Potamotrygon motoro

De Potamotrygon motoro heeft een ovale disk met een grijsachtig bruine huid die is bedekt met opvallende geel/oranje vlekken.

Potamotrygon motoro

De Potamotrygon motoro heeft een ovale disk met een grijsachtig bruine huid die is bedekt met opvallende geel/oranje vlekken. Ze hebben een witte onderzijde. Zoals de meeste roggen gebruiken ze hun platte tanden om prooi te pakken en te kraken die ze in hun aan de onderzijde liggende bek naar binnen zuigen.

Let op de uitstekende periscoop ogen die boven het zand uitsteken zodra ze zichzelf bewaren. De reukzin een belangrijke en zeer goed ontwikkelde manier om de omgeving waar te nemen voor deze roggen. Hun reukorganen zijn zijdelings geplaatst op kraakbeenachtige uitsteeksels op de bovenkant van hun kop. De stekel aan het einde van hun staart kan een zeer pijlijke steek uitdelen.

De Potamotrygon motoro kan een lengte bereiken tot zo’n 100 centimeter en een maximaal gewicht van ongeveer 15 kilo.

Verspreiding en Leefomgeving

Zuid Amerika: Uruguay, Rio Paraná in Paraguay, Rio Orinoco en het stroomgebied van de Amazone. Ze worden gevonden in kalm zoetwater, speciaal in de zanderige randen van lagunes, beekjes en stroompjes. Ze zijn slechts tegen hele kleine hoeveelheden zout bestand. Ze hebben niet de mogelijkheid om hun osmose huishouding om te draaien waardoor ze niet in zout water kunnen overleven, dit in tegenstelling tot veel van hun zoutwater familieleden.

Dieet

Het dieet van de Potamotrygon motoro bestaat voornamelijk uit op de bodem levende hard schalige schaaldieren zoals kokkels, mosselen an schaaldieren. Ze eten ook wel wormen, insecten larven en kleine visjes.

Kweek

De bevruchting van de Potamotrygon motoro gebeurd intern. De man klemt zichzelf vast aan de vrouw door zich stevig vast te bijten in de rand van haar disk waardoor er soms duidelijke bijtsporen zichtbaar blijven. De vrouwen produceren eieren die inwendig uitkomen en dan levend ter wereld worden gebracht na een draagtijd van niet meer dan 3 maanden. Het aantal jongen varieert van 3 tot 21 stuks.

Levensverwachting

In gevangenschap kan de Potamotrygon motoro maximaal 15 jaar oud worden.

Behoud

IUCN Red list Data Deficient (DD)

Opmerkingen

One of the seven species of this genus inhabiting southern South America.
Fishermen also harpoon these rays during floods when they are found resting over vegetation in shallow water. P.motoro apparently has delicious meat.

Video

Auteur

Ron DeCloux

Copyright foto’s

Ron DeCloux

Referenties

fishbase
ARKive
Encyclopedia of Life
IUCN Red List
Ron’s flickr
Ron’s WordPress shortlink

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

motoro

Herkomst

Landen

, , , , , ,

Ecosysteem

, , ,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Potamotrygon motoro” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *