Pseudotropheus cyaneorhabdos – Maingano

Pseudotropheus cyaneorhabdos Maingano, een zeer aantrekelijke malawi ciclide die regelmatig gekweekt wordt door hobbykwekers.

Pseudotropheus cyaneorhabdos – Maingano

Pseudotropheus cyaneorhabdos werd voorheen Melanochromis maingano genoemd, naar het eilandje Maingano. Dit is een klein eilandje voor de kust van Likoma eiland. Ze komen uitsluitend voor op een stukje rotskust ten Noord Oosten van Likoma Island van Mbako Point tot Membe en komen het veelvuldigst voor rondom Maingano Island. De buidige naam beschrijft hoe deze soort er uitziet. Melano betekent zwart en chromis betekent vis, cyaneo betekend blauw en rhabdos betekent gestreept. Door zijn beperkte verspreiding is deze soort niet in grote getallen aanwezig. Stuart Grant heeft een aantal dieren gevangen en ter plaatse voor grotere hoeveelheden nakweek gezorgd. De wildvang dieren exporteren wordt slechts zelden gedaan om de druk op de kleine populatie niet te groot te laten worden. Pas in 1996 kwamen de eerste echte exporten op gang.

De beschrijving van deze soort ging eerst uit van de naam Melanochromis in verband met de horizontale strepen. De definitie van Melanochromis is echter wat aangepast waardoor een soort alleen een Melanochromis kan zijn als de horizontale strepen bij de man en vrouw omgekeerd zijn. Dus een donkere streep bij de man moet een lichte streep bij de vrouw zijn. De Cyaneorhabdos heeft dit niet, hij is hierom weer terug geplaatst in de groep Pseudotropheus.

Beschrijving

Zowel de mannen als de vrouwen van de Pseudotropheus cyaneorhabdos hebben een torpedovormig lichaam. Ze hebben donker blauwe, horizontale strepen die worden afgewisseld met lichtblauwe strepen. De rug- buik en anaalvinnen zijn ook op deze manier gestreept. Het verschil is te zien aan de lichtere buikpartij van de vrouwen. Deze is bij de dominante mannen donkerder gekleurd. Soms vertonen onderdrukte mannetjes ook een lichtere blauw in de buikpartij dus het onderscheid blijft moeilijk. De borstvinnen zijn ook iets langer als bij de vrouwen. De tekening van de Pseudotropheus cyaneorhabdos is identiek aan de Melanochromis johanni (hiervan zijn de vrouwen geel).

De mannen kunnen iets groter worden; tot een centimeter of negen waar de vrouwen meestal niet langer dan zeven centimeter worden. Deze soort moet niet samen gehouden worden met andere horizontaal gestreepte soorten, ze kunnen hier nogal onverdraagzaam op reageren. Ondanks dat de mannen buiten de paartijd om er geen territorium op na houden zijn zijn het redelijk felle visjes waarvan voornamelijk de mannen onderling nogal eens gevechten zullen houden. In sommige gevallen zelfs tot de dood er op volgt.

Biotoop

Zoals gezegd komt de Melanochromis cyaneorhabdos slechts in een zeer beperkt gebied voor in de kustwateren rond Maingano. Ze leven tussen de rotsen en hier moet in het aquarium zeker rekening mee worden gehouden. Doorgaans komen ze voor op dieptes tussen de 5 en meter, daar waar de aufwuchs het beste groeit, hoewel ze in kleinere aantallen ook tot op een diepte van 30 meter kunnen worden gevonden. Ze kunnen zich als kleine rovertjes gedragen en jonge visjes zijn in hun buurt dan ook niet veilig. Op hun beurt staan ze bijvoorbeeld op het menu van de Tyrannochromis nigriventer die in dezelfde wateren veelvuldig voorkomen.

Dieet

De Pseudotropheus cyaneorhabdos graast tussen de aufwuchs, dit zijn taaie vezelige algen die op de rotsen groeien waar ze bescherming tussen zoeken. In deze Aufwuchs zitten ook insectenlarven, schaaldiertjes, ongewervelden en dierlijk plankton die ze met de algenstrengen naar binnen krijgen. Net als de meeste Mbuna’s doen ze het goed op een dieet van Spirulina afgewisseld met af en toe Cyclops, Mysis, Krill en fijngehakte garnalen. Teveel eiwitrijk en vet voer zorgt ervoor dat ze vatbaar zijn voor Malawi Bloat.

Het Aquarium

De inrichting van het aquarium moet bestaan uit voldoende rotsen waartussen ze kunnen schuilen. Op de bodem wordt fijn zand zeker gewaardeerd. Sommigen graven graag in het zand, zorg er dus voor dat je de rotsen begint op te stapelen vanaf de bodem en ze niet los op het zand legt, je loopt dan kans op glasbreuk door het instorten van je stapel stenen. Een doorsnee Malawi aquarium bevat weinig planten en om agressie te onderdrukken relatief veel vissen. Zeer regelmatig, dus bijvoorbeeld eens per week zo’n 40 à 50% water verversen is zeker aan te bevelen. De Pseudotropheus cyaneorhabdos wordt niet zo heel groot maar desondanks kan hij pas gehouden worden in een aquarium vanaf 1 meter 20. Bij deze minimale maat is het belangrijk niet meer dan 1 man te houden met 3 of 4 vrouwtjes om de aandacht van het mannetje over de vrouwen te verdelen. Naarmate het aquarium groter wordt kun je overwegen om er een mannetje extra bij te doen.

Kweek Aquarium en Conditioneren

De meeste Malawi hoeven niet in een speciaal aquarium gehouden te worden. Zolang het aquarium ruim genoeg is, voorzien van stenen met holen waar de vrouwen zich kunnen verstoppen en zand op de bodem is het al snel goed genoeg. De vissen hoeven niet speciaal geconditioneerd te worden om tot afzetten over te gaan. Uiteraard is schoon, zuurstofrijk water altijd aan te bevelen. Nogmaals, om de druk op de vrouwen niet te groot te laten worden is het aan te bevelen 1 man te combineren met 3 of 4 vrouwen anders . Als je de jongen allemaal wilt overhouden dan is het raadzaam een apart aquarium neer te zetten waar je de jongen in kunt doen. Twee weken na het afzetten kun je het vrouwtje uitvangen en in dit kweekaquarium plaatsen. Nadat de jongen zijn uitgespuugd kan het vrouwtje weer terug naar het grote aquarium.

Het afzetten

De Mbuna zijn over het algemeen niet moeilijk na te kweken. Na het baltsen draaien de man en vrouw om elkaar heen. De eieren worden door het vrouwtje meteen na het leggen in de bek opgenomen. De eieren worden dus pas bevrucht zodra ze zich in de bek van het vrouwtje bevinden. Normaal gesproken bevat een nest van de Pseudotropheus cyaneorhabdos 20 tot 60 eieren.

Opgroeien van de jongen

De eieren worden door de vrouw in haar bekje uitgebroed. Na ongeveer 21 dagen worden de jongen uitgespuugd. Ze kunnen dan direct vrij zwemmen en gaan op zoek naar voedsel. De meeste Mbuna doen hierna niet meer aan broedzorg. De eerste paar uur na het uitspugen van de jongen eet het vrouwtje nog niet, daarna zal ze moeten worden uitgevangen aangezien ze dan ook haar eigen jongen zal eten.

De jongen kunnen gevoerd worden met fijngewreven vlokken, stofvoer, artemia en cyclops. Om de jongen snel op te laten groeien is het noodzakelijk vaak en veel water te verversen, er wordt namelijk al snel te veel gevoerd. Bij Malawi heb je weinig uitval in de jongen, het is dus niet ongebruikelijk dat bijna het hele nest overleeft mits ze in een apart aquarium worden gehouden. Ook in het gewone aquarium kunnen jongen overleven, zorg er dan voor dat er voldoende kleinere rotsen liggen waartussen de ouders niet kunnen komen.

Conclusie

De Pseudotropheus cyaneorhabdos is echt een zeer fraai visje om in het aquarium te houden. Zolang er geen andere horizontaal gestreepte vissen bij zitten zal hij zich niets van anderen aan trekken. Het is een actieve soort die zeker zal opvallen in het aquarium. Ga voordat je deze vissen koopt zeker eens kijken hoe de ouders er uit zien. Er is veel nakweek in de handel waarbij de ouders zeker niet allemaal hun fraaie kleuren goed hebben behouden!

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Henk Oskam
Eric Verbelen

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

cyaneorhabdos

Synoniemen

Melanochromis cyaneorhabdos

Eerstbeschrijving

Jay Richard Stauffer Jr., Nancy Jean Bowers

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

120

Zone

Herkomst

Ecosysteem

Lengte Minimaal

7

Lengte Maximaal

9

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16