Prionobrama filigera – Glasroodvinzalm
Prionobrama filigera is in 1870 voor het eerst beschreven door Cope. In de loop der jaren heeft hij een aantal synomiemen gekregen: Aphyocharax filigerus, Prionobrama madeirae, Bleptonema amazonae, Prionobrama amazonae, Aphyocharax analis.
De Nederlandse naam is glasroodvinzalm. Prionobrama filigera dankt deze naam aan zijn transparante lichaam en rode vinnen. De wetenschappelijk naam kun je opdelen in stukjes. Prion uit het Grieks betekend “zaag” en onos is het oude franse woord voor brasem. Filigera verwijst naar de verlengde aarsvinstralen.
Beschrijving
Met zijn doorzichtige lichaam en rode vinnen is de Prionobrama filigera een opvallend scholenvisje. De mannen zien er vrijwel hetzelfde uit als de vrouwen. De vrouwen krijgen een iets dikker buikgedeelte, zeker als ze klaar zijn om te paren. Als de mannen goed gezond zijn en zich op hun gemak voelen krijgen ze op hun anaalvin een zwarte streep. Zowel de mannen als de vrouwen hebben aan de voorzijde van de anaalvin al een witte streep (op de foto’s bijna niet te zien). Beide geslachten worden ongeveer 6 centimeter lang.
Het geslacht Prionobrama kent slechts één ander familielid, de Prionobrama paraguayensis. Deze soort ziet er gelijkaardig uit maar bij hen ontbreekt de rode kleur in de staartvin. In de handel zul je ze niet vaak tegenkomen, mogelijk alleen als bijvangst van de Glasroodvinzalm. Zijn neef de Aphyocharax anisitsi ziet er ook vrijwel hetzelfde uit. Het lichaam van de Aphyocharax anisitsi is echter niet doorzichtig en heeft ook een rode rug- en anaalvin.
Het zijn echte scholenvissen. Om hun mooiste gedrag naar voren te halen wordt dan ook aangeraden om een schooltje te houden van minimaal 7 visjes. Als je ze solitair houdt of in een te klein groepje dan worden ze schuw en zullen ze zich niet laten zien. Het zijn uitstekende vissen voor een gezelschapsaquarium. Ze laten andere vissen compleet met rust. Ze zijn groot genoeg om samen gehouden te worden met bijvoorbeeld maanvissen of Apistogramma soorten. Vermijd grotere snel zwemmende soorten die zich in dezelfde waterlaag ophouden.
Biotoop
In het wild bewoont de Prionobrama filigera – Glasroodvinzalm de kleinere stroompjes die uitmonden in de Amazone. Ze komen verspreid voor over een groot gebied in Brazilië, Equador, Colombia en Peru. Ze bewonen daar het open water aan de oppervlakte.
Dieet
Het bekje wat naar boven wijst geeft al een goede aanwijzing van wat deze soort het liefste eet. Van het wateroppervlak pikken ze de kleine insecten en waterdieren. In het aquarium zijn ze dan ook dol op diepvries en levend voer. Als het maar klein genoeg is om door te slikken. Denk daarbij aan Cyclops, watervlooien, Artemia Tubifex etc. Het zijn geen kieskeurige eters dus ook gedroogd voer wordt wel gegeten net als vlokken. Om ze hun mooiste kleuren te laten zien raden we aan om ze vooral gevarieerd te voeren zodat ze alle voedingsstoffen binnen krijgen die ze nodig hebben.
Als ze moeten vechten voor hun voedsel dan delft deze vis al snel het onderspit. Je kunt ze dus beter niet houden met grotere snelle zwemmers die zich in dezelfde waterlaag begeven. Houdt ze dus bij het voeren in de gaten of ze voldoende voedsel binnen kunnen krijgen.
Het Aquarium
Omdat de Prionobrama filigera – Glasroodvinzalm een snelle zwemmer is, hebben ze een ruim aquarium nodig van minimaal 80 centimeter lengte met voldoende zwemruimte. Ze kunnen nog wel eens boven het water uit springen, zorg er dus voor dat je een gesloten kap hebt om te voorkomen dat ze naast het aquarium belanden.
De inrichting van het aquarium bestaat bij voorkeur uit dichte beplanting en wat drijfplanten. De drijfplanten zorgen ervoor dat ze zich aan de oppervlakte ook veilig voelen.
Kweek Aquarium en Conditioneren
Om deze soort te kunnen kweken heb je een speciaal ingericht aquarium nodig zonder medebewoners. De Prionobrama filigera lost de eieren namelijk vrij losjes in het water of tussen planten of een afzetmop en worden verder niet verdedigd. Met medebewoners kun je er vrij zeker van zijn dat alle eieren eindigen als snack.
Voor het beste resultaat richt je een aquarium in van minimaal 50 x 25 x 25 centimeter. Om de vissen een plek te geven om de eieren in af te zetten voeg je voldoende Javamos toe. Om de opbrengst nog verder op te voeren kun je de bodem voorzien van een fijn gaas waar de eieren doorheen kunnen vallen en de ouders er daarna niet meer bij kunnen komen.
Het aquarium hoeft slechts flauw verlicht te worden en het filter kan bestaan uit een sponsfilter. Voor de kweek is een lichtzure omgeving nodig. Zorg dus voor een wat lager pH van 6.0 tot 7.0, GH 1 tot 5. De temperatuur moet juist iets hoger zijn van 26 tot 29 graden celsius. Als de eieren niet uitkomen de GH verlagen tot maximaal GH 2.
De vissen kun je conditioneren door ze goed te voeren met hoogwaardig levend voer.
Het Afzetten
Je kunt de kweek op verschillende manieren opzetten. Hou een groep mannen en vrouwen in een ratio 1:1 bij elkaar. De kweek zal vanzelf op gang komen. Je kunt ook de mannen en vrouwen apart van elkaar houden totdat de vrouwen klaar zijn voor het paren. Dit is te zien aan de steeds dikker wordende buikpartij. Kies het dikste vrouwtje uit en zet het mooist gekleurde dominante mannetje bij elkaar in het kweek aquarium. Als je ze in de avond naar het kweek aquarium verplaatst zullen ze de volgende morgen de eieren afzetten. Verwijder hierna meteen de ouder dieren omdat ze hun eigen eieren opeten. Een vrouw kan tot wel 300 eieren per keer afzetten.
Opgroeien van de Jongen
De eieren komen afhankelijk van de temperatuur na 14 tot 36 uur uit. Nog eens 3 tot 4 dagen later kunnen de jongen vrij rondzwemmen. Omdat de jongen zo klein zijn kun je ze de eerste paar dagen voeren met infusoria. Zodra de jongen iets groter zijn kun je het dieet aanvullen met microwormen en vers uitgekomen artemia.
Conclusie
Hoewel deze soort niet veel wordt gehouden is het zeker een aanrader voor het gezelschapsaquarium. Het zijn taaie vissen die goed tegen verschillende waterwaardes bestand zijn. Ze combineren eenvoudig met veel gehouden soorten zoals de maanvis en Apistogramma soorten. Kortom een prima aan te raden vis voor zowel beginners als gevorderde aquarium liefhebbers.
Video
Auteur
John de Lange
Copyright foto’s
John de Lange
Bronnen