Pseudosphromenus dayi – Dwergparadijsvis

De Pseudosphromenus dayi of Dwergparadijsvis kun je houden in zowel een speciaal aquarium als in een gezelschapsbak, mits je maar voldoende beplanting hebt. Zorg ook voor een dekruit maar dat geldt voor alle goerami soorten

Pseudosphromenus dayi – Dwergparadijsvis

De Pseudosphromenus dayi – Dwergparadijsvis kan een lengte bereiken van zo’n 6 tot 7 centimeter. Het is geen veeleisend visje. Ze zijn zeer vredelievend tegen andere vissen, wel kunnen ze soms uithalen naar eigen soort. Maar doorgaans zijn ze erg zachtaardig. De vis zal zich meestal begeven op rustigere plaatsen in de aquarium.

Het verschil tussen de man en de vrouw is in de aquariumwinkel bijna onmogelijk om te zien. Maar wanneer ze in ideale omstandigheden gehouden worden, zullen de mannetjes heldere kleuren weergeven. vooral aan de buik. Ook heeft het mannetje langere vinnen. Terwijl het vrouwtje een rondere staart heeft dan het mannetje, welke de zijne spitser is. Het vrouwtje is ook wat smaller en heeft een iets spitser uiterlijk.

Synoniemen: Polyacanthus cupanus var. dayi, Parasphromenus Dayi, Macropodus cupanus dayi, Polyacanthus dayi

Herkomst

India,Malabarkust dichtbij Aleppey.Burma, zuid vietnam. Kerala

Waterwaarden

pH: 6-7,5
Temperatuur: 24-28°C in het aquarium mag het ook wat lager liggen, de kweek lukt vaak ook wel met een temperatuur tussen de 22 en 24 °C.

Aquarium

Kunnen net zo goed in een gezelschapsbak als in een speciaalaquarium gehouden worden. Om te voorkomen dat ze soortgenoten gaan aanvallen kun je best kiezen voor een dicht beplante bak. De aquarium moet minimaal 60 centimeter of groter zijn en niet hoger dan 40 centimeter. Fijnbladige planten worden geapprecieerd net zoals drijfplanten. Dekruit is belangrijk, sommigen exemplaren springen boven het water uit.

Dieet

Alle voedselsoorten worden aanvaard.

Kweek van de Pseudosphromenus dayi – Dwergparadijsvis

Deze is niet moeilijk te kweken, soms zal het mannetje een schuimnest bouwen, maar er kan even goed gekweekt worden in bloempotten of kokosnoten, ze maken dan een schuimnest in de bloempot of noot. Tijdens de kweek is er geen vorm van agressie te bespeuren, zels niet als het nest verdedigd dient te worden.

Het mannetje zal het vrouwtje naar het nest lokken en na een aantal schijnparingen volgt het echte werk.
60 tot 100 eieren komen na een dag of een paar dagen uit, en na 2 dagen gaan deze vrij zwemmen. En na een week zullen ze kleur weergeven.

In een goed beplant aquarium zonder al te veel rovers, lukt het meestal om de visjes te laten overleven zonder menselijke tussenkomst. Men kan ze de eerste paar dagen met infusoria voeren, daarna op fijngewreven droogvoer. e ouders eten normaal gezien geen jongen, toch als men een groot nest wil houden kan men ze beter apart zetten. Ze groeien vrij snel en na 2 maand kunnen ze al 2 centimeter groot zijn.

Opmerkingen

Enkel als het water zuiver is zal de vis in een gezelschapsbak kweken. Deze vis behoort tot de labyrintvissen, dat wil zeggen dat ze naast de kieuwen ook nog een 2de ademhalingsorgaan hebben. Dit heet het labyrint. Het orgaan dat achterin het hoofd zit stelt ze in staat om zuurstof direct uit de atmosfeer op te nemen.

Video

Auteur

CB – Amazoona.be

Copyright foto’s

CB
HJ Chen

Bronnen

iglnl.netfirms.com (niet meer beschikbaar)
aquaworld.net (niet meer beschikbaar)
firms.com (niet meer beschikbaar)
fishbase.org
fishaqua.nl
eigen ervaring

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

dayi

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Karakter

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

4

GH maximum

15

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudosphromenus dayi – Dwergparadijsvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *