Placidochromis sp. “Jalo”

Placidochromis sp. “Jalo”, een vrij recent ontdekte soort, die echt schitterende kleuren vertoont. Vredelievend tegenover andere soorten.

Placidochromis sp. “Jalo”

Placidochromis sp. “Jalo” is een nog niet officieel beschreven soort. De geslachtsnaam Placidochromis is op te breken in twee delen. “Placidus” betekent “rustig” of “kalm”; een verwijzing naar de voorkeur voor rustig en kalm water van de meeste soorten binnen dit geslacht. Het tweede deel is “chromis”. Een oude naam voor kleurrijke cichliden waarvan men ooit dacht dat ze verwant waren aan de kleurrijke juffers en lipvissen uit de zee. De tijdelijke aanduiding “Jalo” is een verwijzing naar de locatie van herkomst Jalo Reef. 

Voorheen dacht men dat dit een variant was van Otopharnyx heterodon. Wat betreft morfologie en gedrag lijken ze echter veel meer op Plachidochromis sp. Blue Otter en zijn daarom ingedeeld in het Placidochromis geslacht. 

Beschrijving

In het wild groeit de Placidochromis sp. “Jalo” man uit tot zo’n 12 centimeter. De vrouw blijft met 9 centimeter wat kleiner. In het aquarium kunnen ze wat groter worden. Dit komt doordat we ze meer en krachtiger voer geven dan ze in de natuur krijgen. 

Een volwassen man op kleur heeft een schitterende metallic groene kleur. Het lichaam is donker blauw met daarop een aantal zwarte verticale strepen. De bovenste rand van de rugvin is afgezet met een aantal dunne lijnen, van binnen naar buiten zijn dat zwart, wit, geel. De achterste deel van de rugvin, de staartvin en de anaalvin zijn voorzien van gelde vlekken. De anaalvin laat ook duidelijke eivlekken zien. 

De vrouwen zijn niet zo fraai gekleurd als de mannen. Zij hebben een grijs/bruine kleur. 

De juvenielen hebben op hun flank drie zwarte vlekken, de eerste in het midden en de laatste op de staartwortel. Deze zwarte vlekken verdwijnen als ze opgroeien, ongeveer wanneer ze een lengte bereiken van 5 centimeter. 

Biotoop

Deze soort bewoont de overgangszone van rotsen naar zand. Doorgaans op een diepte van 10 tot 20 meter. 

Het verspreidingsgebied is erg klein. Ze worden alleen gevonden rond Jalo Reef. 

Deze soort lijkt qua gedrag op dat van de Placidochromis sp. “Blue Otter”, beiden voeden ze zich met voedseldiertjes in het sediment en worden aangetrokken door opdwarelend vuil. De mannen worden tesamen met de vrouwen in groepen aangetroffen tijdens het fourageren, zelfs mannen in broedkleur en broedende vrouwen. Men vermoed dan ook dat deze soort niet territoriaal is.

Dieet

In het Malawimeer voeden ze zich voornamelijk door sediment van de rotsen en bodem door hun kieuwen te spoelen. 

Het is een opportunistische eter die aangetrokken wordt door opwervelend zand. Ze volgen daarbij andere, grote, vissen die in het zand hun eten zoeken. Placidochromis sp. “Jalo” maakt daar handig gebruik van door ze te volgen en zelf ook voedseldeeltjes uit het opwervelende zand te halen.  

In het aquarium is het geen kieskeurige eter. Geef ze gevarieerd voer wat kan bestaan uit bijvoorbeeld levende of diepvries zwarte en witte muggenlarven, artemia, watervlooien, garnaaltjes en mysis. Vul dit aan met spirulina vlokken, vlokvoer en granulaat. 

Het Aquarium

Voor een groepje van twee mannen en vier of vijf vrouwen heb je een aquarium nodig van zo’n 150 centimeter lengte. Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Bouw een paar zorgvuldig op elkaar gestapelde stapels rotsen. Hiertussen maak je holen, kieren en spleten. De vrouwen kunnen hiertussen aan de aandacht van de mannen ontsnappen als deze ze te lang blijven achtervolgen. 

Waterwaardes

Voor het aquariumwater kun je een temperatuur aanhouden van zo’n 22 tot 26 graden Celsius. De pH ligt bij voorkeur tussen de 7.5 en 8.5. 

Kweek Aquarium en Conditioneren

De kweek van Placidochromis sp. “Jalo” is niet al te moeilijk. De meeste Malawi cichliden zijn in staat om zich voort te planten in een gemengd aquarium. Je hebt dus geen apart kweek aquarium nodig. Zorg er wel voor dat het aquarium op de juiste manier is ingericht. Dat wil zeggen met zand op de bodem en een paar rotsen zodat de man in het zand en tegen een rots aan een geschikte plek kan vinden. 

Het afzetten

De man maakt een ondiepe kuil bij een rots. Hier probeert hij een van de vrouwen naar toe te lokken. Zodra hij merkt dat een van de vrouwen klaar is om eieren af te zetten begint de paringsdans. Zodra de vrouw in de buurt komt van de door hem gekozen plek, gaat hij voor haar zwemmen. Hij laat zijn mooiste kleuren zien, zet zijn vinnen op en met korte trillende bewegingen laat hij zien hoe mooi hij is. 

Als de vrouw er klaar voor is, volgt zij de man. Ze draaien om elkaar heen, vlak boven het zand. Na een tijdje legt de vrouw al draaiend een paar eieren. Het koppel draait verder waarbij de man de eieren bevrucht en de vrouw de eieren in haar bek opneemt. 

Opgroeien van de jongen

De vrouw broedt de eieren in haar muil uit. Een ervaren vrouw kan zo’n 40 tot 50 eieren leggen. De eieren komen weliswaar na een paar dagen uit maar de jongen blijven dan nog in haar muil. Ze teren dan op hun eidooierzak. Pas drie weken na het afzetten van de eieren, verlaten de jonge visjes de muil van hun moeder. 

In een aquarium met meerdere volwassen cichliden, eten deze de meeste jonge visjes op. Als je meer jongen over wil houden, dan kun je de vrouw na een dag of 15 na het afzetten uitvangen. Plaats haar in een aquarium met ongeveer gelijkwaardige waterwaardes. Zorg voor wat zand op de bodem en een plek waar ze kan schuilen. Zodra ze de jongen heeft uitgespuugd eet ze deze niet direct op. Vang de vrouw uit zodra ze de jongen heeft losgelaten en plaats haar terug in het aquarium. 

Je kunt de jonge Placidochromis sp. “Jalo” voeren met vers uitgekomen artemia en fijngewreven vlokvoer. Blijkbaar zijn de jongen wat gevoeliger voor schommelingen in waterwaardes dan de meeste Malawi cichliden. Ververs dan ook regelmatig kleine hoeveelheden water. Het helpt ook om er voor te zorgen dat er geen voer blijft liggen. Voer ze kleine hoeveelheden tegelijk en zorg dat al het voer wordt opgegeten.

Conclusie

Placidochromis sp. “Jalo” is een hele fraaie Malawi cichlide. Hou ze wel samen met andere rustige en wat meer vredelievende soorten. Het opkweken van jonge visjes is iets lastiger maar met wat aandacht voor de waterkwaliteit zeker wel goed te doen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Malawi’s Unlimited
Markus Bredehöft

Referenties

NVCweb
Cicklid.org
Malawi Cichliden in hun natuurlijke omgeving 3e oplage – Ad Konings
Back to Nature – Malawi Cichliden – Ad Konings

Bijgewerkt op 14 augustus 2022 door John

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

jalo

Karakter

Sociaal Gedrag

Harem

Broedgedrag

Muilbroeder

Dieet

Carnivoor

Min. lengte aquarium in cm

150

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

Lengte Minimaal

15

Lengte Maximaal

18

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

7.5

pH maximum

8.5

GH minimum

12

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Placidochromis sp. “Jalo”” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *