Potamonautes lirrangensis – Blauwe Malawi Krab

De Blauwe Malawi Krab ofwel Potamonautes lirrangensis kan prima in het aquarium gehouden worden. Houdt ze alleen met wat vredelievende vissen!

()

Potamonautes lirrangensis – Blauwe Malawi Krab

Potamonautes lirrangensis is in 1904 beschreven door Mary J. Rathbun, toen als Potamon lirrangensis. In 1907 heeft Cunnington een beschrijving gemaakt van Potamon orbitospinus. Achteraf gezien waren dit een en dezelfde soort.

Bij veel winkels zie je vaak nog de oude naam genoemd worden: Potamonautus orbitospinus. Dit is een synoniem wat niet meer gebruikt zou moeten worden. Omdat Potamonautes lirrangensis eerder is beschreven is dit de officiële naam en is Potamonautus orbitospinus een synoniem geworden.

In het Nederlands wordt de soort vaak Blauwe Malawi Krab genoemd.

Beschrijving

Het schild van Potamonautes lirrangensis kan zo’n 10 centimeter breed worden. Inclusief de poten zijn ze dan zo’n 15 centimeter breed en 20 centimeter als je de poten helemaal zou uitspreiden. De kleur van de Blauwe Malawi Krab hoeft niet blauw te zijn. In de winkels zie je vaak wel de blauwe variant. De kleur varieert van bruin tot blauw. Op de gewrichten is een rode kleur te zien.

Het verschil tussen de man en vrouw is duidelijk te zien aan het achterlijf. Bij de vrouw is deze veel breder dan die van de man. In feite is dat de staart van de krab. Deze zit opgevouwen onder het lichaam. De vrouw bewaard de eieren tussen deze staart en het onderlichaam. Hier zijn ze veilig voor jagers.

Karakter

Je kunt Potamonautes lirrangensis het beste solitair houden. Ze dulden doorgaans geen soortgenoten in de buurt. Zelfs een aquarium van 150 centimeter lang met voldoende schuilplaatsen is vaak niet groot genoeg.

Alleen tijdens de paring komen Blauwe Malawi Krabben bij elkaar. Maar zelfs dan kan het gebeuren dat de vrouw door de man wordt gedood.

Biotooop

De Blauwe Malawi Krab komt niet alleen voor in het Malawimeer. Je kunt ze ook vinden in het Kivumeer, de Kongo en de Malagarasi rivieren. Ze zijn in het wild niet bedreigt, mede door het grote verspreidingsgebied waar ze voorkomen.

Dieet

Zoals veel krabben is de Blauwe Malawi Krab een omnivoor. Ze eten zo’n beetje alles wat eetbaar is. Je kunt ze voeren met groente, fruit, zinkend granulaat, wafers, stukjes vis, garnaal, mossel, slakken enz.

Normaal gesproken eten ze geen levende vissen. Alleen zieke en zwakke dieren die niet meer weg kunnen zwemmen worden gegeten. Het zijn dan ook aaseters en geen jagers.

Het Aquarium

Zoals gezegd kun je Potamonautes lirrangensis het beste solitair houden. Als je alleen de krab houdt kun je ze al houden in een aquarium vanaf zo’n 100 liter. Meestal worden ze echter gehouden in een Malawi aquarium. De minimale maat zou dan zo’n 150 centimeter lengte moeten zijn.

Richt het aquarium in met op de bodem zand. Plaats rotsen op zo’n manier dat er holen kieren en spleten ontstaan waar de krab zich tussen kan verstoppen. Zorg dat de rotsen goed stevig liggen zodat ze niet verplaatsen als de krab ertussendoor kruipt.

Je kunt de Blauwe Malawi Krab houden met niet al te grote vissoorten. Als een krab vervelt is zijn nieuwe pantser nog zacht. Te grote rovers kunnen de krab dan aanvallen en opeten. Dat is wel zonde van je mooie krab.

Landgedeelte

In sommige beschrijvingen zie je dat deze krab een landgedeelte nodig heeft. Dat is niet het geval. In het Malawimeer leven ze bijvoorbeeld tot op een diepte van zo’n 50 meter. Deze krabben komen nooit boven water. Dit neemt niet weg dat als je een landgedeelte wil maken voor Potamonautes lirrangensis dit wel mogelijk is. Ze klimmen dan geregeld op het droge.

Ontsnappen

Let op dat de Blauwe Malawi Krab een echte ontsnappingskunstenaar is. Ze kunnen heel goed klimmen. Een open aquarium is dan ook niet geschikt voor deze soort. Zorg dat het aquarium of paludarium is voorzien van een goed sluitend deksel!

Kweek van de Blauwe Malawi Krab

De kweek in het aquarium is lastig. Zoals gezegd duld Potamonautes lirrangensis geen andere krabben in hun omgeving. Ze schromen dan ook niet om hun soortgenoten op te eten. Zelfs in een aquarium van 8.000 liter kan dit voorkomen.

Na het paren verzorgd en bewaakt het vrouwtje de eieren en jonge krabben onder haar lichaam. Zodra de jonge krabbetjes de moeder verlaten zien ze er al uit zoals de volwassen dieren, uiteraard wel veel kleiner. Een enkele worp kan tot een paar honderd jonge krabbetjes opleveren.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Pete Barnes
Martin GrimmCC BY-NC 4.0

Referenties

Rathbun, M.J. (1904). Les crabes d’eau douce (Potamonidae). Nouvelles Archives du Muséum d’Historie naturelle. Nouvelles Archives du Muséum d’Historie naturelle, series 4. 6: 225-312.
Iucnredlist.org
Commons.nmu.edu
Aquaticcommons.org
Garnalenforum.be
Wikipedia
Aquagids.nl
database.gek.nu

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering / 5. Stemtelling:

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

lirrangensis

Synoniemen

Potamonautus orbitospinus

Nederlandse Namen

Blauwe Malawi Krab

Sociaal Gedrag

Dieet

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

, , ,