Pseudeutropius brachypopterus

De Pseudeutropius brachypopterus is een schuwe vis die zich overdag minder laat zien en vooral in de schemering actief wordt.

De Vissen

De Pseudeutropius brachypopterus is een zilverkleurige, straalvinnige vissensoort uit de familie van de glasmeervallen (Schilbeidae). De vis is redelijk onbekend in de aquariumhobby en er is op Nederlandse sites niet veel informatie over deze soort te vinden. De soort is in 1913 beschreven door Weber de Beaufort. Synoniem: Eutropius brachypopterus.

Beschrijving

De Pseudeutropius brachypopterus is een schuwe vis die zich overdag minder laat zien en vooral in de schemering actief wordt. Verder is het een zeer vreedzame vis welke prima past in een gezelschapsaquarium of Aziatische biotoop. Wel van belang is dat ze in een school van minimaal 6 dieren worden gehouden. Zowel mannetjes als vrouwtjes worden ongeveer 10 centimeter groot.

Biotoop

De Pseudeutropius brachypopterus komt voor in Azie bij Borneo en Sumatra. De vissen komen daar in zowel rivieren als meren voor.

Dieet

De Pseudeutropius brachypopterus is een alleseter. Wel geven ze de voorkeur voor aan diepvries en vers voer. Echter worden vlokken en andere voeders wel geaccepteerd. In de natuur eten deze vissen vooral insectenlarven en kleine ongewervelden.

Het Aquarium

Verstandig is om deze dieren in een aquarium van (minimaal) 120x50x50 te houden. De Pseudeutropius brachypopterus houdt (door zijn schuwe karakter) van een dicht beplant aquarium rondom met zwemruimte in het midden. Schuilplaatsen zoals een stenen boog worden erg op prijs gesteld om onder te ‘hangen’ Ze laten de beplanting verder met rust.

Zelf heb ik de volgende waarden in het aquarium waarin ze worden gehouden:

PH – 6.8
GH – 12
KH – 8
Temp: 24 graden

Kweek Aquarium en Conditioneren

Over kweek in gevangenschap is nog geen informatie beschikbaar. In het wild zijn de eieren onbewaakt.

Conclusie

Zelf ervaar ik deze vis als en zeer mooie vis voor je aquarium maar het is wel een veeleisende vis. Zelf ben ik beginnend aquariaan en ik zou ze een andere beginner zelf niet aanraden. Van mijn visbestand is dit de moeilijkste die ik heb gehouden. Maar dat ligt ook aan mijn eigen ervaring.

Auteur

Vincent van Hemert

Copyright foto’s

Vincent van Hemert

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

brachypopterus

Herkomst

Lengte Minimaal

8

Lengte Maximaal

10

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

25

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

10

GH maximum

25

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudeutropius brachypopterus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *