Protopterus annectens – West Afrikaanse Longvis
Protopterus annectens is in 1839 voor het eerste beschreven door Sir Richard Owen. De naam Protopterus is op te breken in twee Griekse woorden. “Proto” betekent “eerste” en “Pteron” betekent “vleugel” of “vin”. Een verwijzing naar de rudimentaire of embryonale bouw van de vinnen. In het Nederlands worden ze ook wel West Afrikaanse Longvis genoemd.
Herkomst
Protoperus annectens is een longvis met een groot verspreidingsgebied over west-afrika. De soort komt voor in Sierra Leone, Guinea, Togo, Ivoorkust, Kamperoen, Niger, Nigeria, Burkina Faso, Gambia, Ghana, CAR, Chad, Benin, Senegal, Kenia, Mali, Sudan en Eritrea. De longvis bewoont allerlei kleinschalige watertypen, zoals moerassen, sloten, vijvers en kleine rivieren. Meestal zijn het wateren die een groot deel van het jaar voor een groot deel of volledig droogvallen. Bij het droogvallen zoeken ze tussen de planten een geschikte nestplaats. Hier graven ze een tunnel met een lampvormige luchtkamer, waar ze met de kop naar boven in plaatsnemen. Wanneer de kamer opdroogt scheidt de huid een specifiek soort slijm uit, waarmee een cocoon rondom de vis ontstaat. Ook neemt de stofwisseling af, totdat een toestand bereikt wordt waarin nauwelijks energie wordt verbruikt. Een gezond exemplaar kan meerdere jaren in deze toestand overleven. Bijzonder is dat het hart 4 afzonderlijke kamers heeft. Jonge exemplaren hebben uitwendige kieuwen, die met de groei verdwijnen.
Verzorging
Protoperus annectens wordt ongeveer 100 cm lang en worden tot 40 jaar oud. Een groot aquarium en een sterke toewijding om de soort te willen houden is dus noodzakelijk. Overdag zijn ze vrij inactief, dit veranderd in de nacht. Dan maken ze gebruik van de ruimte en zwemmen soms wild heen en weer.
Aan de inrichting van de bak worden geen eisen gesteld, anders dan dat er niet te veel stroming mag zijn. Ook dient de kap verzwaard te zijn en geen opening te bevatten. Longvissen zijn met hun gespierde lichaam echte ontsnappingskunstenaars.
Protoperus annectens is niet te combineren met soortgenoten of andere dieren met een sootgelijke lichaamsbouw. Over het algemeen combineren ze goed met andere grote vissoorten, mits deze niet te druk zijn. Protoperus annectens is echter wel onvoorspelbaar, er zijn ervaringen dat happen uit andere vissen worden genomen.
Kleinere vissen lopen continu de kans te worden opgegeten. Toch staat niet primair vis op het menu, de voorkeur bestaat uit minder snel voedsel, zoals wormen, garnalen, kreeftachtigen en schelpdieren en ook planten. Veel Protoperus annectens lijken ogenschijnlijk tam te kunnen worden. Toch is het uitkijken, de dieren zijn onvoorspelbaar en kunnen flink bijten.
Een temperatuur van 24-30 graden volstaat. De waterparameters lijken niet belangrijk.
Voedsel
De soort is omnivoor. Het ideale menu bestaat uit wormen, garnalen en weekdieren en planten. Grote exemplaren kunnen ook stukken vis worden toegestopt. Eet ook grof granulaatvoer en algentabletten
Kweek van de Protopterus annectens – West Afrikaanse Longvis
Voor zover bekend heeft er nog geen kweek in gevangenschap plaatsgevonden. De West Afrikaanse Longvis legt eieren in een nest, dat door de man tot het uitkomen wordt bewaard.
Video
Auteur
P. de Pijper
Tom Kuilman
John de Lange
Copyright foto’s
Tom Kuilman –
Alle Protopterus Afrikaanse longvis Soorten zijn voornamelijk in de nacht erg actief ,er hebben wel degelijk veel zwemruimte nodig ,met name in de nacht hebben ze altijd hun ontlasting en nooit overdag , dit soort Afrikaanse longvissen kunnen zeker een leeftijd halen van 40 jaar , zelf heb ik een Protopterus Dolloi van 120-125 cm lang en is in februari 2022 al 36 jaar oud, deze Longvis gekocht in 1986 te Rotterdam Oud Verlaat zal waarschijnlijk zoals het er nu uit ziet wel 40 jaar en mogelijk nog veel ouder worden , ze mogen niet verward worden met de Australische Longvissen dat is duidelijk een heel ander soort.
Dat de Afrikaanse Protopterus Annectens inactief is klopt dus helemaal niet ,omdat het nachtdieren zijn ,en dan zwemmen ze zeer wild heen en weer.
John –
Dank voor deze waardevolle aanvulling Tom! Ik zal de artikelen hierop aanpassen! Mocht je daarna nog verdere aanvullingen hebben dan hoor ik het graag.