Placidochromis milomo

Placidochromis milomo of Super VC10, is een redelijk rustige Malawi cichlide die vooral bekend is door zijn dikke-rubberachtige lippen. Ze kunnen tot zo’n 18 centimeter lang worden.

Placidochromis milomo

De Placidochromis milomo is in 1989 voor het eerst wetenschappelijk gepubliceerd door Oliver. In de handel gebruiken ze ook wel de namen: Super VC-10, zwart wit Haplochromis, Black White Haplochromis

De naam Placidochromis komt van de latijnse woorden: Placidus wat vredige of rustige uiterlijk betekend en chromis staat voor vis/baars. De naam milomo komt van het woord mlomo wat lip betekend in Malawi. Synoniemen:  Cyrtocara milomo

Beschrijving

In het wild is de grootste Placidochromis milomo die bekend is 18,7 centimeter, het geslacht van deze vis was niet bekend. De Placidochromis milomo is een vis die hoog gebouwd is en dikke lippen heeft.

De jongen zijn zilverachtig met zwarte vlekken op hun lijf. Naarmate ze ouder worden, worden de mannen blauw met bruinachtige schubaanhechtingen en de vrouwtjes worden zilver met zwarte strepen. De precieze kleuren zijn erg verschillend per localiteit.

Verspreiding

De Placidochromis milomo leeft bij de kusten van het malawimeer, van Nkhata bay tot Nankumba Peninsula en van Thumbi Island tot Zambo

Geslachtsonderscheid

Vrouwen en mannen die niet dominant genoeg zijn, lijken erg veel op elkaar, de mannen worden alleen ietsjes groter en hebben verlengde rug-, anaal- en buikvinnen. De dominante mannen hebben veel meer kleur.

Voeding

Ze eten kleine ongewervelden die op de bodem leven. Soms eten ze ook insectjes. Door middel van hun lippen kunnen ze ook bijvoorbeeld algen eten.

Aquariuminrichting

Het beste richt je het aquarium in met een bodem van zand. Verder zijn ook stapels met stenen om te schuilen belangrijk, maar ook open zwemruimtes.

Kweek van de Placidochromis milomo

De kweek van de Placidochromis milomo is moeilijk, maar wel mogelijk. Het aquarium moet ingericht zijn met delen met zand en ook wat platte stenen waar de eitjes op gelegd kunnen worden. De pH moet rond de 8.0 en 8.5 zijn en de temperatuur 25-26. Het is belangrijk om de vissen eerst op conditie te brengen door middel van levend, bevroren of gedroogd voer.

De man kiest een plek om te leggen uit. Dit kan zijn een platte steen, maar ook een gegraven gat in het zand. Hierna laat de man zijn mooie kleuren zien om een vrouwtje naar zich toe te lokken. De man gaat met het vrouwtje dat komt paren. Zodra de vrouwtje de eitjes heeft gelegd bevrucht de man ze waarna het vrouwtje de eitjes in haar mond neemt.  Tijdens een periode van ongeveer 3 weken draagt ze de eitjes bij zich en in deze periode eet zij ook niet. Zodra de jongen geboren worden zijn ze al redelijk groot. Hierdoor kunnen ze gelijk artemia naupliën maar ook stofvoer eten.

Video

Auteur

Kaylee Dolleman

Copyright foto’s

Wimmels
Martijn Wuck

Bronnen

Cichlidae.com
Seriouslyfish.com
Fishbase.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

milomo

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

15

Lengte Maximaal

18

Temperatuur minimaal

24

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

10

GH maximum

25

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Placidochromis milomo” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *