Pseudanthias pascalus – Amethist Anthias

Pseudanthias pascalus of in het Nederlands Amethist Anthias is met zijn paars/roze kleur een opvallende verschijning. Helaas wat moeilijk in leven te houden in het aquarium.

Pseudanthias pascalus – Amethist Anthias

Pseudanthias pascalus is in 1927 voor het eerst beschreven door Jordan en Tanaka. In het Nederlands wordt hij ook wel Amethist Anthias genoemd.

Deze soort maakt onderdeel uit van de grote Serranidae familie, de Zaag- of Zeebaarzen. Deze familie is weer onderverdeeld in vier onderfamilies, de Amethist Anthias valt in de onderfamilie Anthiadinae ofwel de Anthiassen. Deze onderfamilie is weer verdeeld in 25 geslachten. In totaal omvat de hele familie zo’n 550 soorten. Het geslacht Pseudanthias wordt veruit het meest gehouden in de aquarium hobby. Pseudanthias pascalus is echter een soort die je in de winkel niet snel zal vinden.

De geslachtsnaam Pseudanthias is op te breken in twee Oud Griekse woorden. Pseudes betekent onecht en Anthias is een oud Griekse verzamelnaam voor alle vissen in het ondergeslacht Anthiinae wat terug gaat naar het klassieke Grieks Anthias voor zee-vissen.

Synoniemen: Entonanthias pascalus, Anthias pascalus, Mirolabrichthys pascalus, Mirolabrichthys tuka pascalus, Mikrolabrichthys pascalus, Pseudanthias pascalis, Pseudoanthias pascalus.

Beschrijving

De Amethist Anthias is roze tot paars van kleur. Hij lijkt sprekend op de Pseudanthias tuka maar er zijn een aantal verschillen. De mannen hebben in de rugvin wat kleinere vlekjes die bij de tuka een grote vlek vormen. De neus van de mannen loopt uit in een punt en de randen van de staartvin hebben lang uitlopende filamenten. De vrouwen zijn eveneens geheel roze/paars en krijgen geen gele streep. Door het grote verspreidingsgebied kent deze soort overigens wel wat variatie in kleur van de keel en de bijvoorbeeld de staart. Deze kan soms (deels) geel zijn.

Ze kunnen een totale lengte bereiken van zo’n 20 centimeter. Net als de andere Anthias soorten is de Pseudanthias pascalus hermafrodiet. Alle exemplaren worden geboren als vrouw. Als de groep dit nodig heeft of als de man wegvalt veranderd de grootste en sterkste vrouw binnen de groep in een man.

Biotoop

Het verspreidingsgebied van Pseudanthias pascalus loopt vanaf de Zuid Chinese Zee naar beneden naar het Groot Barrièrerif bij Australië en verder naar het oosten in de Stille Oceaan. Ze bewonen daar de buitenste randen van de koraalriffen, koraal bij grotten en bij hellingen naar dieper water. Ze leven daar op dieptes van zo’n 5 tot 60 meter.

Je kunt ze vinden in grote groepen, vaak ook in combinatie met andere Anthias soorten zoals Pseudanthias tuka. De grote groepen zijn zelf weer onderverdeeld in harems waarbij een man er meerdere vrouwen op na houdt.

Dieet

In het wild voedt de Amethist Anthias zich met copepoden (eenoogkreefjes), plankton, larven van schaaldieren en vissen eieren. In het aquarium kun je ze voeren met levend artemia, mysis, copepoden, dierlijk plankton etc. Mogelijk dat ze na een gewenningsperiode ook aan ander voer te wennen maar het blijft een moeilijke eter. Ook als de dieren goed eten blijft het een lastige vis om aan het eten te houden.

Het Aquarium

Het aquarium voor Pseudanthias pascalus moet worden ingericht als rif. Ze zijn absoluut reef safe. Het is echter wel een groepsvis die in een groep van minimaal acht exemplaren gehouden moet worden. Ze hebben dan ook een flink aquarium nodig vanaf zo’n 800 liter. Zorg voor veel stroming om de vissen sterk en gezond te houden.

De school bestaat doorgaans uit 1 man en meerdere vrouwen. Eigenlijk is een echte school in het aquarium niet mogelijk omdat een school bestaat uit meerdere harems. De meeste thuis aquariums zijn hiervoor niet groot genoeg.

Gezien het een lastige soort is om aan het eten te krijgen en houden is deze soort alleen aan te bevelen voor de gevorderde liefhebber.

Kweek van de Pseudanthias pascalus – Amethist Anthias

De kweek van de Amethist Anthias is voorzover bij mij bekend in het aquarium nog niet gelukt.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Mark Rosenstein – CC BY-NC-SA 4.0

Bronnen

Wikipedia
Fishbase.se
Meerwasser-lexikon.de
Reefbuilders.com
Reeflifesurvey.com
Fishesofaustralia.net.au

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

pascalus

Eerstbeschrijving

David Starr Jordan, Shigeho Tanaka

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Reefsafe

Verzorging

Ecosysteem

, , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

17

Lengte Maximaal

18

Temperatuur minimaal

23

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudanthias pascalus – Amethist Anthias” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *