Pterois antennata – Rode Koraalduivel

Pterois antennata of Rode Koraalduivel kan een lengte bereiken van zo’n 20 cm. Het is een echte carnivoor en eet vis, garnalen en krabben.

Pterois antennata – Rode Koraalduivel

Pterois antennata is al in 1787 beschreven door Bloch. De geslachtsnaam Pterois is afgeleid van het oud Griekste Pteron wat ‘vleugel’ betekent. De soortnaam ‘antennata’ betekent met antenne, een verwijzing naar de lange geringde antennes boven de ogen van deze soort. In het Nederlands worden ze ook wel Rode Koraalduivel genoemd.

Beschrijving

De Rode Koraalduivel wordt niet heel groot.  Het is een wat gedrongen vis die maximaal zo’n 20 centimeter lang kan worden. De grondkleur is een gebroken wit. Daarop zijn donker rode verticale strepen zichtbaar. Boven het oog zijn de rood/wit gestreepte antennes zichtbaar waaraan Pterois antennata zijn naam dankt.

Tussen de vinstralen van de rug- en borstvinnen hebben ze tot ongeveer de helft van de lengte een half doorzichtig/wittig membraan. Op dit membraan zijn donkere stippen zichtbaar. Deze stippen zijn bruin of donker blauw van kleur.

Soms wordt Pterois antennata wel eens verward met Dendrochirus zebra, zeker de jonge dieren lijken erg op elkaar. De donkere stippen op de membranen van de rug- en buikvinnen ontbreken echter bij Dendrochirus zebra. Daarnaast zijn de vinstralen van Pterois antennata veel dunner.

Pas op de stekels!

De vinnen van de Rode Koraalduivel staan vaak wijd uit. De uiteinden van de vinnen zijn hard en kunnen gemeen prikken. Erger nog, ze bevatten een gif. Dit gif veroorzaakt een hevige pijn die lang aan kan houden. Wees dus voorzichtig bij het omgaan met deze vissen. Het zijn overigens niet alleen de rugvinnen die gif bevatten. Ook de borst- buik- en anaalvinstralen zijn voorzien van gif. Die van de rugvin is wel het sterkst ontwikkeld.

Dieet

De Rode Koraalduivel is een echte carnivoor die zich voedt met levend voer. Deze soort laten wennen aan aquarium voedsel is niet altijd even makkelijk. Je kunt proberen om ze visvlees en dergelijke te voeren aan een stokje of grijper. Als het voer nog beweegt zijn ze eerder geneigd om toe te slaan.

Bij het vangen van vissen spert Pterois antennata zijn bek wijd open en neemt een sprint naar voren. Door het opensperren van de bek zuigt hij de vis naar binnen. Dit gaat zo snel dat vissen geen tijd meer hebben om te reageren.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Francois LibertCC BY-NC-SA 2.0
Jan (Arny) MessersmithCC BY-NC-ND 2.0

Referenties

Fishbase
Koraalvissen en lagere dieren – Hans J. Mayland

Bijgewerkt op 7 juni 2022 door John

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

Eerstbeschrijving

Dieet

Minimale inhoud in liter

Synoniemen

, ,

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pterois antennata – Rode Koraalduivel” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *