Pseudotropheus perspicax

De Pseudotropheus perspicax omvat een aantal zeer mooie kleurvarianten zoals de Ndumbi Red Top en de Orange Cap.

Pseudotropheus perspicax

Zowel de Pseudotropheus Red Top Ndumbi als de Pseudotropheus Orange Cap zijn geografische varianten van de Pseudotropheus perspicax. In 1995 zijn door Ad Konings een aantal kleurvarianten in de perspicax groep geplaatst. De perspicax Yellow Breast komt van Pombo Reef, net ten zuiden van Ndumbi Reef. Ook de Orange Cap komt daar vandaan, alhoewel die ook gevonden wordt op Undu Point. De zeer fraaie Red Top Ndumbi komt zoals de naam al zegt bij Ndumbi Reef voor. De soort is verder nauw verwant aan de Pseudotropheus socolofi.

Beschrijving

Ondanks zijn fraaie verschijning; een lichtblauw lichaam met een fel rode “pet” die loopt van zijn lippen tot in zijn rugvin, heeft de Pseudotropheus perspicax Red Top Ndumbi de harten van de aquarianen niet echt gewonnen. Dit geldt ook voor zijn broer de Pseudotropheus perspicax Orange Cap. Ze worden dan ook niet veel aangeboden. Wellicht komt dit ook doordat de vrouwen niet erg vruchtbaar zijn. Goede vrouwen hebben kleine nesten van 10 tot 15 eieren maar hebben wel weer snel een bekje vol.

De mannen zijn erg territoriaal en bezetten een klein hol of plekje tussen wat rotsen wat ze zeer fel kunnen verdedigen. Deze soort kan dan ook het beste gecombineerd worden met wat grotere sterke soorten.

Dieet

In het wild kamt de perspicax de algen uit op zoek naar kleine diertjes en uiteraard de algen. Zijn dieet dient dan ook te bestaan uit voornamelijk vegetarisch voer zoals bijvoorbeeld spirulina vlokken, afgewisseld met af en toe een klein beetje mysis, krill of artemia.

Het Aquarium

Gezien de agressie naar soortgenoten toe kan slechts 1 man in het aquarium worden gehouden met bij voorkeur 3 vrouwen. Wordt slechts 1 vrouw gehouden dan is de druk vanuit het mannetje veel te groot waardoor ze niet lang zal overleven. Ook in het Malawi meer trekken de vrouwen zich doorgaans terug tussen de rotsen. Het aquarium moet dan ook voldoende schuilplaatsen bieden om slachtoffers te voorkomen. Deze pittige kleine Mbuna verdiend zeker zijn plaats in het aquarium ondanks zijn felle karakter.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Wimmels
Kevin Bauman

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

perspicax

Synoniemen

Melanochromis perspicax

Eerstbeschrijving

Ethelwynn Trewavas

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

9

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudotropheus perspicax” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *