Pseudotropheus sp. polit “Lion’s Cove”

Pseudotropheus sp. polit Lions Cove, een kleine taaie en felle mbuna met een fraai masker over zijn kop. Het zijn rotsbewonende Malawi cichliden.

Pseudotropheus sp. polit “Lion’s Cove”

De Pseudotropheus sp. polit is nog niet officieel beschreven (vandaar ook de sp. in de naam).

Beschrijving

De Pseudotropheus sp. polit is een kleine, taaie en felle Mbuna uit het Malawi meer, ze kunnen zo’n 8 tot 10 centimeter lang worden. De mannen hebben een fantastisch kleurenpatroon terwijl de vrouwen een beetje roestkleurig zijn. Als de mannen zich bedreigt voelen kunnen ze zich ogenblikkelijk verkleuren naar een saai grijs/blauw. Meerdere mannen houden in 1 aquarium gaat vaak niet goed.

Als de mannen op kleur zijn dan zijn ze lichtblauw. Over de kop zit dan een zwart masker. Dit zwart loopt naar beneden en achteren door over de keel naar de buikvinnen. Ook de anaalvin is dan zwart. Het zwart komt terug in de vinstralen van de staartvin. De rugvin bevat geen zwart waardoor ze makkelijk te onderscheiden zijn van andere Mbuna.

Jonge Pseudotropheus sp. polit zijn bruin net als de vrouwen. De vrouwen blijven ook net iets kleiner dan de mannen.

Ondanks dat de Pseudotropheus sp. polit een vrij kleine Malawi cichlide is kun je hem omschrijven als agressief. Vooral onderling kunnen de mannen elkaar flink naar het leven staan. Ze houden gevechten waarbij ze elkaar bij de bek pakken en elkaar zo vasthouden. Omdat de mannen altijd willen paren jagen ze veelvuldig en heel fanatiek de vrouwen achterna. Andere soorten worden doorgaan redelijk met rust gelaten. Je kunt ze het beste houden als harem. Dat wil zeggen houdt één man met 3 of meer vrouwen.

Biotoop

Kaart Malawimeer Lions Cove
Kaart Malawimeer Lions Cove

De Pseudotropheus sp. polit komt alleen voor nabij Lions Cove halverwege het meer aan de westelijke kant.

Dit is ook de vindplaats van de bekende fel gele variant van de Labidochromis caeruleus, de Yellow!

Dieet

Zoals de meeste Mbuna’s is de Pseudotropheus sp. polit een herbivoor. Dat wil zeggen dat hij zich voedt met voornamelijk plantaardig voedsel. In het wild schraapt hij door de algenstrengen (Aufwuchs) op de rotsen heen en krijgt zo stukjes alg binnen. In het aquarium neemt hij echter al het aangeboden voedsel aan. Het is dus raadzaam om deze soort alleen samen te houden met andere algen etende Mbuna. Je kunt ze dan voeren met spirulina, spinazie, sla pompoen en herbivoor vlokvoer en granulaat. Een enkele keer wat artemia, watervlooien of mysis zal ze geen kwaad doen maar waak ervoor dat ze niet te vet en dik worden.

Het Pseudotropheus sp. polit Aquarium

Richt het aquarium voor de Pseudotropheus sp. polit in zoals andere Mbuna aquaria. Op de bodem gebruik je zand waar de vissen in kunnen happen en hun kieuwen mee kunnen spoelen. Om te voorkomen dat het zand dichtslibt kun je hiervoor het best filterzand gebruiken.

Zorg voor voldoende rotsen waar algen op kunnen groeien. Maak tussen de rotsen voldoende ruimte waar de vrouwen zich tussen kunnen verschuilen als de man weer eens te lang achter ze aan jaagt. Ook de vrouwen me een bekje vol eieren/jongen kunnen dan wegkomen van de man.

Houdt ze in een aquarium van minimaal 100 centimeter maar liever nog langer, des te meer schuilplaatsen des te beter en een paar grote rotsen om de zichtlijnen in het aquarium te breken werken goed om alle vissen wat rust en ruimte te geven.

Kweek van de Pseudotropheus sp. polit “Lion’s Cove”

Zoals alle Mbuna is de Pseudotropheus sp. polit een muilbroeder. Bij het afzetten van de eieren draait de vrouw zich om en neemt de eieren in haar muil. De vrouw broed de eieren uit die na een paar dagen uitkomen. De jongen blijven tot zo’n 3 weken na het afzetten in haar muil en teren op de eidooierzak. Na de drie weken spuugt de vrouw de jongen uit die daarna voor zichzelf moeten zorgen. De nesten bestaan uit maximaal zo’n 15 tot 20 jongen.

Je kunt de jongen grootbrengen met fijngewreven vlokvoer en spirulina. Doe je dit in een gemengd aquarium dan zul je een deel van de bodem moeten voorzien van wat kleinere rotsen of kiezels waar de jongen wel tussen kunnen komen en de ouder dieren niet.

Wil je hele nesten overhouden dan kun je de vrouw na een week of twee uitvangen en een eigen aquarium geven. Richt dit aquarium eenvoudig in met wat rotsen waartussen ze kan schuilen. De eerste paar uur na het uitspugen van de jongen eet ze niet. Je hebt dan rustig de tijd om de vrouw uit te vangen en terug te plaatsen in het aquarium.

Conclusie

De Pseudotropheus sp. polit is een zeer fraai uitziende Mbuna. Het is echter wel een felle rakker waar rekening mee gehouden moet worden qua samenstelling van je bewoners en de inrichting van het aquarium. Houdt je vissen in de gaten om in te kunnen grijpen wanneer een man zich gaat misdragen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

J. de Lange
Kevin Bauman

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

polit

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Ecosysteem

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudotropheus sp. polit “Lion’s Cove”” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *