Protomelas taeniolatus
De Protomelas taeniolatus is voor het eerst beschreven door Trewavas in 1935: “A Synopsis of the Cichlid Fishes of Lake Nyasa”, Ann. Mag. nat. Hist. Ser. 10, Vol. XVI, p. 93.
Protomelas is afkomstig uit het Grieks en is op te delen in twee stukken. Protos betekend primair en Melas zwart. Een verwijzing naar het zwarte melanine patroon op de flanken die bij alle Protomelas soorten aanwezig is.
De naam taeniolatus is afgeleid uit het Latijn. Taenia betekend “band” of “lint” maar het is verbogen tot het verkleinwoord taeniola wat dan dus bandje of lintje wordt; een verwijzing naar de dunne horizontale strepen op de flank.
Synoniemen: Haplochromis taeniolatus, Cyrtocara taeniolata, Cyrtocara taeniolatus, Haplochromis cancellus.
Handelsbenamingen: “Haplochromis Steveni”, “Haplochromis Hinderi”, “Haplochromis Boadzulu”, “Haplochromis Red Empress”, “Haplochromis Fire Blue”
Beschrijving
De Protomelas taeniolatus komt vrijwel in het gehele Malawi meer voor. Door de grote afstanden zijn in de loop der tijd verschillende kleurvarianten ontstaan. De bekendste variant die hier wordt aangeboden is de Protomelas taeniolatus Boadzulu (of Red Empress). Het grappige is dat de variant rond Boadzulu overwegend blauw is en niet rood zoals wordt aangeboden. De Red Empress wordt wel gevonden rond Namalenje Island. We denken dat dit met opzet zo is gedaan om anderen op het verkeerde been te zetten bij het zoeken naar de gewilde rood gekleurde variant van deze soort.
Bij Boadzulu is de vis dus overwegend blauw met onderaan de staart- en anaalvin wat rood, de buik bevat wat geel. Bij Chitande Island is dit geel weer veel feller gekleurd maar ontbreekt het rood in de vinnen.
Het verschil tussen de mannen en vrouwen is bij volwassen dieren duidelijk te zien. De vrouwen zijn zilvergrijs van kleur. Over de flank lopen twee donkere lengtebanden waarvan de bovenste onvolledig is. Soms vertonen ze ook sporen van dwarsbanden over de flanken.
Net als bijna alle soorten uit de Protomelas groep is de Protomelas taeniolatus een vreedsame Malawi cichlide die andere soorten doorgaans geheel met rust laat. De mannetjes kunnen onderling wel wat agressie tonen. Vooral in een klein aquarium is het dan ook raadsaam slechts 1 man te houden met een stuk of 3 vrouwen.
Tijdens het afzetten of het lokken van de vrouwen zijn de mannen wel in staat om andere soorten flink op afstand te houden. Zorg daarom voor een voldoende groot aquarium van minimaal 200 centimeter in lengte.
Biotoop
In het Malawi meer bewoont de Protomelas taeniolatus de overgangsbiotopen. Ze wonen tussen de rotsen waartussen zich zand bevindt.
Dieet
In het wild voedt deze soort zich voornamelijk met algen. Met zijn lippen sluit hij een stukje rots met algen hermetisch af. Door zijn bek uit te stulpen ontstaat onderdruk waardoor de algen zijn bek ingezogen worden. De algen snijd hij vervolgens af met zijn kleine tandjes. Ook woelt hij graag in het zand op zoek naar kleine voedseldiertjes. Een zandbodem wordt dan ook wel op prijs gesteld. Als er een overvloed aan plankton in het Malawi meer is, wil hij zich hier overigens ook wel eens aan tegoed doen.
In het aquarium heeft hij dan ook een afwisselend dieet nodig die bestaat uit Krill, Mysis, artemia, droogvoer maar ook vegaterisch voer als spirulinavlokken.
Het Aquarium
Gezien het sterke karakter van deze vis raden wij een aquarium aan vanaf 200 centimeter. Zeker bij het paren houdt de man de andere vissen op zeer ruime afstand. Mijn aquarium van 180 x 80 aan oppervlakte vond ik zelf nog krap. Hij kan de andere vissen compleet in een hoek drijven.
Richt het aquarium in met grote platte rots of een zandvlakte waarop ze kunnen paren en verder met voldoende rotsen. Op deze rotsen zullen algen groeien waar ze geregeld in zullen happen. De rotsen moeten ook voldoende schuilplaatsen bieden aan de vrouwen en andere soorten om aan de aandacht van het (parende) mannetje te kunnen onsnappen. Als de stapels voldoende hoog zijn dan kun je ook de zichtlijnen in het aquarium breken. De man ziet de vrouwen dan niet continu wat de stress bij de vrouwen en het gejaag van de man iets kan verminderen.
Kweek van de Protomelas taeniolatus
De kweek is vrij eenvoudig, na 9 maanden tot 1 jaar zijn de vissen volwassen. Het afzetten gebeurd boven op een rots maar in het aquarium ook gewoon op een open stuk zand. Bij mij in het aquarium kiest hij een stuk achterwand wat iets schuin afloopt om het vrouwtje naar toe te lokken.
Hij lokt het vrouwtje met trillende bewegingen waarbij hij zijn flank laat zien. De kleuren zijn dan op zijn felst en hij zet zijn vinnen wijd uit. Tijdens het afzetten laat hij de eivlekken over het substraat glijden. De vrouw hapt naar de eivlekken en krijgt zo hom binnen. De vrouw draait zich direct na het leggen van een ei om zodat ze deze in haar muil kan opnemen.
Het vrouwtje broedt de eieren in haar muil uit. Na een dag of 3 a 4 komen de eieren uit maar de jongen teren nog geruime tijd op de dooierzak. Na circa 19 tot 24 dagen spuugt de vrouw de jongen uit die in het aquarium vanaf dan voor zichzelf moeten zorgen. In het wild worden ze nog gedurende een maand terug in de muil van de vrouw genomen ter bescherming van haar jongbroed.
Net als de meeste Malawi is het opkweken van de jongen vrij eenvoudig, gewoon fijngewreven droogvoer en artemia werken prima.
Als je de jongen laat uitspugen in het aquarium met de ouders en andere Malawi cichliden dan houdt je alleen de sterkste en slimste jongen over (mits je maar voldoende schuilplaatsen hebt). Als je een heel nest wilt grootbrengen dan heb je een extra aquarium nodig. Vang het vrouwtje uit en plaats haar rond dag 15 tot 18 in het aquarium. Richt het aquarium in met wat rotsen waartussen de vrouw kan schuilen. Op de bodem breng je een dun laagje zand aan. De vrouw zal de jongen loslaten tussen de rotsen. De eerste paar uur eet ze de jongen nog niet op, je hebt dus tijd genoeg om haar uit te vangen en terug te plaatsen in het gewone aquarium. Zorg ervoor dat je regelmatig water ververst, de jongen groeien dan sneller en blijven gezonder.
Conclusie
De Protomelas taeniolatus kan een echte blikvanger zijn in het aquarium met Malawi Cichliden. Zeker de Red Empress variant is echt een fantastisch mooie vis om te zien. Zorg er echter wel voor dat ze een ruim aquarium krijgen om andere vissen niet in de weg te zitten, in een te krap aquarium kan het een bullebak zijn.
Video
Auteur
John de Lange – Walter Deproost
Copyright foto’s
John de Lange
Ems-Vechte-Aquaristik
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.