Pseudotropheus elegans

Pseudotropheus elegans is een rustige, vredelievende Malawi cichlide. In het wild worden ze 11 cm, door het krachtige voer tot wel 15 cm in het aquarium!

Pseudotropheus elegans

Pseudotropheus elegans is in 1935 beschreven door Trewavas. De soortnaam elegans betekent elegant. Waarschijnlijk een verwijzing naar de elegante bouw van de soort.

Een geslacht heeft doorgaans meerdere soorten die een gezamenlijke voorouder hadden. Ze delen dus een aantal kenmerken die ze onderscheid van andere soorten. Ze vormen dan een monofyletische groep. Het geslacht Pseudotropheus is echter een verzamelbak van soorten die niet echt bij elkaar horen, maar die tijdelijk bij elkaar gebracht zijn. Er is meer onderzoek nodig om de verschillende soorten in echt bij elkaar horende groepen onder te brengen. Het geslacht Pseudotropheus is dus een polyfyletische groep.

In de handel wordt Pseudotropheus elegans nog wel aangeboden onder verschillende namen. Afhankelijk van kleur en herkomst zie je namen terug als Pseudotropheus sp. Acei Ngara of  Pseudotropheus Acei White Tail.

Beschrijving

Pseudotropheus elegans kan in het wild een totale lengte bereiken van zo’n 11 centimeter. De vrouwen blijven doorgaans een centimeter korter dan de mannen. In het aquarium krijgen ze veelal teveel en te krachtig voer waardoor ze veel langer worden dan in het wild. Het komt geregeld voor dat ze in gevangenschap een lengte halen van wel 15 centimeter.

De kleur van Pseudropheus elegans is wat variabel, afhankelijk van de locatie waar ze vandaan komen. Over het algemeen zijn ze grijs/blauwig van kleur. De staart bevat wat geel. Op de flank zijn soms wat vage verticale strepen zichtbaar maar die lopen niet door tot onder de staartvin. Bij andere Pseudotropheus lopen deze strepen veelal wel door naar beneden. Het verschil tussen de mannen en de vrouwen is niet heel groot. De mannen worden iets groter en zijn wat feller gekleurd dan de vrouwen.

Deze soort lijkt heel erg veel op Pseudotropheus sp. Acei. Pseudotropheus elegans heeft echter een zwarte band op de buik- en anaalvinnen en op het onderste deel van de staartvin. Deze zwarte band ontbreekt in het geheel bij de Pseudotropheus sp. Acei.

Karakter

Het karakter van Pseudotropheus elegans is vrij rustig. In tegenstelling tot veel andere Mbuna maken ze vrijwel geen territorium en laten ze andere soorten geheel met rust. Het is dan ook een soort die zich heel makkelijk laat combineren met vrijwel alle andere Mbuna’s.

Biotoop

In tegenstelling tot veel andere Mbuna leeft Pseudotropheus elegans doorgaans niet tussen de rotsen. Ze worden soms gezien boven het zand in open water. Meestal zijn ze te vinden rond boomstammen en takken die het water in gespoeld zijn.

Deze soort komt voor in het Noordwesten van het Malawimeer tussen Itungi Port in Tanzania tot aan Selewa in Malawi.

Dieet

Pseudotropheus elegans voedt zich in het wild door het eten van diatomen en blauwgroene algen die groeien op hout boven zanderig substraat. Met hun gebit kammen ze niet door de algen strengen (Aufwuchs) maar happen er echt van.

Voor het voer in het aquarium moet je er dus rekening mee houden dat Pseudotropheus elegans een herbivoor is. Geef ze vlokken voor herbivore cichliden en bijvoorbeeld spirulina vlokken. Hun darmstelsel is veel langer dan dat van een carnivoor. Geef ze dus niet te vaak en zeker niet te veel levend of diepvriesvoer. Een enkele keer wat watervlooien of verse artemia zal niet direct een probleem opleveren maar voer het ze niet te vaak.

Het Aquarium

Het aquarium voor Pseudotropheus elegans mag worden ingericht met op de bodem (filter)zand. Plaats hier en daar wat rotsformaties waartussen de vrouwen zich kunnen verstoppen als ze willen ontsnappen aan de aandacht van de mannen. Om het biotoop na te bootsen waar je deze soort kunt vinden, kun je een aantal grote takken of hout in het aquarium plaatsen. Pseudotropheus elegans pikt van de algen die op het hout groeien.

Je kunt een harem van één man met twee of drie vrouwen houden in een aquarium vanaf 120 centimeter, vooropgesteld dat je ze niet teveel voert en ze dus niet groter worden dan 11 centimeter. Houdt je ze samen met andere Mbuna, geef je veel diepvries en voer je ze redelijk veel dan worden ze groter…..een aquarium vanaf 150 centimeter is dan wel nodig. Je kunt ze ook in een groep houden waarbij je meerdere mannen en vrouwen samen houdt. Dit is bij de meeste Mbuna niet mogelijk.

Een soort waarmee ze prima te combineren zijn is bijvoorbeeld Labidochromis caeruleus. Het geel van de caeruleus steekt mooi af tegen het grijs/blauw/paarsige van de Pseudotropheus elegans. Het karakter van deze twee soorten komt ook aardig overeen.

Planten zijn niet noodzakelijk voor de vissen. Als je toch planten wil houden, kies dan voor taaie planten zoals Vallisneria, Javavaren of Anubias. De Mbuna schrapen veelal algen van de stenen en planten, hierdoor blijven zachte planten niet heel maar ook de taaie planten hebben het veelal zwaar.

Water

De temperatuur van het water mag liggen tussen de 22 en 26 graden Celsius. De pH ligt ideaal gezien tussen de 7.5 en 8.5.

Omdat een aquarium met Mbuna doorgaans geen planten heeft is regelmatig water verversen wel noodzakelijk. Dit zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd en houdt je vissen gezond.

Kweek van Pseudotropheus elegans

De kweek Pseudotropheus elegans is relatief eenvoudig. De man probeert de vrouw te verleiden om te paren door het opzetten van zijn vinnen. Hij laat zijn flank en vinnen zien aan de vrouw en trilt met zijn lichaam. Als ze weg probeert te zwemmen, gaat hij weer voor haar hangen en toont wederom zijn opgezette vinnen en flank en trilt met zijn hele lichaam.

Als het vrouwtje bereid is om te paren, draaien ze om elkaar heen boven het zand. Uiteindelijk laat de vrouw een paar eieren los in het zand, al om elkaar heen draaiend bevrucht de man de eieren waarna de vrouw de eieren direct in haar muil neemt.

De eieren komen na een paar dagen in de muil van de vrouw uit. Ze blijft echter broeden op de jongen. Pas na zo’n 19 tot 21 dagen spuugt de vrouw de jonge Pseudotropheus elegans uit. De jongen visjes moeten nu voor zichzelf zorgen. In een aquarium met meerdere volwassen vissen, worden de jongen al snel gezien als voer. De meeste jonge visjes worden dan opgegeten.

Kweekaquarium

Als je meer jongen wil overhouden kun je de vrouw na een dag of 15 tot 18 overbrengen naar een apart kweek aquarium. Richt het aquarium in met wat zand op de bodem en wat schuilplaatsen voor de vrouw. Zodra ze de jonge visjes uitspuugt kun je de vrouw uitvangen en terugplaatsen bij de rest van je Malawi cichliden. De eerste paar uur na het uitspugen van de jonge visjes eet ze nog niet. Je hebt dan tijd genoeg om de vrouw uit te vangen.

Je kunt de jonge Pseudotropheus elegans groot brengen door ze te voeren met fijngewreven vlokvoer.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

fa_ember

Referenties

Redescription of Pseudotropheus livingstonii and Pseudotropheus elegans
from Lake Malaŵi, Africa – J.R. JR. STAUFFER, A F. KONINGS, T.M. RYAN
Fishbase.se
Cichlidae.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

elegans

Synoniemen

Maylandia elegans, Metriaclima elegans

Eerstbeschrijving

Ethelwynn Trewavas

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Broedgedrag

Min. lengte aquarium in cm

120

Dieet

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

Locaties

, , , ,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

15

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudotropheus elegans” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *