Pseudochromis fridmani – Koning Salomon Dwergbaars

Pseudochromis fridmani is niet al te groot maar door zijn felle paarse kleur valt hij zeker op! Ze kunnen het best solitair of in een harem worden gehouden!

Pseudochromis fridmani – Koning Salomon Dwergbaars

Pseudochromis fridmani is in 1968 voor het eerst beschreven door Klausewitz. In het Nederlands worden ze Koning Salomon Dwergbaars of Paarse Dwergbaars genoemd. De naam Pseudochromis is op te delen in twee oud Griekse woorden. Pseudo betekent onecht en chromis betekent vis, wellicht een baars. Fridmani verwijst naar David Fridman van het Maritieme museum in Eilat die het type exemplaar heeft gevangen.

Deze soort maakt onderdeel uit van de Pseudochromidae familie, ook wel de Dwergbaarzen of Dwergzeebaarzen genoemd. Deze familie omvat zo’n 152 soorten. Het geslacht Pseudochromis kent de meeste soorten binnen deze familie, met ongeveer 71 soorten.

Beschrijving

Door de opvallende paarse kleur en geringe grootte is Pseudochromis fridmani een van de meest geliefde Dwergbaarzen voor het zeewater aquarium. Ze worden slechts zo’n 6 á 7 centimeter lang. Het lichaam is slank en langgerekt. Het meest in het oog springende is zijn fel paars / magenta kleur. Vanaf de snuit loopt een zwart streepje over het oog. Het oog zelf is blauw van kleur. Op het kieuwdeksel is een donker blauwe vlek zichtbaar.

Deze soort heeft geen afwijkend jeugdkleed. Ze kruipen als nauwelijks zichtbare larfjes uit het ei maar veranderen al snel in paarse miniatuur versies van hun ouders.

Een soort die er bijna hetzelfde uitziet en in de handel vaak wordt verward is Pictichromis porphyrea.

Verschil tussen de sekses

Het verschil tussen de man en de vrouw is te zien aan de staartvin. Bij de vrouw loopt deze rond, bij de man is de onderzijde verlengd. Ook zijn de mannen groter dan de vrouwen. Dit is eenvoudig te verklaren doordat alle Pseudochromis fridmani als vrouw worden geboren. Pas als ze een koppel gaan vormen, veranderd het grootste dominante vrouwtje in een man.

Gedrag en Temperament

In een aquarium met meer dan voldoende schuilplaatsen kun je het natuurlijke gedrag van de Pseudochromis fridmani goed zien. Rond een schuilplaats tussen de rotsen of koralen maken ze een klein territorium. Met snelle kleine bewegingen zijn ze continu alert, actief en op zoek naar voedsel.

In een klein aquarium is het beter om ze solitair te houden. Ze zijn dan agressief naar soortgenoten en andere vissen die net zo groot, gelijk van vorm of kleur zijn. Ook tonen ze dan agressie naar lipvissen, blennies, en pijlvissen. Waarschijnlijk omdat deze de eieren van de Koning Salomon Dwergbaars eten.

Biotoop

Het verspreidingsgebied van Pseudochromis fridmani is beperkt. Ze leven alleen in de Rode Zee en de Golf van Akaba in het noorden van de Rode Zee.

Je kunt ze doorgaans vinden langs de rotswanden en riffen op dieptes van 1 tot 60 meter, zolang er maar voldoende schuilplaatsen zijn. Het is een soort die veelvuldig voorkomt en te vinden is in kleine groepjes.

Dieet

In het wild gevangen Pseudochromis fridmani zijn lastig over te wennen aan droogvoer. Gelukkig wordt deze soort massaal nagekweekt. Hierdoor zijn vrijwel alle aangeboden vissen al gewend om droogvoer te krijgen.

Je kunt ze voeren met een variatie aan vlokvoer, mysis, krill, muggenlarven, artemia, plankton, fijngehakte mosselen inktvis etc. Als ze niet voldoende variatie in het eten krijgen kunnen de felle kleuren wat vervagen.

Doorgaans zijn ze reefsafe. Volwassen exemplaren eten soms kleine garnaaltjes maar bijvoorbeeld ook jonge borstelwormen.

Het Aquarium

Een solitair gehouden Pseudochromis fridmani kan al gehouden worden in een klein aquarium van rond de 100 liter inhoud. Er moet dan wel rekening gehouden worden met de medebewoners om agressie te voorkomen. Richt het aquarium in met steen en koraal en zorg voor veel holen, kieren en spleten waar de Paarse Zeebaars kan schuilen.

In een groot aquarium is het ook mogelijk om een groepje te houden. Zorg er in dat geval voor dat je één man plaatst met een stuk of drie vrouwen. Om de juiste verhouding te krijgen kun je hiervoor het beste kijken naar de grootte van de vissen. Kies de grootste (vermoedelijke) man en de drie kleinste (vermoedelijke) vrouwen.

Het zijn verder redelijk taaie vissen die goed bestand zijn tegen ziektes en wat schommelingen in de water kwaliteit. De temperatuur van het aquarium water mag liggen tussen de 24 en 28 graden.

Let op dat je het aquarium goed afdekt. Pseudochromis fridmani is een soort die makkelijk schrikt. Ze kunnen hierbij zelfs boven het water uitspringen. Het zou zonde zijn om je kleurrijke visjes op de grond terug te vinden.

Kweek van Pseudochromis fridmani

Commerciële kwekerijen kweken op grote schaal met Pseudochromis fridmani. Uit het wild wegvangen is daarom gelukkig niet meer nodig.

Ook thuis kun je een poging wagen om deze taaie paarse visjes zelf te kweken. Allereerst moet je er voor zorgen dat je een geschikt kweekkoppel hebt. Neem hiervoor een aantal juvenielen en wacht totdat er één veranderd in een man. Je kunt ook proberen een koppel samen te stellen door een grotere man te kopen met een kleinere vrouw. Let hierbij wel goed op de anaalvin om te voorkomen dat je twee mannen bij elkaar zet.

Zodra de vrouw klaar is om te paren probeert de man haar naar zijn hol te lokken met een fraaie paringsdans. Als de vrouw meegaat leggen ze de eieren in het hol van de man. De eieren worden bevrucht door de man. Met behulp van kleverige filamenteuze draden kleven de eieren als een bal aan elkaar. Na de paring verdwijnt de vrouw uit beeld.

Opgroeien van de jongen

Totdat de eieren na drie tot zeven dagen later uitkomen, zorgt het mannetje voor de eieren. Hij houdt de bal met eieren bij elkaar en eet de onbevruchte en slechte eieren op.

Na het uitkomen van de eieren zwermen de kleine larven uit. Ze voeden zich met radardiertjes (rotifer) en artemia naupliën en dat is waar vaak de problemen ontstaan. Dit voer bevat niet voldoende voedingstoffen. Ze hebben dan ook hoogwaardig verrijkt opkweekvoer nodig.

In een goed ingericht kweek aquarium en het juiste opkweekvoer groeien de jonge Pseudochromis fridmani erg snel. De larven verdubbelen hun lengte binnen zeven tot tien dagen. Eén en ander afhankelijk van temperatuur en voeding. Ze beginnen dan ook al wat kleur te krijgen en zien er lichtroze uit.

Conclusie

Al met al is de Koning Salomon Dwergbaars een aantrekkelijke soort die ook voor een Nano aquarium en beginner geschikt is. In een klein aquarium zijn ze solitair te houden maar ook als harem in een groter aquarium.

Zelfs voor de gevorderde aquariaan kan hij een uitdaging vormen om eens een kweekpoging op te zetten!

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

John de Lange

Bronnen

Fishbase.org
Reeflex.net
Cerianthus.nl
Aquagids.nl
Reefsecrets.org
Zeewaterforum.info
TFHmagazine.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

fridmani

Nederlandse Namen

Koning Salomon Dwergbaars, Paarse Dwergbaars

Sociaal Gedrag

, ,

Broedgedrag

Karakter

Dieet

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

6

Lengte Maximaal

7

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

Zoutgehalte minimaal

1022

Zoutgehalte maximaal

1025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudochromis fridmani – Koning Salomon Dwergbaars” te beoordelen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *