Pterygoplichthys gibbiceps – Zeilvin Pleco

Een van de veel gehouden algeneters is de Pterygoplichthys gibbiceps oftewel de Gibby of Zeilvin Pleco! Het is wel een soort die zeer groot wordt.

Pterygoplichthys gibbiceps – Zeilvin Pleco

De Pterygoplichthys gibbiceps of in het Nederlands Zeilvin Pleco is 1854 voor het eerst beschreven door Kner. In de L-nummering kun je ze vinden onder L083 en L165.

De geslachtsnaam Pterygoplichthys is een samenvoeging van drie Griekse woorden, Pterygion is een verkleinwoord voor pteryx wat vleugel betekend; Hoplon betekend wapen en ichthys betekend vis. Een verwijzing naar de grote rugvin binnen dit geslacht.

De soortnaam gibbiceps kan worden opgedeeld in twee stukken: gibbus betekend bult en kephale betekend kop. Dit is een verwijzing naar de bult of kam op het achterhoofd van deze soort die duidelijk zichtbaar is.

Een deel van het geslacht Pterygoplichthys is een tijd lang afgesplitst geweest in het geslacht Glyptorichthys met als belangrijkste kenmerk de bult achter op de kop van deze soort. Een onderdeel van het kunnen zijn van een geslacht is echter dat ze een uniek kenmerk hebben dat de andere geslachten niet hebben. Omdat dit niet mogelijk was binnen de geslachten Glyptoperichthys, Liposarcus en Pterygoplichthys zijn ze weer samengevoegd tot één geslacht.

Synoniemen: Ancistrus gibbiceps, Glyptoperichthys gibbiceps, Liposarcus altipinnis.

Beschrijving

De Pterygoplichthys gibbiceps kan in het aquarium een totale lengte bereiken van zo’n 50 tot 80 centimeter. Het is dus een hele grote grondbewoner, hij is breed gebouwd, uitlopend naar een lange staart. De kleuren variëren van bruin naar zwart met een wit/gele legerprint. Naarmate de Zeilvin Pleco ouder wordt, worden de vlekken steeds kleiner.

Het kenmerk van dit geslacht is de hoge rugvin die ze geheel kunnen inklappen. De rugvin binnen het geslacht heeft 9 of meer vinstralen waar de andere soorten binnen de Loricariidae familie er 8 of minder hebben. Hiermee kun je ook eenvoudig het verschil zien tussen de Pterygoplichthys gibbiceps en de Hypostomus soorten.

De onderstandige bek is uitgegroeid tot een zuigmond waarmee ze zich aan het oppervlak kunnen vasthouden. De lippen zijn bezaaid met kleine tandjes. Die gebruiken ze ook weer om algen van planten, hout en rotsen af te schrapen.

In de winkel worden ze vaak heel klein verkocht, al vanaf een paar centimeter lengte. Meestal wordt er niet bij verteld dat ze uitgroeien tot een formaat wat een heel ruim aquarium nodig heeft. Opletten dus welke “algeneter” je koopt!

Het is een vreedzame vis die goed te houden is bij kleinere vissen, andere grondbewoners laat hij ook met rust. Het is een sterke vis, dus hij kan nog weleens een plant eruit woelen, maar laat ze in het algemeen met rust. Iedereen die in zijn hol wil komen, wordt verjaagd. Hij heeft meerdere holen in het aquarium. Hij is vaak ’s avonds en ’s nachts aktief. Naar soortgenoten kunnen ze redelijk territoriaal zijn.

Het verschil tussen man en vrouw is alleen voor het geoefende oog te zien. Bij de man steekt het geslachtsorgaan iets uit in de vorm van een bult. Bij de vrouw is dit vlak of valt zelfs iets in het lichaam.

Herkomst

Peru, Equador, Brazilië, Venezuela. Ze komen veelvuldig voor in het stroomgebied van de bovenloop en middelste deel van de  Amazone maar ook in de Rio Orinoco.

Het Aquarium

Een volwassen Pterygoplichthys gibbiceps of Zeilvin Pleco heeft een ruim aquarium nodig van minimaal 2 meter lengte. Ze houden van wat gedimd licht en beschutting. Om zich te kunnen verschuilen heeft de gibbiceps graag een aantal ruime holen of dichte beplanting. Houdt er rekening mee dat het grote sterke dieren worden die niet goed gewortelde of tere planten kunnen loswoelen of beschadigen.

Zorg verder voor wat houtwerk waar ze kunnen grazen en gebruik zand op de bodem zodat ze zich bij het woelen niet beschadigen.

Een volwassen Pterygoplichthys gibbiceps produceert een grote hoeveelheid afval. Een sterke filtratie van het aquarium is dan ook noodzakelijk en zorg dat het afval van de bodem wordt afgezogen. Regelmatig verversen van het water is dan ook noodzakelijk omdat het afval bij een goed werkend filter wordt afgebroken in nitraat zodat je niet direct door hebt dat het water langzaam aan vervuilt.

Door zijn omvang en sterke lichaam laat de Zeilvin Pleco zich goed combineren met grotere cichliden. Alleen een combinatie met de aller agressiefste soorten zoals de Parachromis dovii wordt afgeraden, hoewel ook hierbij de Pleco het soms goed doet zijn deze sterk genoeg om het pantser van de Pterygoplichthys gibbiceps te kraken.

Water

Temperatuur: 23-27 graden.
PH: 6,5-7,5
GH: 12-16

Doorgaans zijn Pterygoplichthys gibbiceps niet heel kieskeurig wat betreft de waterwaardes en zijn het hele taaie vissen die veel kunnen hebben. Dit geldt dan voornamelijk voor de grotere dieren. Tot een centimeter of 5 zijn ze gevoelig voor schommelingen in waterkwaliteit.

Voeding

Je kunt de  Pterygoplichthys gibbiceps voeren met alg, sla, spinazie, andijvie, wortelen en erwten. Ze eten ook levend voer zoals zwarte en witte muggelarven, cyclops, artemia, en diepvriesvoer. Grotere vissen kun je ook voeren met wat groter voer zoals garnalen, wormen of stukken vis.

Het zijn gulzige eters die andere vissen makkelijk opzij kunnen zetten als het gaat om het veroveren van voer. Let dan ook goed op als je ze combineert met andere Loricariidae dat de minder sterke dieren ook voldoende voer binnen krijgen.

Kweek van de Pterygoplichthys gibbiceps – Zeilvin Pleco

In het aquarium is de kweek van de Zeilvin Pleco vrijwel onmogelijk. Om hun eieren af te zetten graven ze in de walkant een lange tunnel in de modder. Hier leggen ze de eieren en broeden ze uit. Hiervoor zijn ook nog eens hele grote, volwassen dieren voor nodig.

In Florida en Azië worden ze commercieel gekweekt in grote vijvers.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

gibbiceps

Synoniemen

Ancistrus gibbiceps, Glyptoperichthys gibbiceps, Liposarcus altipinnis

Nederlandse Namen

Zeilvin Pleco

Eerstbeschrijving

Rudolf Kner

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

200

Zone

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

50

Lengte Maximaal

80

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

27

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pterygoplichthys gibbiceps – Zeilvin Pleco” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *