Pundamilia nyererei
De Pundamilia nyererei is in 1985 voor het eerst beschreven door Witte-Maas & Witte. Synoniemen: Haplochromis nyererei, Pundamilia nyerere
Herkomst
De Pundamilia nyererei komt in veel delen van het meer voor en kent verschillende kleurvarianten. In de foto’s zie je de Mwanza red en de Makobe varianten.
Beschrijving
Pundamilia nyererei kunnen een lengte bereiken van zo’n 12 centimeter.
Mannetjes: van de bovenlip over de rug hebben ze een rode kleur, die naar achteren langzaam veranderd in geel, naar de buikzijde loopt het uit in zwart. Op de flank zie je meerdere zwarte verticale banden. De keel is staalblauw. De rugvin heeft een iriserende oranje kleur, de staart- en anaalvinnen hebben een licht rode tint.
Alle vrouwen van de Pundamilia nyererei ondersoorten zien er hetzelfde uit: Ze hebben een bruin lichaam met hetzelfde streeppatroon als de mannetjes.
Naar elkaar toe laten ze een gemiddelde hoeveelheid agressie zien. Andere soorten laten ze doorgaans met rust op voorwaarde dat deze dieren wel een andere kleur en tekening op het lichaam hebben.
Het aquarium
Om een groep van deze soort te houden heb je een aquarium nodig van minimaal 240 liter.
Richt het aquarium in met drie kleinere groepen stenen die niet hoger komen dan halverwege het aquarium. Leg de rotsen zo in het aquarium dat de linker en rechter groep tot aan de achterwand doorlopen, de derde middelste groep stenen maak je wat meer naar voren. Zorg ervoor dat er een aantal holen ontstaan waar bijvoorbeeld broedende dieren een toevlucht kunnen zoeken.
Je kunt een aantal planten gebruiken die sterk genoeg zijn zoals bijvoorbeeld Anubias, Javavaren of Cryptocorynes.
Dieet
Pundamilia nyererei is een rotsbewonende insecteneter. In het wild voeden ze zich met insectenlarven en mosdiertjes. In gevangenschap kun je ze voeren met witte en zwarte muggenlarven, Artemia, Mysis, mosselen, geef ze daarnaast ook normale en plantaardige vlokken.
De Kweek
Pundamilia nyererei is een maternale muilbroeder. De vrouw broed ongeveer 21 dagen op de jongen. Na het uitspugen zorgt ze nog zo’n 7 dagen voor de jongen.
Auteur
IG-Victoriasee Cichliden
Copyright foto’s
Jason Selong – Bigskycichlids.com
Bron