Pseudolais pleurotaenia

Pseudolais pleurotaenia bereikt een totale lengte van zo’n 40 centimeter. Het spreekt voor zich dat een vis met deze afmetingen een zeer ruim aquarium nodig heeft!

Pseudolais pleurotaenia

Pseudolais pleurotaenia is in 1878 voor het eerst beschreven door Sauvage. Ze maken onderdeel uit van de familie Pangasiidae ofwel de Reuzenmeervallen.

De geslachtsnaam Pseudolais is op te breken in twee delen. ‘Pseudo’ betekent ‘vals’ of ‘onwaar’. ‘Lais’ is een verwijzing naar het toenmalige geslacht Lais in de Schilbeid familie, dit geslacht heet tegenwoordig Laides. De naam betekent dan zoiets als lijkt op Lais maar is het niet.

De soortnaam pleurotaenia bestaat ook uit twee delen. ‘Pleuro’ betekent ‘zijkant’ en ’taenia’ betekent ‘band’. Dit is een verwijzing naar de smalle zwarte streep op de flanken.

In de loop der tijd is deze soort beschreven onder andere namen, dit zijn inmiddels synoniemen geworden: Pangasius cultratus,  Pangasius fowleri, Pteropangasius cultratus, Pangasius pleurotaenius.​

Beschrijving

Pseudolais pleurotaenia is een langgerekte soort. Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 40 centimeter. Zoals bij alle Pangasiidae is de rugvin ver naar voren geplaatst en heeft bijna de vorm van een driehoek.

De kleur van Pseudolais pleurotaenia is zilver/lichtbruin. Hoog op de flank is een donkere streep te zien. Het oog is naar verhouding groot.

Het verschil tussen de mannen en vrouwen is moeilijk te zien. Pas als ze volwassen zijn dan worden de vrouwen wat dikker.

Deze soort wordt in Azië veel gevangen als voedselvis.

Biotoop

Het natuurlijk biotoop van Pseudolais pleurotaenia bestaat uit grote en middel grote rivieren in Azië. Ze komen voor in onder andere de Mekong, Chao Praya, Mae Klong, Tapi en de zijrivieren hiervan.

Ze bewonen hier zowel de stroomversnellingen als de diepere langzamer stromende delen van de rivier.

Dieet

In het wild voedt Pseudolais pleurotaenia zich met insecten en insecten larven. Ze krijgen daarbij ook kleine hoeveelheden plantaardig materiaal mee naar binnen.

In het aquarium is het geen kieskeurige eter en neemt het al het voer aan wat je ze geeft.

Het Aquarium

Met een maximale totale lengte van 40 centimeter is het wel duidelijk dat deze soort een groot aquarium nodig heeft. Ze hebben daarnaast ook nog eens veel zwemruimte nodig.

Het zijn wat nerveuze vissen. Richt het aquarium daarom in met wat planten of schuilmogelijkheden zodat ze zich kunnen verstoppen.

De temperatuur van het water kun je het best houden tussen de 22 en 26 graden Celsius. De pH mag redelijk neutraal zijn met een pH van 6.5 tot 7.5.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Over de kweek van Pseudolais pleurotaenia is niets bekend.

Conclusie

Gezien de afmetingen van deze soort, zijn ze eigenlijk alleen geschikt voor hele grote aquariums. Laat je dan ook niet verleiden om ze als klein visje aan te schaffen. Al snel blijkt dat ze dan niet meer in je aquarium passen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

Referenties

Planetcatfish
Fishbase
Scotcat
Etyfish

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

pleurotaenia

Synoniemen

Pangasius cultratus, Pangasius fowleri, Pangasius pleurotaenia, Pteropangasius cultratus

Eerstbeschrijving

Henri Émile Sauvage

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

300

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

35

Lengte Maximaal

40

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudolais pleurotaenia” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *