn.

De temperatuur mag liggen tussen de 20 en 27 graden. Let op dat naarmate de temperatuur oploopt de vissen veel actiever worden, zeker tegen de bovengrens van de temperatuur aan. Kijk wel even na wat de temperatuur in de winkel is. Als die een hoge temperatuur aanhouden en je wil ze houden op 20 graden kan het zijn dat je ze langzaam over zal moeten wennen.

De pH voor wildvang dieren mag wat lager zijn dan die voor nakweek exemplaren, hou dan een pH van 5.0 tot maximaal 7.0 aan. De nakweek is veelal te houden tot maximaal pH 8.0.

Kweek van de Puntigrus tetrazona – Sumatraan

Voor de kweek van de Sumatraan is het beste om een kweekbak in te richten met fijnbladerige planten en mos. Je kan ook kiezen om knikkers op de bodem te leggen. Hierdoor kunnen de vissen niet meer bij de eitjes en zullen ze die niet opeten. Zorg voor de juiste waterwaarden. De temperatuur kan iets hoger worden ingesteld dan normaal. Na het eieren leggen is het aan te raden om de ouders uit te vangen. De jongen zijn te voeren met artemia naupliën.

Video

Auteur

Rick – John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Puntigrus tetrazona – Sumatraan” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *