Pseudogastromyzon cheni

De Pseudogastromyzon cheni is één van de beter verkrijgbare steenkruipers die ook het meest makkelijk te houden is. Er worden wel specifieke eisen aan de waterkwaliteit gesteld.

Pseudogastromyzon cheni

De steenkruipers vormen een familie uit de orde van de Karperachtigen (Cypriniformes). De meeste komen in snelstromend water voor en hebben aangepaste vinnen om zich vast te kunnen houden aan stenen. Pseudogastromyzon cheni komt voor zuidoost-China en leeft in ondiepe snelstromende bergstromen in subtropische gebieden Deze stromen bestaat uit over rotspartijen stromend, schoon water met meestal een hoog zuurstofgehalte. In dit biotoop is nauwelijks ruimte voor waterplanten. Het sterke licht zorgt voor een algengroei op de rotsen. De soort leeft van de biofilm (‘aufwuchs’) die aanwezig is in deze algen.

Gedrag

Pseudogastromyzon dient in een groep van minimaal 6 dieren gehouden te worden. Ze zijn zeer actief met het het foerageren, en grazen. De mannen besteden veel tijd aan het pronken en het bevestigen van hun territorium. Zet de soort liever niet bij andere steenkruipers (of vissen met een andere lichaamsvorm) omdat dit leidt tot confrontaties. In het geval van andere steenkruiper is het zeer waarschijnlijk dat deze soort het onderspit delft en wegkwijnt.

Het Aquarium

Het water dient schoon en goed doorlucht te zijn. De dieren zijn gebaat bij een aquarium met een rotsbodem en een sterke tot zeer sterke stroming. Ideaal is een filter met een capaciteit van 10 – 15 maal de aquariuminhoud. Zorg verder voor veel licht, zodat algen en micro-organismen kunnen groeien. Dek het aquarium ook af. Het is bekend dat de vissen boven de waterstand uit tegen het glas kunnen opklimmen. Pseudogastromyzon kan niet erg goed tegen watervervuiling en schommelende waterwaarden. Voeg ze dan ook niet toe aan een net opgestart aquarium. De dieren doen planten geen kwaad, in hun natuurlijke omgeving komen echter nauwelijks planten voor. Aangeraden wordt om de vissen te houden bij een watertemperatuur van 18 – 24 graden. Iets warmer kan ook, mits nog geborgd kan worden dat het zuurstofgehalte hoog blijft. Wees voorzichtig met snelle medebewoners als voedselconcurrent.

Voeding

Pseudogastromyzon eet diepvries en levend voer (Artemia, watervloeien). Ook eten ze zinkend droogvoer. Droogvoer mag echter nooit het hoofdbestanddeel zijn van het menu. Aan te raden is te zorgen voor voldoende rotsoppervlak en licht, zodat de dieren algen kunnen grazen.

Kweek van de Pseudogastromyzon cheni

De Pseudogastromyzon cheni wordt regelmatig gekweekt. Details hierover zijn niet bekend.

Video

Auteur

Patrick de Pijper

Copyright foto’s

Aquariumglaser.de

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

cheni

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

5

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

24

pH minimum

7.0

pH maximum

8.0

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudogastromyzon cheni” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *