Pomacanthus sexstriatus – Zesstreep Keizersvis

Pomacanthus sexstriatus of Zesstreep Keizersvis is eenvoudig te herkennen aan de enkele witte en vijf donkere strepen. Ze worden maximaal 46 cm lang!

Pomacanthus Sexstriatus – Zesstreep Keizersvis

Pomacanthus sexstriatus is in 1831 officieel beschreven door Cuvier. De geslachtsnaam Pomacanthus is op te breken in twee oud Griekse woorden. Poma betekent deksel en akantha betekent doorn. Een verwijzing naar de aanwezigheid van een duidelijk zichtbare stekel die uitsteekt vanuit het kieuwdeksel. De soortnaam Sexstriatus betekent Zes Strepen. In het Nederlands worden ze dan ook Zesstreep Keizersvis genoemd.

Familie

Pomacanthus sexstriatus maakt onderdeel uit van de familie Pomacanthidae ofwel de Keizersvissen. Deze familie kent acht geslachten en ongeveer 90 soorten. Ze zijn nauw verwant aan de Koraalvlinders (Chaetodontidae). Keizersvissen hebben een doornachtige stekel aan hun kieuwdeksel, deze ontbreekt bij de Koraalvlinders.

Beschrijving

De Zesstreep Keizersvis kan een totale lengte bereiken van zo’n 46 centimeter. In gevangenschap blijven ze vaak wel wat kleiner en halen zelden een lengte van meer dan 30 centimeter. De kleur van de vis hangt van de leeftijd af.

Juvenielen hebben een zwart lichaam. Over de kop lopen een paar dunne blauwe lijnen. Achter het oog zie je een aantal verticale half cirkelvormige witte lijnen. Deze witte lijnen worden blauw naar de rug en buikzijde toe. De borst- anaal- en rugvinnen zijn afgezet met dezelfde blauwe kleur. Het jeugdkleed verandert langzaam in de volwassen kleuren als ze tussen de 8 en 15 centimeter lang zijn.

Volwassen dieren hebben een lichte grondkleur, deze neigt wat naar creme kleur. De kop is zwart met achter het oog één enkele verticale witte streep. Op de flank zie je vijf verticale donkere strepen op de creme kleurige ondergrond. Tussen de strepen zijn kleine donkere stipjes zichtbaar. De borst- en buikvinnen zijn donker van kleur. Het uiteinde van de rug en anaalvin vertoont wat blauw. De staartvin is helemaal blauw met wat licht blauwe stippen.

Hermafrodiet

De Zesstreep Keizersvis begint haar leven altijd als vrouw. Het is een zogenaamde sequentiële hermafrodiet. Eenmaal volwassen vormen de vissen koppels die voor het leven bij elkaar blijven. Als er een man nodig is, verandert een van de vissen in een man. Op deze manier zijn er altijd voldoende mannen en vrouwen beschikbaar. Aan de kleur is overigens het verschil tussen man en vrouw niet te zien. Ze zien er identiek uit.

Geluid

Als je grommende geluiden uit je aquarium hoort komen dan is het tijd om naar je Zesstreep Keizersvis te kijken. Ze kunnen namelijk grommende geluiden maken. Dit doen ze voornamelijk als ze zich bedreigt voelen.

Pomacanthus Sexstriatus - Zesstreep Keizersvis - koppel
Pomacanthus Sexstriatus – Zesstreep Keizersvis – koppel

Biotoop

Het verspreidingsgebied van Pomacanthus sexstriatus ligt in de Indische en Stille Oceaan. Vanaf het onderste puntje van India naar het oosten langs de kust tot aan het zuiden van japan en naar beneden tot aan het westen van Australië en richting de Solomon Eilanden in het oosten.

Ze komen voor in gebieden waar veel koraal groeit. Dus op riffen, lagunes met voornamelijk helder water. Ze leven op dieptes van zo’n 3 tot 60 meter.

Dieet

Je kunt Pomacanthus sexstriatus in het aquarium voeren met bijvoorbeeld Spirulina, nori, kleine ongewervelden zoals Krill, Mysis, Artemia, Garnalen, krabbetjes en sponzen.

Deze soort is als juveniel nog wel reefsafe. Volwassen dieren zijn dat echter niet. Ze willen nog wel eens knabbelen aan koraal (LPS, SPS en zachtkoraal) ook kokerwormen en doopvontschelpen zijn niet veilig. Vooral Zoanthus worden als eerste gegeten.

Jonge dieren hebben meerdere keren per dag voer nodig. Bij voorkeur wat minder vleesachtig voer en wat meer voer wat plantaardige delen bevat.

Pomacanthus Sexstriatus - Zesstreep Keizersvis
Pomacanthus Sexstriatus – Zesstreep Keizersvis

Het Aquarium

Met een maximale lengte van 46 centimeter is het begrijpelijk dat Pomacanthus sexstriatus een flink aquarium nodig heeft. We raden aan om pas te proberen ze te houden in een aquarium vanaf 1500 liter. Plaats ze alleen in een goed ingedraaid aquarium. Hierdoor kunnen ze op het steen grazen van de algen die er groeien.

De Zesstreep Keizersvis is een moeilijk te houden Keizersvis. Ze wennen moeilijk aan het eten. Het is niet ongebruikelijk dat ze de eerste week na geplaatst te zijn, helemaal niet eten. Ze zijn dan ook nog vrij schuw. Je maakt de meeste kans om ze succesvol te houden, als je begint met een jong exemplaar.

Zoals gezegd is deze soort niet Reefsafe. Doorgaans worden ze alleen geplaatst in een goed ingedraaid aquarium met alleen vissen. Zorg voor meer dan genoeg levend steen waartussen holen, kieren en spleten zijn gemaakt.

Als je ze samen wil houden met koraal maak je de meeste kans als je begint met een jong exemplaar en regelmatig voert. De beste kans heb je met SPS koraal, hamertjes koraal, blaas koraal en schijfanemonen.

Medebewoners

In het aquarium kan Pomacanthus sexstriatus soms wat agressief zijn. Vooral naar soorten die er ongeveer hetzelfde uitzien of naar andere Keizersvissen. Kies bij voorkeur medebewoners die een wat andere grootte hebben bij aanschaf.

Hou de Zesstreep Keizersvis bij voorkeur solitair of in een koppel. Dit is het meest succesvol als je begint met twee jonge dieren. Als ze samen opgroeien zal één van beiden een man worden.

Bijzonderheden

Let op bij het uitvangen van Keizersvissen. Ze hebben op hun kieuwdeksel een uitstekende scherpe doorn. Deze is niet alleen scherp maar kan ook verstrikt raken in een net als je de vis daarmee vangt.

Video

Juveniel: 

Auteur

John de Lange

Copyright images

Rickard Zerpe – CC BY 2.0
Paul Asman en Jill Lenoble – CC BY 2.0

Referenties

Fishbase.se
Reeflifesurvey.com
Wikipedia.org
Reefapp.net
LiveAquaria.com
Saltcorner.com
Dreamaquatic.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

sexstriatus

Synoniemen

Euxiphipops sexstriatus, Holacanthus sexstriatus

Nederlandse Namen

Zesstreep Keizersvis

Karakter

Sociaal Gedrag

,

Dieet

Reefsafe

Verzorging

Minimale inhoud in liter

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

30

Lengte Maximaal

46

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

8.1

pH maximum

8.4

Zoutgehalte minimaal

1020

Zoutgehalte maximaal

1025

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pomacanthus sexstriatus – Zesstreep Keizersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.