Protomelas sp. ‘hertae’
Protomelas sp. ‘hertae’ is nog niet officieel beschreven. De geslachtsnaam Protomelas is afgeleid van het Grieks en is op te delen in twee stukken. Protos betekend primair en Melas zwart. Een verwijzing naar het zwarte melanine patroon op de flanken die bij alle Protomelas soorten aanwezig is.
Beschrijving
Protomelas sp. ‘hertae’ kan in het wild een maximale totale lengte bereiken van zo’n 17 centimeter. Daarbij blijven de vrouwen een paar centimeter kleiner. In het aquarium worden ze wat groter doordat we meer en krachtiger voer geven. De mannen worden dan tot zo’n 20 centimeter lang.
De mannen worden een fraai blauw op de rug en flank. Achter de kop zijn de schubben voorzien van een rode vlek. De buik is zacht geel van kleur, net als de anaalvin. De anaalvin is voorzien van eivlekken. De bovenste rand van de rugvin van de man laat 3 kleuren zien, van boven naar beneden rood, wit en zwart. Daaronder is de rugvin weer blauw met rode stippen. De Protomelas sp. ‘hertae’ vrouwen en jonge mannen zijn zilvergrijs. De lippen van zowel de man als de vrouw zijn verdikt.
Protomelas sp. ‘hertae’ lijkt heel erg veel op Protomelas ornatus en Protomelas sp. ‘mbenji thick-lip’.
Biotoop
Er wordt vermoed dat dit al een redelijk oude Malawi cichlide soort is. Ze komen namelijk voor op nogal afgescheiden delen van het meer. In het zuiden leven ze rond Maleri Island en Thumbi West Island. Meer naar het noorden zijn ze te vinden rond Likoma en Chizumulu Islands.
Omdat ze hun voedsel zoeken tussen kieren en spleten in de rotsen leven ze in de buurt van rotsen in de overgangszone van zand naar rots. Je vindt ze meestal op een diepte van 5 tot 15 meter.
Dieet
Dit is een carnivoor. Ze hebben dikkere lippen ontwikkeld omdat ze met hun bek kieren en spleten van rotsen afdekken. Ze zuigen dan ongewervelden, jonge visjes en dergelijke naar binnen. De verdikte lippen vormen waarschijnlijk een soort stootkussen tussen de rotsen en de vis.
Het Aquarium
Deze grote Malawi cichlide heeft een ruim aquarium nodig. De mannen kunnen in het aquarium zo’n 20 centimeter lang worden en hebben dan ook wel een aquarium nodig van minimaal 200 centimeter lengte.
Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Plaats een paar stapels rotsen met daartussen wat holen. De rotsen zorgen ervoor dat de zichtlijnen worden onderbroken. De vrouwen kunnen dan (tijdelijk) ontsnappen aan de aandacht van de man of schuilen tussen de rotsen.
Mannen zijn onderling agressief en vechten met elkaar om de vrouwen. Je kunt dan ook beter één man houden met twee of meer vrouwen. Door ze in een harem te houden moet de man zijn aandacht verdelen over de aanwezige vrouwtjes.
Hou Protomelas sp. ‘hertae’ niet samen met Protomelas ornatus of Protomelas sp. ‘mbenji thick-lip’. Deze lijken teveel op elkaar waardoor ze zouden kunnen kruisen.
Kweek van Protomelas sp. ‘hertae’
In het wild bewaakt de Protomelas sp. ‘hertae’ man een territorium. Hij verdedigt dit fel tegenover andere mannen. Ze bouwen een paaiplaats in het zand naast een rots. Bij voorkeur gebruiken ze echter een hol tussen de rotsen waartussen ze een paaiplaats bouwen.
Al om elkaar heen draaiend legt de vrouw haar eieren. Ze draaien door waarbij de man de eieren bevrucht. De vrouw pakt de eieren op en neemt ze op in haar muil. Ze blijven dit doen totdat alle eieren zijn gelegt en bevrucht.
Na een paar dagen komen de eieren uit in de muil van de Protomelas sp. ‘hertae’ vrouw. Ze houdt de pas uitgekomen visjes echter in totaal zo’n drie weken in haar bek. Hierna laat ze de jonge visjes los zodat ze voedsel kunnen zoeken. Bij dreigend gevaar kunnen de jonge visjes nog 1 á 2 weken in haar muil schuilen voordat ze helemaal voor zichzelf mogen zorgen.
In het aquarium kun je de jonge Protomelas sp. ‘hertae’ voeren met fijngewreven vlokvoer of klein levend of diepvries voer.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
Markus Bredehöft – Instagram
Referenties
Malawicichliden in hun natuurlijke omgeving 3e oplage – Ad Konings
Wimmels.com