Pistia stratiotes – Mosselplant

Een van de makkelijk te houden drijfplanten in het aquarium is de Pistia stratiotes ofwel Mosselplant. De wortels kunnen tot wel 30 centimeter lang worden.

Pistia stratiotes – Mosselplant

De bladeren van de Pistia stratiotes of Mosselplant zijn gegroepeerd in een rozet, zittend, meestal rechtop. De bladschijf is omgekeerd eivormig tot spatelvormig en aan de top zwak gekarteld. De bladeren zijn fluwelig behaard en lichtgroen gekleurd.

Deze prachtige drijfplant laat zich goed houden in een aquarium, maar pas op voor op het blad vallende waterdruppels (condens); deze laten het blad vergelen.  Als de plant onbedoeld onder water komt te staan dan rot ze weg. Pas ook op met actief kool, hierdoor kunnen je plantjes afsterven.

Pistia stratiotes groeit in zacht en hard water en heeft zeer decoratieve fijnbehaarde wortels waarin jonge visjes vaak een goed heenkomen zoeken. De wortels kunnen een lengte bereiken tot wel 30 centimeter.

Waterwaardes

Om de Pistia stratiotes is houdbaar in temperaturen van 22 tot 30 graden. Een normale verlichting voldoet om de planten te houden maar onder sterke verlichting zal de Pistia stratiotes sneller en forser uitgroeien en kan dicht ineengevlochten matten maken. 

Vermeerdering

De plant vermeerderd zich d.m.v. uitlopers waaraan nieuwe planten ontstaan, zodat één plant tot een hele cluster van nieuwe planten kan uitgroeien. Wil je vooral grotere planten, haal dan regelmatig de “kindplantjes” weg. Wil je juist meer kleine planten, verwijder dan van tijd tot tijd de “ouderplanten”. De uiteinden van de bladeren gaan doorgaans pas opwaarts staan (omkrullen) wanneer de planten al wat groter zijn.

Door zijn snelle groei is de Pistia stratiotes zeer geschikt om de nitraat waardes in je aquarium te verlagen. De fijne wortels filteren het nitraat in hoog tempo uit het water, mits de overige condities dit natuurlijk toelaten. 

Etymologie

Pistia is afgeleid van het griekse woord Pistos wat water betekend. Stratiotes betekend in het Grieks “Soldaat”.

In het Nederlands staat de Pistia stratiotes ook wel bekend als Mosselplant, Watersla of Schelpbloem. Het is de enige soort binnen het geslacht Pistia.

Video

Auteur

John de Lange
Jan Altink

Copyright foto’s

Aquaplantsonline.nl

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

stratoites

Herkomst

Zone

Verzorging

Hoogte minimaal

5

Hoogte maximaal

10

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

30

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pistia stratiotes – Mosselplant” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *