Pterophyllum altum
Pterophyllum altum is in 1903 voor het eerst beschreven door J. Pellegrin. Hij geeft in zijn beschrijving aan dat ze kunnen worden onderscheiden van de Pterophyllum scalare door hun hogere bouw en dat Pterophyllum altum kleinere schubben heeft. De geslachtsnaam Pterophyllum is afkomstig uit het oud Grieks en betekent “Vinnen als een blad”.
Het geslacht Pterophyllum maakt onderdeel uit van de familie van de Cichliden (Cichlidae). Een zeer omvangrijke familie waarin zich zo’n 221 geslachten bevinden en meer dan 1670 soorten. Het geslacht Pterophyllum zelf kent slechts 3 soorten. De Pterophyllum scalare, de Pterophyllum altum en de Pterophyllum leopoldi. De meeste aquariumliefhebbers noemen alle 3 de soorten maanvis.
Let op: soms worden vissen aangeboden onder de naam Peruvian Altum of Peru Altum. Dit zijn geen echte Pterophyllum altums maar lokale varianten van de Pterophyllum scalare.
Beschrijving
Pterophyllum altum lijkt sterk op de Pterophyllum scalare maar toch is er een verschil. De Pterophyllum altum is nog platter en nog hoger dan de Pterophyllum scalare. Ze kunnen een hoogte bereiken van ongeveer 35-40 cm terwijl de lengte niet veel meer dan 15 cm is. De Pterophyllum altum is te onderscheiden aan de bovenzijde van de kop deze vertoont ter hoogte van de bovenkant van het oog een scherpe binnenwaartse knik dit word vaak een wipneus of zadelneus genoemd. De streeptekening van de zwarte banden is hetzelfde als dat van de Pterophyllum scalare maar tussen band 1 en 2 en 3 en 4 zien we een lichtere grijsachtig groene band lopen. Deze ontbreken bij de andere soorten.
Verschil man en vrouw
Het verschil tussen de man en de vrouw is bij maanvissen normaal gesproken niet zichtbaar. Pas bij het paren zie je verschil in gedrag. Mannen zijn dan wat agressiever en territoriaal. Bij het afzetten van de eieren wordt de legbuis van de vrouw zichtbaar.
Herkomst
Zuid Amerika, het meest komt de Pterophyllum altum voor in buurt van de rivier Orinoco in Venezuela, vooral in de rustig stromende wateren.
Het Aquarium
Omdat Pterophyllum altum zo hoog wordt en je ze in een school houdt, adviseren we een ruim aquarium van minimaal 180 centimeter lang en 70 centimeter hoog. Zeker wanneer een koppel eieren heeft, verjagen ze alle andere vissen. Als dit per ongeluk midden in het aquarium is geplaatst hebben de andere vissen, links en rechts nog wat ruimte over.
Ook vinden ze het heerlijk om tussen Vallisneria en andere stengel planten te hangen. Zorg er tevens voor om voldoende open zwemruimte te creëren, dit zouden ze op prijs stellen
Water
Als de waterkwaliteit goed is zal de Pterophyllum altum zijn diepe donkere strepen mooi weergeven. Denk daarbij aan wat zuurder water met een pH van 5 tot 6 en een temperatuur van 24 tot 26 graden.
De strepen geven niet alleen aan of de Altum lekker in zijn vel zit maar is ook een manier om te communiceren.
Dieet
De Pterophyllum altum die eet zowat alles, vlokken voer, levend voer, gedroogde rode muggenlarven. Zorg er wel voor dat je het voer afwisselt. Hij hapt gretiger als hij verschillende soorten voer krijgt.
Karakter
Het is een rustige vis die zich statisch door het aquarium voort beweegt. Hij is te opzichte naar andere vissen vriendelijk, maar als er Neon Tetra’s (Paracheirodon innesi) bij worden gezet zal hij deze wel zien als levend voer. Dus plaats er geen te kleine vissen bij. Ook is de Pterophyllum altum gesteld op rust, plaats daarom hierbij dus geen al te drukken vissen. Als dit wel het geval is zal de vis vaag worden van kleur en zich schuw gedragen.
Kweek van de Pterophyllum altum
Als er een aantal maanvissen in het aquarium zitten dan zal zich op den duur een koppel vormen. Het vrouwtje is te herkennen aan een dikkere buik partij en geslachts pupil. Als ze eenmaal zover zijn zal het vrouwtje haar eitjes gaan leggen op een stevig blad of een broed kegel, het mannetje volgt haar en bevrucht zo de eitjes. Wanneer er vissen in het aquarium zitten die te dicht in de buurt komen worden deze verjaagt. Als de eitjes uit zijn gekomen dan worden deze nog steeds beschermt door de ouder dieren. Ook brengen de ouder dieren de kleine visjes groot. De kleintjes kun je voeren met pekelkreeftjes (artemia).
Video
Auteurs
Miko (Sander), John de Lange
Copyright foto’s
John de Lange
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.