Pseudotropheus johannii

De Pseudotropheus johannii (voorheen Melanochromis johannii) is een leuke aanwinst op een Mbuna aquarium. De mannen kleuren blauw, de vrouwen geel wat een leuke onderbreking vormt op de vele blauwtinten van veel andere Malawi soorten.

Pseudotropheus johannii

“Arnoldia Rhodesia (1973), n° 16, vol. 6, pp. 4-7”. De soort is in eerste instantie beschreven als Melanochromis johannii. Echter door verschillen in de manier waarop de strepen op de flank worden weergegeven mogen ze niet meer als Melanochromis worden beschouwd. Ze zijn daarom teruggeplaatst in de verzamelbak Pseudotropheus wellicht totdat ze een nieuwe geslachtsnaam krijgen.

Aanverwante soorten

Melanochromis interruptus, Melanochromis perileucos, Melanochromis cyaneorhabdos.

Verspreiding

Endemische soort uit het Malawi meer. De type-soort werd in het zuidelijk deel van het meer aangetroffen, bij Cape Ngombo, langs de oostelijke oever. Intussen werd de Pseudotropheus johannii ook op verschillende andere plaatsen langs de oostkust gevonden, tot ver in Mozambique.

Pseudotropheus johannii nabij Border
Pseudotropheus johannii nabij Border

Grootte

Tot ongeveer 10 cm; wijfjes iets kleiner blijvend.

Lichaamsvorm

Het lichaam van de Pseudotropheus johannii is slank, langgerekt en zijdelings slechts matig samengedrukt. De vorm van het lichaam, zowel als de stompe snuit en het steil oplopend voorhoofd, zijn vrijwel identiek aan Melanochromis auratus. Relatief kleine muil en onderkaak iets korter dan bovenkaak.

Kleur en tekening

Wijfjes, alsook jonge dieren, zijn oranjegeel gekleurd, met onduidelijke sporen van twee donkere lengtebanden op het lichaam. De eerste stralen van de buikvinnen en de buitenrand van de aarsvin zijn wit gekleurd. Door de rugvin loopt een donkerblauwe band in het stekelig deel. De mannetjes zijn blauwzwart gekleurd. Op het voorhoofd zijn twee helblauwe dwarsbanden aanwezig, één tussen en één boven de ogen. De laatste zet zich verder tot een lengteband over het lichaam tot in de basis van de staartvin. Een tweede lengteband zet aan achter het kieuwdeksel, boven de borstvinnen. Een rij van lichtblauwe vlekken aan de basis van de rugvin, vormen hierin ook een lengteband. De eerste stralen van de buikvinnen en de buitenrand van rug- en aarsvin hebben een witte tot lichtblauwe zoom.

Pseudotropheus johannii vrouw bij Border
Pseudotropheus johannii vrouw bij BorderPseudotropheus johannii at Border female

Geslachtsonderscheid

Eens de dieren volwassen zijn is er een duidelijke geslachtsdimorfie (zie “Kleur en tekening”).

Kweek

Maternale muilbroeder.

Voeding

Geef de Pseudotropheus johannii het liefst levend voer, aangepast aan de grootte van de muil. Diepvries- en droogvoer kunnen tevens worden toegediend. Algen en ander plantaardig voer wordt dankbaar aanvaard.

Aquariuminrichting

Een typisch Mbuna-aquarium, dat de rotskust imiteert, is ideaal. Hoe meer holen en schuilplaatsen worden gevormd, des te beter. Hierdoor wordt het graven in de bodem beperkt. Voor zover kon worden waargenomen, laat Pseudotropheus johannii de meeste planten onaangeroerd.

Video

Auteur

Walter Deproost

Copyright foto’s

Unimati
Michael Negrini – Pisciculture d’Estalens
Pete Barnes

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

johannii

Synoniemen

Melanochromis johannii

Eerstbeschrijving

David Henry Eccles

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudotropheus johannii” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *