Pterois volitans – Grote Koraalduivel

De Grote Koraalduivel of Pterois volitans is een giftige vissoort die behoort tot de familie Scorpaenidae. Helaas is deze soort per ongeluk terechtgekomen op plekken waar hij niet hoort en geen vijanden heeft.

()

Pterois volitans – Grote Koraalduivel

De Grote Koraalduivel of Pterois volitans is een giftige vissoort die behoort tot de familie Scorpaenidae waarvan de letterlijke vertaling betekent schorpioenvissen. Er zijn vijf geslachten en 16 individuele soorten die gewoonlijk aangeduid worden als koraalduivels. Hun natuurlijke leefomgeving bestaat uit de riffen en rotsspleten van de Indo-Pacific en de Rode Zee. Deze soort is niet inheems in warmere tropische gebieden van de wereld. Recent zijn er populaties verschenen in de oostelijke Atlantische Oceaan, de Caraïben en de Middellandse Zee. Ze komen ook steeds meer voor langs de kust van Florida. **

De koraalduivel is zonder twijfel een van de meest exotische wezens die je ooit zult zien in een huis aquarium. Het is een van de meest gewaardeerde vissen in de aquarium handel. Er zijn 11 soorten, afkomstig van twee verschillende geslachten (Pterois en Dendrochris) die vrij verkrijgbaar zijn voor thuis aquarianen. De Dendriochirus koraalduivels hebben vinnen die een solide waaier vormen waarbij de individuele vinstralen bij elkaar worden gehouden door een verbindend membraan. Pterois koraalduivels hebben lange golvende vinstralen die allemaal afzonderlijk worden omhuld door het membraan. De vinnen van een Pterois kunnen zich uitstrekken tot ver voorbij hun staart. Er is een soort koraalduivel, de Pterois sphex, die alleen voorkomt in de wateren voor de kust van de Hawaï eilanden. Ongeacht de soort zegt alles in deze vis, van de koninklijke uitstraling van de vinnen tot zijn brommerige gedrag: “Je wil mij met rust laten”

Alle koraalduivels hebben kenmerkende gevormde vinnen, alsmede unieke strepen op de vinnen en lichaam. Het Kleurenpalet en de grootte zijn afhankelijk van de soort. Dwerg koraalduivels bereiken slechts een volwassen lengte van 20-25 centimeter en kunnen in een aquarium worden gehouden van slechts 150 liter. Andere soorten groeien tot meer dan 68 centimeter lengte en hebben een 350 tot 450 liter aquarium nodig. Deze vissen behoren tot de meest giftige wezens die in de oceaan gevonden worden en mogen alleen worden gehouden door deskundige aquariumliefhebbers.

De Jacht

Koraalduivels zijn vraatzuchtige roofdieren. Er zijn in het wild zeer weinig soorten, die zelfs maar zouden overwegen er een lastig te vallen laat staan een poging zou doen er een op te eten. Vreemd genoeg worden hun giftige vinnen niet gebruikt voor de jacht. Hun jacht is gebaseerd op hun natuurlijke camouflage en split-second reflexen. Koraalduivels vangen hun prooi door het in te sluiten met hun grote vinnen en vervolgens in zijn geheel door te slikken. Hun gif wordt strikt gebruikt als een middel ter verdediging. Wanneer een koraalduivel bedreigd wordt stort hij zich op zijn tegenstander met zijn tot 18 naald-achtige dorsale stekels rechtop staand, klaar om de aanvaller te neutraliseren.

Het aquarium

Door zijn roofzuchtige en giftige natuur zijn koraalduivels het best geschikt voor een speciaal aquarium met een of meerdere soorten koraalduivels. Je kunt er meer dan één houden in een aquarium. Daarbij moet je wel rekening houden met zijn huidige en potentiële volwassen lengte. Van Koraalduivels is bekend dat ze elkaar kunnen opeten.

Voeding

Koraalduivels zijn carnivoren. Kleinere vissen kunnen worden gevoed met bevroren vleesachtige zoutwater voedingsproducten. Zij eten ook graag artemia. Grotere vissen moeten worden gevoerd met garnalen of kleine vissen.

Hoewel ze over het algemeen niet worden verkocht voor consumptie, worden Koraalduivels in sommige regio’s van de wereld beschouwd als een culinaire delicatesse.

** Koraalduivel: Ramp in het Caribisch gebied

In 1992 trok een categorie 5 orkaan, de orkaan Andrew, door het Caribisch gebied, kapseisde boten en het vernielde een publiek aquarium in het zuiden van Florida. In 2000 werden er Koraalduivels langs de kust van Florida gesignaleerd. De voortdurende niet-inheemse verspreiding van deze soort baart de ecologen zorgen. Volwassen Koraalduivels kunnen elke 55 dagen het hele jaar door paaien. Hun eieren worden losgelaten om mee te drijven met de stroming. Binnen twee jaar werd de Koraalduivel gezin in Georgia, Carolina, Bermuda en de Bahama’s. Zij hebben zich sindsdien verspreid tot zo ver noordelijk als Rhode Island om zo ver zuidelijk als Belize.

Deze soort heeft vermenigvuldigd met een snelheid die door zeewater biologen als onmogelijk werd beschouwd. In slechts een decennium hebben ze zich getransformeerd van niet bestaand naar compleet doorgedrongen waarbij ze de inheemse soorten eten of verhongeren, ze de commerciële visserij verstoren en een bedreiging vormen voor de veiligheid van toeristen, waar ze zich ook maar vestigen. DNA-testen bevestigen dat deze onderwater invasie het directe gevolg was van de nakomelingen van slechts drie, maar waarschijnlijk niet meer dan zes koraalduivels die ontsnapten. Wetenschappers speculeren dat de oorspronkelijke invoering van deze soort een onvoorzien gevolg was van de orkaan Andrew. De volle omvang van de gevaren voor mens en milieu die deze dieren voor hun nieuwe omgeving zullen vormen moet nog worden vastgesteld. Alle pogingen om voorplanting en verdere verspreiding over het westelijk halfrond te voorkomen zijn mislukt.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums – niet meer online

Copyright foto’s

John de Lange
Tomo.Yun

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Nederlandse Namen

Eerstbeschrijving

Karakter

Dieet

Broedgedrag

Minimale inhoud in liter

Verzorging

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal