Pseudogobiopsis oligactis

De Pseudogobiopsis oligactis is een gobie die het beste in een speciaal aquarium gehouden kan worden.

()

Enige tijd geleden was ik bij mijn plaatselijke dierenwinkel op zoek naar de Rhinogobius wui.

Ik keek in het bakje waar ze in zaten en zag een aantal mooie exemplaren zitten. Maar ze leken toch iets anders dan ik op internet had gezien. Afijn, ik heb er 3 van meegenomen. Eenmaal thuis heb ik ze in een 60 cm bakje gedaan, samen met een schooltje Rasbora borapetensis, Trichopsis pumila en wat garnalen.
Na wat zoeken op internet kwam ik er achter dat ze toch wel erg verschilden van de Rhinogobius wui.
Een kenmerk van Rhinogobius is dat ze hun kop heen en weer kunnen bewegen. Mijn visje kon dit niet. Rhinogobius staan ook bekend als gravers, dit deed het visje ook niet. Wat mijn visje wel deed, is zweven in het water, op zoek naar prooi. Met ‘zweven’ bedoel ik het op 1 plaats blijven hangen en wapperen met de vinnen. Na wat zoekwerk op internet kwam ik er achter dat ik geen Rhinogobius wui, maar de Pseudogobiopsis oligactus in mijn bak had. Over dit visje was op internet weinig bekend, doch kwam ik wel enkele foto’s tegen waaruit bleek dat ik deze soort in mijn bak had.

Mijn indruk van de vis

Kleur- Op zich is de Pseudogobiopsis oligactis een vrij kleurloze vis als hij net in de bak zit en zich niet op zijn gemak voelt. Hij zit er nu een dag of 4 in en nu begint hij enigszins een kleurtje te krijgen.

Onderling gedrag

Ik had de indruk dat ze onder elkaar vrij onverdraagzaam zijn. Zeker in het begin was er veel irritatie. Dit uitte zich in opgeblazen wangen, de bekken wijd open gesperd, de vinnen uitgerekt en elkaar uitdagen. Later ging dit over in ongeïnteresseerd gedrag.

Gedrag in de bak

Ik heb de Pseudogobiopsis oligactis samen gehouden met: 6 Trichopsis pumila, 10 Rasbora borapetensis, 2 Macrobrachium Lanchesteri, 4 Ampullariidae, 4 vuurgarnalen en 1 overgebleven citroengarnaal in een 61x31x42 bakje. Zowel de vuurgarnalen als de citroengarnaal waren vrij snel verdwenen. Waar je dus rekening mee moet houden, is dat ze garnalen eten.

Later heb ik de Rasbora borapetensis omgeruild voor Rasbora kubotai, omdat ik de borapetensis een beetje te groot vond voor dit formaat bak. Een heel slecht plan! De gehele school kubotai was binnen 1 dag opgegeten! Dit heb ik niet gemerkt, toen het licht de volgende morgen aan ging, was gewoon mijn hele school verdwenen! Het is dus absoluut af te raden om ze met kleine vissen te houden. Ook hebben ze mijn Japonica garnalen onthoofd, ik vond alleen nog de lijfjes terug. Net toen ik een lijfje wilde uitvangen, kwam de Pseudogobiopsis eraan en schrokte in 1 keer het gehele lijf naar binnen! Roofzuchtige vissen dus! Ook hierom het liefste houden in een speciaalbak, een zogeheten Hillstream bak zou het beste zijn.

Verder zijn ze veel op de bodem te vinden, maar ook zwemmen ze erg veel! Ze bewegen zich erg kenmerkend voort, stukje ‘lopen’ stuk zwemmen en weer stoppen… een beetje schokkerig qua bewegingen. Ze zweven in de bak, dit doen zij door met hun vinnen te wapperen. Als ze in ruststand zijn, wordt de rugvin plat op de rug gelegd. De onderste vinnen worden als steun gebruikt, vergelijkbaar met hoe corydoras dat ook doet. Tevens blazen zij, net als Rhinogobius, hun wangen op. Ze hebben een grote bek, waar makkelijk een garnaaltje in kan.

Voeding

Pseudogobiopsis oligactis eten eigenlijk alleen maar levend voer. Droogvoer wordt niet geaccepteerd. Tabletten raad ik af, deze had ik in stukjes gegeven maar ze happen dat stuk in 1 keer naar binnen en dat bevalt ze niet echt lekker. Rode mug is het enige diepvriesvoer wat gegeten word, al het andere wordt uitgespuugd.

Daarmee is het meteen ook een lastige vis te noemen. Ze eten ook niet snel, nemen de tijd om te zweven in het water en zich te concentreren op hun prooi alvorens toe te slaan. Een speciaalbak is ook om deze reden aan te raden. Houd ze zeker niet met vissen die erg snel eten.

Kweken

Eigenlijk is mij over de kweek niets bekend. Mijn indruk is in elk geval dat deze vis zich niet makkelijk laat kweken in gevangenschap. Ik had niet het idee dat er makkelijk een koppel ontstond. Ze waren in eerste instantie erg geïrriteerd tegen over elkaar, dat veranderde later in ongeïnteresseerd. Ik kan niets vertellen over broedzorg en kweek helaas. Alleen dus dat zij lastig koppelen.

Eindconclusie

Deze vis dient men in een speciaalbak te houden. Houd hem niet samen met garnalen, ook niet de grotere Japonica garnalen. Verder moet men zeker weten dat men altijd aan levend voer kan komen. Ik had zelf het probleem dat ik op een gegeven moment in de winterperiode bij geen enkele dierenwinkel aan levend voer kon komen. Hierdoor was ik genoodzaakt om de dieren vaker diepvries voer te geven. Aangezien dit toch minder goed geaccepteerd word, zag ik dat de dieren begonnen te vermageren. Uiteindelijk zijn zij allen doodgegaan, ik denk zelf door een te eenzijdige voeding. Om die reden zal ik de dieren niet meer zo gauw nemen. ik heb niet de garantie dat ik altijd aan levend voer kan komen. Het zou eventueel wel een idee kunnen zijn om deze vissen te houden samen met levendbarenden. Guppen kweken natuurlijk enorm snel en op die wijze kun je de kleine gupjes als levend voer gebruiken, om te voorkomen dat de visjes verhongeren. Ik heb daar ten tijde van mijn voedingsprobleem niet aan gedacht helaas.

Kortom, de Pseudogobiopsis oligactis is wel een interessante vis, die echter ook op de rode lijst staat en een bedreigde vissoort is. Dit wist ik niet ten tijde van aankoop.
Ook om die reden zal ik niet snel weer deze vis aanschaffen. Ik hoop dat zij in het wild een betere tijd tegemoet gaan.

Video

Auteur

Rosetta Jansen

Copyright foto’s

Rosetta Jansen

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

oligactis

Herkomst

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6

Dieet

Karakter