Poecilia reticulata – Gupje

Een van de meest gehouden vissen voor de beginner is het Guppy, Gupje of Poecilia reticulata. Ze zijn er in vele kleurige kweekvormen!

Poecilia reticulata – Gupje

Lengte 6 cm. Het Gupje is er in veel verschillende kleuren, het mannetje is meer gekleurd dan het vrouwtje, die zijn meestal grijs, al zijn er tegewoordig ook vrouwtjes met kleur. Mannetjes hebben een gonopodium, vrouwtjes een zwangerschapsvlek. De vrouwtjes zijn ook groter dan het mannetje.

Herkomst:
Brazilië, Caribische eilanden, Zuid-Amerika.

Inrichting:
Voor deze visjes is een aquarium nodig van 60 centimeter. De bak inrichten met dichte beplanting en kienhout. Zorg voor voldoende schuilplaatsen, maar ook voor genoeg zwemruimte.

Water:
Temperatuur: 20-30 graden.
PH: 7
GH: 10-25

Voeding:
Deze vissen zijn alleseters met een voorkeur voor levend voer zoals muggenlarven en artemia, ook droogvoer nemen ze aan. Van artemia wordt hun kleur ook mooier.

Karakter:
Gupjes zijn zeer vreedzame visjes die je gerust met andere soorten kunt samenhouden. Houdt ze wel altijd samen in een harem, dus 1 mannetje met meerdere vrouwtjes. Ze zwemmen door heel het aquarium.

Kweek:
Het Gupje kweekt heel gemakkelijk, in het aquarium blijven er altijd wel wat jonkies over als ze goede schuilplaatsen hebben. Deze vissen zijn levendbarend, dat wil zeggen dat het vrouwtje “bevalt” van de jonkies, die dan ook gelijk kunnen zwemmen. Wil je meerdere jonkies overhouden dan kun je een bevrucht vrouwtje apart zetten in een kweekbak, als ze bevallen is, dan moet je ze wel uitvangen anders eet ze de jonkies op. De jongen opkweken met fijngewreven droogvoer, voer ze meerdere malen per dag kleine beetjes. Omdat Gupjes zo snel kweken moet je wel oppassen voor inteelt, waardoor de visjes zwakker worden. Ruil regelmatig een kweek met iemand anders zodat je weer nieuw bloed hebt om mee te kweken.

Auteur

Coby

Copyright foto’s

CK Yeo
Hung You Chen

Bijgewerkt op 8 juni 2019 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

reticulata

Broedgedrag

Levendbarend

Dieet

Omnivoor

Karakter

Verzorging

makkelijk

Herkomst

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

6.5

pH maximum

7.5

GH minimum

10

GH maximum

25

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Poecilia reticulata – Gupje” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *