Pterapogon kauderni – Juweel Kardinaalbaars

Pterapogon kauderni of Juweel Kardinaalbaars is een uitstekende keuze voor de beginnende zeewater liefhebber. Ze kunnen prima gecombineerd worden.

Pterapogon kauderni – Juweel Kardinaalbaars

De Kardinaalbaarzen of Pterapogon worden ingedeeld in de familie Apogogonidae. Dit geslacht omvat meer dan 200 individuele soorten. Kardinaalbaarzen zijn endemisch voor zowel de Atlantische als de Stille Oceaan. Deze vissen zijn voornamelijk een zeewater soort. Hoewel ze ook een aantal brakwater gebieden bewonen waar zoet- en zeewater elkaar ontmoeten.

Kardinaalbaarzen kunnen worden herkend aan hun onevenredig grote bekken en de verdeling van hun rugvin in twee verschillende vinnen.

Beschrijving

De Juweel kardinaalbaars of Pterapogon kauderni is de vaakst gekweekte zeewatersoort door prive aquarium houders. De Juweel Kardinaalbaars is endemisch voor de ondiepe koraalriffen die worden gevonden rond het 27 eilanden cluster van het Banggai Archipel in Indonesie.

Deze kardinaalbaars blijft relatief klein en groeit uit tot een totale lengte van slechts zo’n 10 centimeter. Ze hebben een opvallend kleurpatroon wat bestaat uit drie zwarte balken die verticaal over hun hoofd en lichaam lopen. Ze hebben opvallende zwarte voorste randen op hun aarsvin en de tweede rugvin. Ze hebben ook patroon van witte stippen wat zich ontwikkeld tijdens de adolescentie. Banggals hebben een maximale levensduur van zo’n 5 jaar.

Het Aquarium

Kauderni’s zijn een uitstekende keuze voor de beginnende zeewater aquariaan. Het is een zeer robuust en vriendelijk dier. Ze zijn reef safe en kunnen eenvoudig met de meeste andere vissen worden gehouden die doorgaans te vinden zijn in de zeewater aquaria. Deze vissen zijn wel makkelijker te houden in een groepje. Je moet er minstens zes houden als je van plan bent ze in een zeewater aquarium te gaan houden. Vermijd ook om ze samen te houden met wat agressievere soorten.

Net als zoveel andere rifvissen zijn deze soort onderduikers en hebben ze tal van schuilplaatsen nodig. Ze hebben een bijzondere band met levende schuilplaatsen. Jonge vissen vertonen een voorkeur voor zee-anemonen. Volwassenen en jonge dieren geven de voorkeur aan zee egels met lange stekels, vertakkende koralen en zeesterren.

Kauderni’s zijn nachtdieren. Ze zijn het meest actief in spaarzaam verlichte aquaria.

Bedreigt in het wild

Helaas zijn deze vissen zo gewild in de aquarium handel dat ze in het wild een bedreigde diersoort zijn geworden. Recente onderzoeken tonen een drastische daling in aantallen van twee verschillende soorten vanaf 2001-2004. De populatie bij Limbo island is al uitgestorven. Inmiddels ligt de eilandengroep in een beschermd zeereservaat waardoor de populatie hopelijk de kans krijgt om te herstellen. Alle Juweel Kardinaalbaarzen die je in de winkel aantreft zijn inmiddels nakweek.

Dieet

Kauderni’s zijn carnivoren. Ze eten bevroren of gedroogd voedsel wat speciaal is samengesteld voor zeeaquarium carnivoren. Je kunt zo ook voeren met artemia wat verrijkt is met vitaminen of fijn gehakte verse garnalen of inktvis van de plaatselijke visboer.

Kweken met de Pterapogon kauderni – Juweel Kardinaalbaars

Voor de overleving op lange termijn kan deze soort gelukkig in gevangenschap gekweekt worden. Mannen en vrouwen hebben dezelfde kleur. De mannen kunnen vaak worden herkend aan hun grotere orale holtes. De kaken van het mannetje worden ook donkerder wanneer ze klaar zijn om te gaan paren. Het lichaam van de vrouw wordt ook ronder doordat de eieren zich binnenin haar ontwikkelen.

Kauderni’s hebben de neiging om een koppel te vormen om te gaan paren. Is er eenmaal een koppel gevormd dan zal het stel een afzet territorium vormen buiten de groep en ze verdedigen dit fel. Je kunt het stel dan verplaatsen naar een kweek aquarium wanneer ze tekenen vertonen van koppel vorming. Het kweek aquarium heeft ook meer dan genoeg schuilplaatsen nodig.

Het vrouwtje legt buitengewoon grote eieren voor een vis van haar grootte. Ze moet uit het kweek aquarium worden verwijderd zodra de eieren zijn gelegd. Kauderni’s zijn muilbroeders. De Kauderni man verzameld de eieren in de beschermde omgeving van zijn bek. Hij zorgt ervoor dat de eieren en jongen zich in zijn bek volledig kunnen ontwikkelen. Ze blijven daar zo’n 20 tot 30 dagen. De man eet niet tot nadat hij de jongen heeft losgelaten.

Hij zal nogal hongerig zijn tegen de tijd dat hij de jongen loslaat. Je wil het kweekaquarium goed in de gaten houden en de man direct verwijderen na het loslaten om te voorkomen dat hij de jongen opeet. De jongen kunnen worden gevoerd met vers uitgekomen artemia.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums (originele website niet meer online)

Vertaling

John de Lange

Copyright foto’s

Prilfish
John de Lange
Rickard Zerpe – CC BY 2.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

kauderni

Nederlandse Namen

Juweel Kardinaalbaars

Eerstbeschrijving

Frederik Petrus Koumans

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Reefsafe

Minimale inhoud in liter

150

Verzorging

Ecosysteem

,

Lengte Maximaal

10

Lengte Minimaal

8

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

26

Zoutgehalte minimaal

1023

Zoutgehalte maximaal

1025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pterapogon kauderni – Juweel Kardinaalbaars” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *