Pseudanthias tuka – Purper Vlagbaars

Pseudanthias tuka of Purper Vlagbaars is een moeilijk te houden scholenvis. De felle paars en gele kleur maken dit wel een aantrekkelijke vis.

Pseudanthias tuka – Purper Vlagbaars

Pseudanthias tuka behoort tot de familie van de Zaag- of Zeebaarzen (Serranidae). Deze grote familie omvat zo’n 75 geslachten en ongeveer 550 soorten. De purperen kleur van deze soort heeft hem ook zijn Nederlandse naam gegeven Purper Vlagbaars.

De geslachtsnaam Pseudanthias is op te breken in twee Oud Griekse woorden. Pseudes betekent onecht en Anthias is een oud Griekse verzamelnaam voor alle vissen in het ondergeslacht Anthiinae wat terug gaat naar het klassieke Grieks Anthias voor zee-vissen.

Synoniemen: Mirolabrichthys tuka, Anthias tuka, Mirolabrichthys tuka tuka.

Beschrijving

Pseudanthias tuka kan een totale lengte bereiken van zo’n 12 centimeter. Zowel de mannen als de mannen als de vrouwen zijn diep roze tot paars van kleur. Het verschil tussen de geslachten is wel duidelijk te zien aan de gele streep die bij de vrouwen over de rug loopt en die doorloopt tot in de randen van de staartvin. De keel van de man wordt geel, die van de vrouw blijft de lichaamskleur. Bij de man is achterop de rugvin een paarse vlek zichtbaar. De neus van deze soort loopt uit in een puntje en steekt wat uit tot voorbij de onderlip.

Vergelijkbare soorten zijn de Pseudanthias evansi en de Pseudanthias pascalus. De vrouwen van de P. evansi hebben een geheel geel gekleurde staart. De mannen van de P. pascalus hebben vlekken in de rugvin en bij de vrouwen ontbreekt de gele streep.

Zoals veel vissen in de Serranidae familie is de Purper Vlagbaars hermafrodiet. Alle dieren worden geboren als vrouw. Indien nodig voor de groep kunnen de grootste en sterkste vrouwtje langzaam veranderen in mannetjes.

Biotoop

Het leefgebied van de Purper Vlagbaars is redelijk uitgestrekt. Ze komen voor langs de Oostkust van Afrika, het zuiden van India en van de Zuid Chinese Zee tot de bovenste helft van Australië en wat verder naar het Oosten de Stille Oceaan op.  Ze bewonen daar de  bovenste rand van naar dieper water lopende en steile rif hellingen op dieptes van 10 tot 40 meter.  Pseudanthias tuka komt veelvuldig voor in grote scholen.

Dieet

In het wild voedt de Pseudanthias tuka zich voornamelijk met plankton in de waterkolom. In het aquarium is het lastig om ze aan het eten te krijgen en te houden. Je kunt beginnen met het voeren van levende kleine kreeftachtigen zoals artemia en plankton. Bij aanschaf is het dus goed opletten of ze daar al eten of dat je ze in je eigen aquarium wil laten wennen. Om ze succesvol aan het eten te krijgen kun je ze ook combineren met andere Anthiassen die al wel eten. Op die manier zijn ze makkelijker over te wennen aan het voedsel wat ze hier krijgen. Zorg er wel voor dat het niet al te grote en sterke dieren zijn om te voorkomen dat ze de tuka’s verdrukken.

Pseudanthias tuka – Purper Vlagbaars in het Aquarium

Deze soort is zeer moeilijk te houden. De Purper Vlagbaars is een echte scholenvis die met minimaal 7 soortgenoten gehouden zou moeten worden. Een aquarium vanaf zo’n 150 centimeter is dan wel aan te raden. Zorg voor een inrichting met koralen waar de vissen tussen kunnen schuilen. De koralen zelf laten ze geheel met rust. Het aquarium moet voorzien zijn van flink wat stroming.

Vooral bij het introduceren van deze soort gaat het nog wel eens mis. Ze hebben absoluut perfecte waterwaardes nodig. Schommelingen in de waterwaardes geeft direct problemen met de gezondheid van de vissen.

Kweek van de Pseudanthias tuka – Purper Vlagbaars

Voor zover ik heb kunnen vinden is het nog niet gelukt om de Purper Vlagbaars in gevangenschap te kweken.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Divemecressi
Bernard DupontCC BY-SA 2.0
Klaus Stiefel – CC BY-NC 2.0
Ron DeCloux

Bronnen

Reeflifesurvey.com
Australian Museum
Fishbase.org
Zeewaterforum.info

Extra informatie

Familie

Geslacht

Ondergeslacht

Soortnaam

tuka

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Verzorging

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

10

Lengte Maximaal

12

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudanthias tuka – Purper Vlagbaars” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *