Prognathodes aya – Dubbelband Koraalvlinder

Prognathodes aya – Dubbelband Koraalvlinder is een zilver/wit gekleurde vis met geel op al zijn vinnen behalve de borstvinnen.

Prognathodes aya – Dubbelband Koraalvlinder

Prognathodes aya – Dubbelband Koraalvlinder is een zilver/wit gekleurde vis met geel op al zijn vinnen behalve de borstvinnen. Ze hebben een verticale donkere streep die schuin over het oog naar boven loopt naar de rugvin. Vanaf de rugvin loopt ook weer een donkere schuine aflopende streep naar de aanzet van de staartvin.

Synoniemen: Chaetodon aya, Chaetodon eques.

Verspreiding / leefomgeving

West centraal Atlantische Oceaan: Van Noord Carolina en Noord Oosten van de Golf van Mexico tot aan Yucatan in Mexico; Komt niet voor op de Bahamas en de Antillen. Ze worden gevonden langs diepe riffen op dieptes van 20 tot 170  meter.

Dieet in het wild

Kleine bek, smal toelopend en uit stekend met een paar rijen kleine kamachtige tanden. De meeste Chaetodontidae voeden zich met een combinatie van coelenteraten poliepen (holtedieren) of tentakels, kleine ongewervelden, vissen eieren en filamenteuze algen.

Voortplanting

Ovipaar, vormt een koppel tijdens het broeden.

Opmerkingen

Heeft een vorm waarmee hij makkelijk kan zweven en bewegen boven gaten en kieren in het rif. Ze hebben een kleine uitstekende mond en veel kleine tanden in beide kaken om bij voedsel deeltjes te komen waar andere vissen niet bij kunnen.

De verticale streep door het oog verbergt deze en maakt het voor roofdieren moeilijker om te zien wat de voor en achterkant is. Wellicht is dit een manier om de koraalvlinder een kleine kans te geven om te ontsnappen als het roofdier aarzelt.

Koraalvlinders en Keizersvissen hebben lichamen gevormd die hoog en zijdelings zijn samengedrukt net als een pannenkoek. Hun buik- en borstvinnen zijn zo ontworpen dat ze goed samenwerken met hun afgeplatte lichaam om zo de manoeuvreerbaarheid te optimaliseren.

Auteur

Ron DeCloux

Copyright foto’s

Ron DeCloux

Referenties

California Academy of Sciences, Steinhart Aquarium, Caribbean Reef 201
Fishbase.org

Bijgewerkt op 5 oktober 2022 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Eerstbeschrijving

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Prognathodes aya – Dubbelband Koraalvlinder” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *